Primăria Bistrița a atacat în instanță un proces verbal încheiat de DSP, care include și o amendă, după ce o tânără s-a rănit la un picior la ștrandul municipal, rană ce a trimis-o direct în sala de operații. Reprezentanții municipalității spun că nu au o problemă cu amenda aplicată și nici chiar cu măsurile impuse de DSP, ci cu…fondul procesului verbal.
Incidentul s-a produs în luna iulie a acestui an, la ștrandul municipal. Femeia a profitat de vremea frumoasă din weekend și a mers cu soțul său la ștrand. Spre seară, când femeia a vrut să iasă din bazin s-a rănit la picior cu o bucată de faianță ruptă.
Rana a fost atât de serioară, bucata de faianță perforând mușchiul, încât medicii de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița au apelat la o intervenție chirurgicală. Femeia a mai rămas două zile în spital, după care a fost lăsată să-și îngrijească rana la domiciliu.
După acest incident, DSP a amendat Primăria Bistrița și a impus o serie de măsuri de protecție, care vizau repararea faianței ce a rănit-o pe femeie, dar și, de exemplu, semnalizarea unor zone și specificarea vârstei copiilor care au voie să se joace acolo.
Valoarea amenzii ajunge la 6.000 de lei, iar Primăria Bistrița a achitat-o deja. A profitat de legea care le oferă posibilitatea celor care se „grăbesc” să plătească doar jumătate din valoare amenzii.
Culmea, femeia care a suferit rănile nu a acționat în judecată Primăria Bistrița, ci municipalitatea a acționat în judecată Direcția de Sănătate Publică, nefiind de acord cu procesul verbal încheiat în acest caz.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști, municipalitatea nu are o problemă cu amenda respectivă și nici măcar cu măsurile impuse, pe care le-a pus în practică imediat, ci cu…forma procesului verbal.
Firma care a făcut modernizările, responsabilă
Încă de când a avut loc incidentul, Primăria Bistrița a dat vina pe firma care s-a ocupat de modernizarea ștrandului, precizând că lucrarea este încă în garanție. Mai mult, de reparațiile respective s-a ocupat constructorul.
„Executantul lucrărilor de modernizare a Ștrandului municipal Codrișor va face pe parcursul zilei de mâine toate aceste amenajări și reparații, care se constituie în măsuri de protecție suplimentare, menite să asigure condiții optime celor care doresc să beneficieze de facilitățile oferite în această locație”, preciza la acea dată municipalitatea.
De asemenea, reprezentanții municipalității spuneau că în cazul unui proces cu femeia care s-a rănit, responsabil de eventualele daune cerute este tot constructorul.
Cei care s-au ocupat de modernizarea Ștrandului Municipal Codrișor au fost cei de la Record. Peste un milion de euro a intrat în buzunarul constructorului, deși lucrările n-au fost de cea mai bună calitate.
Reabilitarea ștrandului s-a întins pe doi ani și a fost finalizată în 2017. Municipalitatea a fost nevoită să amâne de mai multe ori deschiderea, din cauza problemelor de execuție. Reprezentanții Primăriei Bistrița au refuzat să facă recepția de mai multe ori, iar acum, la 3 ani de la deschidere, problemele persistă.
Ștrandul Codrișor a fost realizat în 1972, iar de atunci nu s-au mai făcut investiții majore. Acesta are în componență trei bazine de înot: unul mare de dimensiuni olimpice și două destinate copiilor.
Printre dotările noi ale ștrandului municipal se numără o folie specială ce ar permite ca acesta să fie folosit în lunile mai și septembrie, lucru care nu s-a întâmplat. De asemenea, a fost dotat cu panouri solare și cu un sistem de purificare a apei.
Baza de agrement a fost dotată și cu un spațiu de joacă pentru copii, un loc de picnic și un teren de baschet. S-au făcut lucrări inclusiv la nivelul structurii de rezistență a bazinului și terasei.
După cum spuneam probleme au apărut încă de la inaugurare: nu s-a apelat la gazon, ci la însămânțarea ierbii și cum aceasta nu s-a prins în jurul bazinelor s-au format gropi și noroi. Dalele din metal pe unde trebuia să se scurgă apa reprezentau de multe ori un pericol pentru cei care mergeau la ștrand. La fel și mai multe suprafețe alunecoase.
Vopseaua și tencuiala au căzut, fiind necesară revopsirea bazinelor de mai multe ori. Întrucât taxa de intrare a fost una modică, la ștrand au intrat tot felul de persoane, unele dintre ele nerespectând regulile minime, printre care dușul obligatoriu la intrarea în bazine. Mai mult, nu de puține ori au fost observate persoane care au intrat cu păpucii, rochiile și blugii în bazine.
În 2018, Primăria Bistrița a vrut să deschidă Ștrandul Municipal Codrișor la jumătatea lunii mai, însă acest lucru nu a fost posibil, pentru că a fost necesară o revopsire a bazinului principal, de pe care a crăpat din nou vopseaua aplicată. Practic era a treia lucrare de acest gen pe care cei de la Record trebuiau să o facă, la doar un an de la inaugurarea ștrandului.
„E vina noastră că vopsește a treia oară? Credeți că el ar fi vrut să îl vopsească de trei ori? Nu știu ce nu face bine, dar ceva nu face bine. Toată vopseaua de pe bazin se va da jos și se va revopsi. Noi trebuie să avem lucrările la standarde de calitate europeană. Vopsirea a fost soluția aleasă de proiectant în urmă cu 3-4 ani, ca să fie ieftin probabil”, spunea la acea dată viceprimarul Cristian Niculae.
Un alt minus este lipsa unei deschideri pentru colaborarea cu unități de alimentație publică, așa se face că la ștrand nu ai de unde să-ți cumperi nici măcar o banală apă, de mâncare sau alte gustări nu poate fi vorba.
Culmea este faptul că pe zona respectivă exista un plan urbanistic zonal, care, evident, între timp a „expirat”. Acesta prevedea extinderea bazei de agrement de la Codrișor și includerea reamenajării Pădurii Codrișor cu alei și poteci.
Explicația dată de primarul Ovidiu Crețu la acea dată a fost că nu se merită investiția, pentru că urmează să se facă ceva mult mai grandios: aquaparkul din Wonderland, care nici la 3 ani de la redeschiderea ștrandului nu e nici măcar început.
S-a încercat o „extindere” a complexului printr-o zonă de picnic, care exista și înainte, însă accesul se făcea de la ștrand. La noua zonă de picnic accesul se face prin spatele ștrandului. Aceasta nu este vizibil semnalizată și promovată, astfel că puțini știu de ea.
Deși a fost dotată cu băncuțe și mese și spații speciale pentru grătare, cei care aleg să se relaxeze acolo aprind focul pe unde îi taie capul și părăsesc resturile de la grătare pe spațiul verde. Zona nu pare să fie vizitată de cei de la salubritate, deși după-masa e plin de tineri.
Io tot n-am priceput din acest articol ce fapte a comis femeia pentru amenda aplicata si cine a amendat-o !?
Eu va sfatuiesc sa mai cititi o data articolul. Nu scrie nicaieri ca a fost amendata femeia.