Apar noi detalii în dosarul fostului șef al Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Cluj, Liviu Șipoș, acuzat că este liderul unui grup infracțional organizat. Declarația dată în fața magistraților de Petrică Marius Foghiș, una dintre persoanele vătămate din dosar, ridică nenumărate semne de întrebare privind veridicitatea informațiilor oferite de Șipoș în legătură cu presupusul transport de droguri din Ucraina efectuat de gașca lui Sfârlea Torino.

Petrică Marius Foghiș, un apropiat al traficantului de droguri Sfârlea Torino, a fost audiat de magistrații de la Tribunalul București la data de 22 septembrie 2023 în dosarul în care Liviu Șipoș este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat.  Foghiș a relatat ce s-a întâmplat din perspectiva lui în seara zilei de 5 decembrie 2019 când, potrivit rechizitoriului, Lucian Pisaltu și Sfârlea Torino ar fi fost amenințați cu un pistol de către interlopul Adrian Groșan și li s-ar fi cerut suma de  200.000 de euro pentru ca fostul șef Antidrog Cluj, Liviu Șipoș, să nu dezvăluie că Torino și apropiații lui ar fi pus bazele unei noi rețele de trafic de droguri. Unul dintre cele mai importante aspecte surprinse în declarația lui Foghiș, dezvăluie că pista lui Liviu Șipoș privind presupusul transport de droguri din Ucraina ar putea avea la bază informații factuale.

Foghiș închiria camere la Hotel Napoca pentru un guvernator ucrainean

Avocatul lui Dragoș Marc, un alt inculpat din dosar,  l-a întrebat pe Petrică Marius Foghiș dacă a luat legătura cu Roxana Ghiran Marc – proprietara Hotelului Napoca, pentru a închiria o cameră sau un apartament în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020. Răspunsul a fost unul pe măsură:

„Am luat legătură, însă contextul nu are nicio legătură cu cauza. O cunosc pe doamna Roxana de aproximativ 23 ani şi este proprietara hotelului Grand Napoca. De fiecare când venea domnul Vasile, care este guvernatorul regiunii Transcarpatia, noi mergeam la hotel şi închiriam o cameră.”, se arată în răspunsul dat de Foghiș la audieri.

Persoana la care făcea referire Foghiș este Vasile Iovdi, fostul preşedinte al Administraţiei Raionale de Stat Tiaciv din regiunea ucraineană Transcarpatia. Acesta a fost implicat într-un scandal de proporții în anul 2017, când fiul său Mihai Iovdi a fost prins în timp ce încerca să introducă în România 400.000 de dolari, în numerar, fără să declare suma respectivă în timpul efectuării procedurilor de control la punctul de trecere a frontierei Solotvino-Sighetu Marmației. Mihai Iovdi a trecut granița ucraineano-română la volanul unei mașini marca Maserati, iar polițiștii de frontieră din România au descoperit banii nedeclarați sub roata de rezervă din portbagaj. Foghiș nu a declarat ce legături avea cu Vasile Iovdi și nici nu a arătat din ce motiv închiria o cameră în incinta Hotelului Napoca atunci când fostul guvernator venea la Cluj.

Liviu Șipoș susținea că drogurile proveneau din Ucraina

Fostul comisar de la Serviciul Antidrog Cluj a fost trimis în judecată, după  ce a început să-l urmărească pe traficantul de droguri Torino Vladimir Sfârlea, condamnat pentru traficarea a peste cinci tone de heroină în urma unui dosar penal la care chiar Șipoș a lucrat în perioada 2000-2003, dar și pe alte persoane care gravitau în jurul acestuia, pentru că avea indicii clare că se pun bazele unei noi rețele de trafic de droguri. 

În urma cercetărilor pe care le-a efectuat, Liviu Șipoș a constatat că Torino închiriase două grajduri, în comuna Florești, în care derula o afacere cu mobilier. Fostul comisar și-a dat seama că în halele respective nu era nici urmă de mobilă. Cu toate acestea, Torino, alături de Petrică Marius Foghiș, Lucian Pisaltu și Dumitrița Carat se deplasau frecvent în acea locație după lăsarea serii cu mai multe mașini, iar după câteva ore de staționare în interiorul grajdurilor, autoturismele plecau spre București, Oradea, Sighet sau Ucraina. Șipoș a susținut că ruta drogurilor era formată prin Ucraina, de unde se aducea cocaină ascunsă în piese de mobilier, provenite de la o fabrică de mobilă deținută de un cetățean ucrainean.

