Din ce în ce mai mulţi profesori ajung să fie cercetaţi în dosare de coruptie. Unii sunt retinuţi, altii arestaţi. De fiecare dată, acuzaţiile sunt aceleaşi: luare de mită.

Cadrele didactice cer bani de elevi sau studenţi, cărora le promit că vor promova anumite examene. Sumele solicitate varieaza intre 500 si 1500 de euro.

 

Profesorii reprezintă mai nou una dintre ţintele procurorilor anticorupţie. În numai o lună, mai multe cadre didactice au ajuns în arest sau au fost puse sub urmărire penală, pentru luare de mită. Din câte se pare, anchetele nu se vor opri aici, urmând ca şi alţi profesori să ajungă în faţa procurorilor.

În urma cu o lună, un profesor de istorie de la un grup şcolar din Tulcea a fost arestat, după ce a cerut bani de la o elevă pentru a o promova la examenul de corigenţă. Profesorul a fost prins în flagrant exact în timp ce primea 500 de euro de la eleva sa. Pe de altă parte, cadrul didactic mai este acuzat că, pe lângă bani, i-a cerut tinerei să întreţină relaţii sexuale. Profesorul a fost reţinut pentru 24 de ore, după care judecătorii de la Tribunalul Tulcea au emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Şpagă la BAC

Anchetele procurorilor anticorupţie au continuat şi cu ocazia examenului de bacalaureat. Astfel, directorul general, directorul adjunct şi una dintre secretarele Liceului "Alexandru Vlahuţă" din localitatea băcăuană Podu Turcului au fost arestaţi preventiv. Cei trei sunt acuzaţi că au cerut bani de la elevi pentru a-i ajuta pe aceştia să promoveze examenul de bacalaureat.

De asemenea, cinci profesori şi o secretară de la Colegiul Naţional "Anghel Saligny" au intrat în vizorul procurorilor după ce au fost denunţaţi de mai mulţi elevi care i-au acuzat că le-ar fi cerut mită. Mai exact, cei şase sunt suspectaţi că ar fi primit sume cuprinse între o sută şi o mie de euro, promiţându-le elevilor că vor lua examenul de bacalaureat.

O situaţie similară a putut fi întâlnită şi la Galaţi. Directoarea liceului particular Dimitrie Cantemir, Elena Onu, şi un profesor evaluator la centrul de examen Seminarul Teologic Sf Apostol, Mariana Lazanu, au fost reţinuţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Procurorii au stabilit că Elena Onu "în mod repetat a pretins şi a primit mai multe sume de bani de la elevii ce urmau să susţină examenul în cadrul centrului de examinare de la Seminarul Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galaţi". Sumele de bani erau date pentru ca directoarea să intervină pe lângă alţi profesori, care, la rândul lor, să încerce să influenţeze membrii comisiilor de evaluare.

Licenţe pe bani

Procurorii nu au ocolit nici examenele de licenţă. Directorul filialei Caransebeş a Universitatii Hyperion Bucureşti, Nicoleta Guma, a fost arestat preventiv de Tribunalul Timiş, după ce a pretins şi primit câte 1.500 de euro de la 33 de studenţi cărora le-a promis că va interveni la comisia de licenţă de la Bucureşti pentru promovarea licenţei. În acelaşi dosar mai este cercetat şi Eugen Tacota, student în ultimul an la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion – filiala Caransebeş. Anchetatorii au stabilit că, în mai 2010, Nicoleta Guma şi Eugen Tacota, profitând de influenţa pe care au lăsat să se creadă că o au asupra membrilor comisiilor de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti au pretins şi acceptat de la 33 studenţi ai acestei facultăţi câte 1.500 euro. În schimbul banilor, cei doi au promis studenţilor că vor promova examenul de licenţă indiferent de nivelul cunoştinţelor de specialitate. (M.N.)

 

Agenţia de Investigaţii Media

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.