Municipalitatea trebuie să scoată 100.000 de euro din cont dacă vrea ca spațiile pe care le deține să fie curate. Pentru 100.000 de euro, cele 8 clădiri și spații deținute de Primăria Bistrița trebuie curățate zilnic, cu detergenți și aparate specifice, iar o dată la 3 luni trebuie curățate din scoarță în scoarță.

Primăria Bistrița organizează o licitație publică pentru a găsi o firmă care să-i asigure curățenia în 8 spații ale instituției în următoarele 12 luni. Firma câștigătoare a licitației urmează să fie anunțată chiar zilele acestea.

Municipalitatea vrea servicii de curățenie pentru următoarele locații: Piața Centrală nr. 6 corp A (1.307 mp), Piața Centrală nr. 6, corp B  (410 mp +160 mp arhivă), Strada Nicolae Titulescu nr. 3  (230 mp), Piața Centrală nr. 2  (880 mp + 250 mp curte), Strada Liviu Rebreanu nr 18 (679 mp + 220 mp curte), Alexandru Odobescu nr 17A (740 mp + 90 mp arhivă), spațiile de la pârtia Cocoș (155 mp) și strada Gheorghe Șincai nr 2  (1290 mp + 240 mp curte).

„Suprafețe ce trebuie curățate  sunt –  birouri, balcoane, sala informare turistică: pardoseala, mochete, covoare, pereți, plafoane, uși din lemn, ferestre, mobilier, telefoane, faxuri, televizoare, calorifere, prize, întrerupătoare, tablouri; -grupuri sanitare: gresie, faianță, corpuri sanitare din porțelan, baterii, oglinzi, dozatoare pentru săpun, dispensere hârtie igienică și șervețele, uscătoare mâini, uși, pereți despărțitori, calorifere; holuri  și scări interioare; -pardoseala din marmură, pereți, plafoane, uși de acces,vitrine, geamuri, calorifere, tablouri”, se arată în caietul de sarcini a licitației.

Inclusiv curțile trebuie măturate zilnic

Astfel, zi de zi, angajaţii firmei de curăţenie vor trebui să spele şi să dezinfecteze vasele de WC la interior şi exterior, dar şi pereţii, ţevile, robineţii, oglinzile, etajere, chiuvetele, coşurile de gunoi sau dozatoarele de săpun. Responsabilă de măturarea şi curăţarea curţii acestor clădiri este responsabilă tot firma respectivă. Aceste operaţiuni trebuie realizate zilnic.

SRL-ul în cauză trebuie să pună la dispoziţie personal, dar şi echipamentele necesare şi produsele de curăţare. Culmea este faptul că Primăria Bistriţa are deja femei de serviciu angajate în cadrul instituţiei.

Firma care câștigă licitația trebuie să facă zilnic curățenie de întreținere, una amănunțită, o dată la două săptămâni și una generală o dată la 3 luni, care include și lustruirea parchetului, marmurei și gresia, dar și ștergerea și aspirarea prafului de pe pereți și tavane.

Femeile de serviciu, îmbrăcate frumos și…discrete

Firma care câștigă licitația trebuie să dețină minim 7 aspiratoare profesionale cu nivel redus de zgomot, mașină universală monodisc cu generator de spumă sau curățare uscată pentru pardoseli și covoare, aspirator injecție-extracție pentru mochete și tapițerii.

De asemenea, angajații care vor face curățenie la Primăria Bistrița trebuie să fie îmbrăcați frumos și curat, să aibă ecuson cu nume, dar și să fie discreți și să păstreze confidențialitatea în cazul actelor cu care întâmplător intră în contract:

„Ținuta lucrătorului care participă la curățenie trebuie să fie în permanență decentă și curată. Toți lucrătorii vor purta în timpul orelor de program uniforme cu ecuson prevăzut cu nume/prenume și denumirea societății la care sunt angajați. Se interzice persoanelor care prestează servicii de curățenie utilizarea cu scopul obținerii unor avantaje proprii, a informațiilor și documentelor accesate întâmplător în timpul desfășurării activității acestora. Angajații firmei prestatoare trebuie să asigure confidențialitatea acestor informații, precm și integritatea bunurilor din dotarea instituției, în caz contrar, se vor aplica normele legale în vigoare. Persoanele care participă la realizarea serviciului de curățenie trebuie să se comporte civilizat”, se mai arată în caietul de sarcini.