Persoanele vătămate nu au depus nicio plângere la Poliție

Petrică Marius Foghiș a declarat în fața magistraților că aflând despre evenimentul în care Pisaltu și Torino ar fi fost șantajați și amenințați cu arma, i-a propus lui Lucian Pisaltu să sune de urgență la poliție, deoarece ambii erau foarte speriați, însă Pisaltu a decis să ia legătura cu avocatul Eugen Iordachescu în zilele următoare. Un alt aspect care ridică semne de întrebare este fapul că Foghiș declară că prin mai sau iunie 2020  Lucian Pisaltu ia spus că a fost contactat de polițiștii DIICOT București, în contextul în care niciunul dintre cei doi nu făcuseră o plângere prin care să reclame evenimentele din 5 decembrie 2019. Pisaltu i-a spus lui Foghiș că trebuie să meargă la Târgu Mureș pentru a se întâlni cu polițiștii DIICOT, ceea ce s-a și întâmplat. Foghiș a susținut în fața instanței că a dat o declarație, moment în care i s-au confirmat și alte bănuieli pe care le avea. Ofițerii DIICOT i-au comunicat că sunt pe urmele lui Liviu Șipoș, că acesta ar avea mai multe probleme și că s-ar putea să fie vizitat în hală de oamenii fostului șef Antidrog Cluj.

Petrică Marius Foghiș descrie și momentul în care a avut loc flagrantul din data de 15 august 2020, când alți doi inculpați din dosar, Nicolae Neagu și Ionel Zahiu au fost reținuți. Foghiș ar fi fost sunat de către ofițerii DIICOT care i-au solicitat să se prezinte la hală alături de partenera sa, Dumitrița Carat.

Vladimir Sfârlea Torino, Lucian Mihai Pisaltu, Petrică Marius Foghiș și Dumitrița Carat  sunt cele patru persoane vătămate în dosarul fostului șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj, Liviu Şipoş.  Interesant este că niciuna dintre cele patru părți vătămate nu au anunțat autoritățile și nu au depus plângere după ce a avut loc „șantajul”.

Șipoș ar fi aflat de evenimentul din 5 decembrie de la avocatul Eugen Iordăchescu

Liviu Șipoș a fost sunat în luna decembrie 2019 de către avocatul Eugen Iordăchescu, care i-a propus să se întâlnească pentru a purta o discuție. Cu această ocazie, Șipoș ar fi aflat de la Iordăchescu că Lucian Pisaltu, partenerul lui Torino,  ar fi trecut pe la cabinetul avocațial pentru a iniția o plângere împotriva unui individ mascat, căruia i se vedeau numai ochii, care i-ar fi solicitat 200.000 de euro lui Torino, dacă nu vrea să se afle că acesta a reluat activitățile de trafic internațional de droguri. Suma stabilită nu pare a fi una întâmplătoare, ci pare a fi stipulată clar pentru a ridica dosarul la nivelul procurorilor DIICOT.

Mai mult, procurorii DIICOT au declanșat percheziții numai la domiciliile lui Șipoș, Neagu și Zahiu, iar Adrian Groșan cel care l-a amenințat cu arma pe Torino și i-ar fi solicitat suma de 200.000 de euro în schimbul tăcerii, nu a reprezentat un interes pentru anchetatori. Procurorii nu s-au interesat dacă ar putea găsi o armă la domiciliul lui Groșan sau alte probe care să ateste colaborarea interlopului cu Șipoș și Neagu. Mai mult, în ciuda acuzațiilor care i-au fost aduse, Groșan nu a stat nicio zi după gratii, fiind plasat sub control judiciar, în timp ce Șipoș a fost arestat preventiv timp de 10 luni, în perioada 15 august 2020 – 24 mai 2021.

Gazeta de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.