O femeie din Sângeorz Băi a fost condamnată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, la un an de închisoare cu suspendare, după ce a obținut bani de la stat pentru creșterea copilului, deși nu avea acest drept. Între 2012 – 2014, femeia a încasat de la AJPIS Bistrița-Năsăud peste 13.000 lei, în baza unei angajări fictive la o firmă din aceeași localitate. Respectivul SRL a angajat fictiv, în perioada 2009 – 2015, peste 230 de persoane care au beneficiat de îndemnizații pentru creșterea copilului ori de șomaj, motiv pentru care statul a fost prejudiciat cu peste două milioane de lei.

Încasarea pe nedrept de îndemnizații pentru creșterea copilului sau pentru șomaj în baza unor acte fictive a devenit o modă în ultimii ani. De fapt au ieșit la suprafață în ultimii ani, după ce polițiștii bistrițeni au prins de veste despre îndeletnicirile unor conjudețeni pentru a pune mâna ilegal pe bani. Unul din aceste cazuri s-a petrecut la Sângeorz Băi, unde o firmă a angajat fictiv timp de 6 ani nu mai puțin 235 de persoane.

Datoriile mari în raport cu cifra de afaceri a dus firma sub lupa anchetatorilor

Procurorii au pus ochii pe firmă în 2014, când cifra mică de afaceri în raport cu datoriile foarte mari înregistrate de SRL într-un an de zile, le-a atras atenția polițiștilor de la Serviciul Economic, care au demarat o anchetă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, cu privire la infracțiunea de evaziune fiscală. După doi ani de anchetă polițiștii au extins urmărirea penală cu privire la înșelăciune, însă la scurt timp procurorii au clasat cauza cu privire la evaziunea fiscală și au declinat dosarul către Parchetul din Năsăud, unde a stat alți doi ani. În 2018, procurorii năsăudeni au ajuns la concluzia că au de-a face cu un grup infracțional organizat, astfel că și ei au declinat dosarul către DIICOT Bistrița-Năsăud, parchetul competent să soluționeze cauzele cu astfel de infracțiuni.

Astfel, procurorii DIICOT au ajuns la concluzia că patroana SC Durja SRL din Sângeorz Băi, dar și contabila, precum și o altă angajată au identificat persoane dornice să obțină diferite îndemnizații sau ajutoare de la stat fără îndeplinirea condițiilor legale și le-au determinat să accepte întocmirea documentelor necesare pentru a beneficia de acesta ajutoare, după care au întocmit în mod fictiv contracte de muncă. Și au reușit în cazul a 235 de persoane să încheie contracte fictive. Evident nu pe gratis, fiindcă persoanele fizice cărora li se încheiau contractele individuale de muncă erau condiționate să achite lunar o anumită sumă de bani, cuprinsă între 200-400 lei lunar, sub pretextul achitării contribuțiilor la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale.

Peste 230 de persoane angajate fictiv pe firmă

În acest mod, 77 de persoane au fost angajate fictiv și, în baza unor adeverințe false, au solicitat și obținut în perioada 2009-2015 indemnizații de creștere a copilului, care au fost aprobate și acordate pe perioade de câte 2 ani. De asemenea, 160 de persoane au încasat, tot în baza unor acte fictive, în aceeași perioadă, îndemnizații de șomaj, în timp ce alte pentru alte 11, Durja SRL a solicitat și obținut, în perioada august 2013-aprilie 2015, subvenții acordate pentru angajarea unor absolvenți, care au fost aprobate și acordate de AJOFM pe perioade de câte 12 luni. De asemenea, în perioada 2011 – 2015, același SRL a solicitat și obținut de la AJOFM subvenții pentru salarii (acordate pe perioada a 12 luni), pentru încadrarea în muncă a 23 de persoane de peste 45 de ani, bineînțeles tot în baza unor acte fictive. Alte două persoane au încasat, în perioada 2014 – 2016, subvenții de inserție. După cum se observă, cele trei femei care au condus activitatea grupului infracțional au acționat chiar și după ce erau deja sub lupa anchetatorilor. Per total, prejudiciul cauzat statului se cifrează la 2.063.306 lei.

