Elena Mititel este arhetipul dascalului care arde ca o flacara vie, luminându-i pe alţii. Până aici nimic deosebit. Dar, domnişoara (,,doamna de biologie” cum o numesc elevii săi ) face naveta Telciu-Breaza. Adică, de la marginea nordică a judeţului, până în extremitatea vestică a acestuia.  Nici mai mult, nici mai puţin de 100 de kilometri.

Primăria Negrilesti spune ca nu are bani, motiv pentru care, resemnată, Elena Mititel constată că : ,,am ajuns, noi, dascălii, bataia de joc a tuturor. Din 840 de lei se poate trăi?”

,,Mama ei de-nvăţătură!”

Elena Mititel lucreaza ca profesor de biologie la Şcoala Generală ,,Victor Motogna” din Breaza. Are domiciliul în localitatea bistriţeană Telciu, adica la peste 100 de kilometri distanţă de locul de muncă. Paradoxal, dar în România anilor 2000 dascălii sunt trimişi la sute de kilometri distanţă pentru a preda, iar drept rasplată li se oferă un salariu de 840 de lei. Salariu din care trebuie sa îşi plătească naveta ( pe care nimeni nu se sinchiseşte să o deconteze) şi chiriile. De parcă acestea ar fi singurele cheltuieli. Şi ei au facturi de plătit pentru utilităţi. Şi ei au familii, probleme financiare, dar…,, ne mai mirăm ca societatea actuală este aşa cum este! Mama ei de invaţătură!”

Telciu-Breaza, via Salva, Beclean, Reteag

Elena vine luni dimineaţa cu un microbuz pâna la Salva, apoi cu un alt mijloc de transport până la Reteag, unde o aşteaptă o colega cu masina personală. Un drum Telciu-Reteag costă 20 de lei, iar pentru a nu face acest drum sisific zi de zi, profesoara sta în unele zile de peste săptămână la fratele său, tot cadru didactic, la Beclean. Dar şi drumul Beclean-Breaza trebuie plătit. ,,Doar”  cu 19 lei zilnic. În zilele în care programul educativ este mai încărcat, locuieşte cu chirie în Breaza, chirie care, evident, trebuie plătită. Directorul şcolii mi-a spus clar ca primăria nu are bani sa ne deconteze naveta Deci, din 840 de lei, rămâne ,,cu vechimea, domnul meu, cu vechimea! Suntem cei care ne îmbolnavim in şcolile prost încălzite, (aici nu mă refer la actualul loc de muncă), prim salarii mizere, iar forurile superioare se aşteapta la performanţe! Nu e o tâmpenie?!.” Mai mult ca sigur, doamnă profesoară!

,,La ce îmi folosesc şcolile urmate? Trăiesc de pe azi pe mâine!”

Şi fratele ei din Beclean face naveta la Sângeorz-Băi. În plus, acesta este familist, iar nevasta acestuia suferă de un handicap sever, ceea ce presupune bani cheltuiţi pe la diverse instituţii spitaliceşti. ,, După ce plătesc şi o cotă parte din cheltuielile pe care le are familia fratelui meu cu gazul, curentul si alte utilitaţi, cu ce rămân? Nu pot să spun nimic, fratele meu mă ajuta mult, dar trebuie şi eu să îl ajut, nu?” Elena Mititel a urmat studiile Facultăţiii de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca, diferite module pedagogice, pentru a putea presta cea mai nobilă meserie din lume, aceea de dascăl. Cu toate ca are două specializări, singurul loc de munca pe care l-a gasit, sau care i-a fost acordat ,,prin grija Măriei Sale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud”, a fost o catedră de profesor de biologie-educaţie tehnologică la o şcoală aflată, repet, la peste 100 de kilometri de localitatea de domiciliu. Din discuţiile pe care le-a purtat cu reprezentanţii ISJ Bistriţa-Năsăud, Elena a aflat că ,,cei care avem aceasta specializare suntem prea mulţi, iar posturile sunt prea puţine.”

Elena Mititel ,,îşi trage de la gură” pentru a-şi plăti creditele

Profesoara mai are de plătit până în luna august a lui 2011 un credit contractat de la o bancă comercială şi nu ştie daca în actualele condiţii va reusi să îl platească. ,,Am noroc cu părinţii mei, care mă mai ajuta. Dacă nu ar fi ei, nu ştiu ce aş face!” Şi-a făcut şi descoperire de card pentru a putea plăti, dar îi este din ce în ce mai greu din punct de vedere financiar. Acesta să fie învăţământul românesc actual? Să fie scopul său acela de a distruge formatorii de caractere? E greu de crezut că Elena Mititel este singurul exemplu de dascăl batjocorit de un sistem aflat în metastază!

Raimond Petruţ

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.