De asemenea, acesta mai specifică faptul că deranjarea personalului din instituție în timpul curățeniei este strict interzis. Nerespectarea acestei condiții poate duce chiar la rezilierea contractului. Facturile emise de firma câștigătoare vor fi plătite doar întocmirea fișelor lunare de monitorizare a activității de curățenie, pentru fiecare locație în parte.

Costurile serviciilor de curățenie au crescut ca Făt Frumos în ultimii 5 ani

Pentru aceste servicii, Primăria Bistrița a alocat între 300.000 de  lei și 440.400 de lei, adică aproape 100.000 de euro. Prețul pare să fi sărit în aer în ultimii 5 ani, având în vedere faptul că acum 5 ani, în 2017, Primăria Bistrița aloca pentru aceste servicii între 158.000 de lei și 237.900 de lei.

Licitația de acum 5 ani viza însă 6300 de metri pătrați în total și doar 6 locații. În 2016, municipalitatea dădea 181.000 de lei pentru curățenie. Astfel, lunar curățenia înghițea 15.000 de lei, adică peste 3.000 de euro.

Dacă licitația organizată anul acesta va fi câștigată cu preț maxim, ar presupune un cost lunar al curățeniei de 36.000 de lei, adică de 7.400 de euro, dublu față de anul 2016.

Și la Prefectură curățenia este cu 50% mai scumpă

Nu doar la Primăria Bistrița au crecut costurile legate de curățenie, ci și la alte instituții. Un bun exemplu este Instituția Prefectului, unde în ultimii 5 ani a crescut costul curățeniei cu 50%.

Astfel, acum 5 ani Instituția Prefectului aloca pentru curățenie 60.000 de lei, fără TVA. Dintr-un calcul simplu reieșea faptul că Instituția Prefectului scotea lunar pentru curățenie 5.000 de lei, puțin peste 1.000 de euro.

Anul trecut, Instituția Prefectului a alocat pentru curățenie 83.000 de lei, fără TVA. Asta înseamnă că lunar, curățenia în instituția înghițea 6.900 de lei, adică în jur de 1.400 de euro.

Suprafața totală ce trebuie curățată la Instituția Prefectului ajunge la 1.886 de metri pătrați: cele 50 de birouri, holurile de la subsol, parter, etajul I și III, 3 săli de ședințe, 10 grupuri sanitare, dar și aleile din fața instituției și terasele.

Și Instituția Prefectului vine cu pretenții de ținută: „Se solicită ca personalul să poarte echipament corespunzător (uniforma de lucru reprezentativă, în stare foarte bună)”, se arăta în caietul de sarcini de anul trecut.

Printre atribuțiile personalului de curățenie se numără: golirea și igienizarea coșurilor de gunoi, schimbarea sacilor menajeri, adunarea și evacuarea deșeurilor, mărutarea, spălarea și dezinfectarea pardoselilor dure, aspirarea suprafețelor acoperite cu mochetă și covoare, spălarea suprafețelor acoperite cu gresie, granit, mozaic și beton, spălarea, dezinfecția și odorizarea grupurilor sanitare, completarea materialelor consumabile, spălarea și dezinfecția balustradelor și mânerelor ușilor.

De asemenea, printre atribuții se numără și îngrijirea plantelor ornamentale de pe holuri și din cabinetele prefectului și subprefecților, îndepărtarea pânzei de paianjen sau curățarea trotuarului și a suprafețelor de acces în clădire și terasele aferente, inclusiv curățarea de zăpadă, pe timp de iarnă. Personalul de curățenie trebuie să spele și vesela, după ședințe.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.