Una dintre “beneficiare”, acord cu procurorii

Una dintre persoanele care a beneficiat de astfel de venituri ilegale, o femeie din Sângeorz Băi, care întâmplător a fost o vreme angajata firmei, a fost acuzată de înșelăciune.

Când a rămas însărcinată cu al doilea copil, femeia nu avea un loc de muncă, astfel că a apelat la patroana Durja SRL să o ajute pentru a obține îndemnizația de creștere a copilului.

“Inculpata A.A. a fost angajată la SC Durja SRL Sîngeorz Băi timp de circa 6 ani, până în cursul anului 2009, când a intrat în șomaj, iar apoi în concediu de maternitate pentru primul său copil. După terminarea perioadei de 2 ani în care a beneficiat de îndemnizație de creștere a copilului, suspecta nu a mai avut loc de muncă, și era din nou însărcinată. Întrucât știa că avea nevoie de vechime în muncă continuă de 12 luni, anterioară nașterii, pentru a solicita din nou îndemnizație de creștere a copilului, și constatând că îi lipsesc 2 luni de vechime în muncă, a contactat-o pe inculpata P.I., despre care auzise că «face acte de angajare». Inculpata A.A. s–a întâlnit cu inculpata P.I. la locuința celei din urmă și s-au înțeles să-i fie făcute formalitățile pentru angajarea fictivă în funcția de distribuitor de produse ecologice. În baza documentelor personale predate de inculpata A. A., P. I. i-a întocmit contract individual de muncă în numele Durja SRL, pe care inculpata A. A. l-a semnat, fără să desfășoare activități lucrative pentru firma în cauză și fără să obțină venituri. Inculpata A. A. i-a remis inculpatei P. I. și suma de circa 200-300 lei, reprezentând «cheltuielile pentru angajare».

După nașterea minorului XX, la 30.04.2012, inculpata A. A. i-a solicitat inculpatei P. I. să-i întocmească dosarul pentru solicitarea îndemnizației de creștere a copilului, iar aceasta a trimis-o la inculpata C. A., care i-a pregătit acest dosar, ce conținea următoarele înscrisuri emise în fals: adeverința nr.53/11.06.2012 emisă de P. I. în numele Durja SRL, dispoziția nr.55/11.06.2012 emisă de P. I. în numele Durja SRL și care a fost semnată de suspecta A. A. la rubrica «Am luat la cunoștință». Cererea olografă nr.52/11.06.2012 este scrisă integral și semnată de suspecta A. A., alături de alte documente personale ale inculpatei A. A.

Inculpata A. A. a depus la AJPIS Bistrița-Năsăud cererea nr.41/13.06.2012, la care a atașat documentele menționate anterior, și apoi a încasat timp de 2 ani, până la data de 01.05.2014, indemnizația de creștere a copilului, în sumă totală de 13.200 lei.

Cu ocazia audierii în calitate de suspect la data de 4.10.2018, A. A. a recunoscut comiterea faptelor și starea de fapt descrisă anterior.

Valoarea prejudiciului cauzat Agenției Județene de Prestații și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud prin faptele descrise este în sumă de 13.200 lei, nerecuperată până în prezent”, au arătat procurorii.

Ca să scape mai ieftin, femeia a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, acord care a fost admis de instanță, în condițiile în care femeia nu a avut anterior probleme de ordin penal. Drept urmare, aceasta a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de 2 ani și muncă în folosul comunității timp de 30 de zile.

Femeia nu este singura care a plătit din punct de vedere penal pentru că a încasat ilegal bani, după ce a fost angajată fictiv în scriptele Durja SRL, mai multe persoane aflate în aceeași situație încheind cu procurorii DIICOT acorduri de recunoaștere a vinovăției, printre acestea regăsindu-se inclusiv contabila și angajata firmei care au fost acuzate de constituire de grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.