AKYLE SECURITY, o firmă care asigură servicii de pază și protecție, a primit de la SOCIETATEA DE DISTRIBUTIE A ENERGIEI ELECTRICE (SDEE) TRANSILVANIA NORD SA un contract în valoare de peste 1 milion de lei pentru asigurarea serviciilor de pază și protecție a diferitelor obiective. Chiar dacă, la ultimul bilanț, firma a declarat că nu are niciun angajat, oferta lor a venit la pachet cu un acord de subcontractare a serviciilor către PP Protect, firma lui Teodor Pop Pușcaș, fostul șef al poliției clujene. Akyle Security este conectată la afacerile ”negre” ale poliției: operațiuni suspecte cu droguri și celebrul dosar de prostituție Shanghai, în care sunt vizați mai mulți șefi din poliția Capitalei. Din acționariatul firmei de pază mai face parte și un ex viceprimar al Capitalei.

În 2019, SOCIETATEA DE DISTRIBUTIE A ENERGIEI ELECTRICE (SDEE) TRANSILVANIA NORD SA a atribuit licitația ”Servicii de pază cu agenți autorizați pentru 8 obiective aparținând Societății de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord SA – Sucursala Cluj-Napoca” firmei AKYLE SECURITY. Valoarea contractului este de 1.008.451,2 lei, fără TVA.

Firma care a câștigat licitația este administrată de fostul viceprimar al Primăriei Capitalei,  IONESCU ROBERT CONSTANTIN, care este și acționar. Alături de el au mai deținut pachete de acțiuni și  POPA MARIAN COSTEL (acționar majoritar), care și-a transferat pachetul de acțiuni către Cristescu Alexandru Vlad Mihai, MARCU CONSTANTIN, care și-a transferat acțiunile către Marcu Firuta Marieta, și  PITCOVICI CONSTANTIN, care și-a transferat pachetul de acțiuni către Pitcovici Maria.

Contractul respectiv a fost contestat de celelalte firme care au participat la licitație, iar în ultimă instanță, chiar și cei de la Electrica au ajuns să deschidă un proces pe care, culmea (!) l-au și câștigat.

Ceea ce este interesant este faptul că cei de la Akyle au ajuns să câștige licitația în situația în care au prezentat un acord semnat cu firma clujeană PP Protect, care îi aparține lui Teodor Pop Pușcaș, fostul șef al poliției clujene.

”Din conținutul acordului încheiat între Akyle Security în calitate de contractant general și PP Protect Security în calitate de subcontractant nu este menționată valoarea prestațiilor, conform art 3 din acord părțile au stabilit că <Valoarea serviciilor de monitorizare și intervenție ce se vor presta de subcontractant este conform ofertei prezentate de subcontractant.>”, se arată în cadrul contestației.

Iar în această situație, autoritatea contractantă, adică cei de la Electrica, nu au cerut nicio lămurire suplimentară. Poate și pentru acest motiv, oferta celor de la Akyle, care au câștigat inițial contractul, a fost cea mai mare, de 14,39 lei/oră.

Bizareriile de pe marginea acestei licitații continuă. În urmă cu o lună, autoritatea contractantă a deschis un proces împotriva celor de la Akyle, iar instanța a dispus reevaluarea uneia dintre ofertele care au participat la licitație.

Conexiuni cu una dintre ”falangele” SRI și afaceri cu droguri

Administratorul firmei Akyle, Robert Constantin Ionescu, este de profesie avocat și apropiat de Emil Boc. În 2009, primarul Clujului, care pe atunci era Premierul României, l-a numit pe Robert Constantin în funcția de președinte al Agenției de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială. Prin intermediul acestei Agenții, banii cheltuiți pentru achiziții în domeniul siguranței naționale se întoarc, într-o formă sau alta, în economia românească sub formă de investiții, exporturi, subcontractări în economia națională din partea unor firme străine, transfer de tehnologie, donații, training. Contractele de offset însoțesc un contract de achiziții în domeniul militar.

Practic, agenția este o falangă a Serviciului Român de Informații.

Constantin Pitcovici, are 82 de ani și este acționar cu 22% din firma Akyle Security. Este tatăl fostului polițist Petru Daniel Pitcovici, fost ofiţer de poliție în cadrul Direcția Antidrog și fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI. A fost implicat în operațiuni suspecte cu narcotice de mare risc, traficate din America de Sud în Europa, dar și condamnat în dosarul afaceristului Puiu Popoviciu.

Legături cu corupția din DGIPI

Tot la Puiu Popoviciu este conectat și fostul polițist Marian Mândroc, unul dintre directorii firmei de pază Akyle Security care a ocupat și funcția de administrator al societății. Numele  lui Mândroc apare în dosarul fostului şef al DGIPI, Cornel Şerban, primul șef al Direcției condamnat pentru corupție.

Potrivit referatului pentru propunerea de arestare făcut de procurori, ofiţerul Ion Motoc (denunțătorul șefului DGIPI) a declarat că a fost contactat telefonic, în data de 16 decembrie 2008, de către ofiţerul DGA, Petru Pitcovici, care l-a invitat la o discuţie în biroul fostului şef al DGIPI, Cornel Şerban, dar Motoc a refuzat. Drept urmare, Pitcovici i-a spus că va veni la sediul DNA. Când s-au întâlnit, Pitcovici i-a cerut lui Motoc informaţii legate de dosarul în care este cercetat Popoviciu, insistând ca ofiţerul DNA să-i spună ce procuror se ocupă de dosarul omului de afaceri. Imediat după întâlnirea cu ofiţerul DGA, Motoc a făcut denunţul, se arată în referatul DNA.   În data de 17 decembrie 2008, Ion Motoc a fost contactat de Marian Mândroc, „un prieten comun”, care i-a comunicat că şeful de la DGIPI, Cornel Şerban, „doreşte să-l vadă pentru a discuta ceva”. Procurorii nu dau detalii despre Marian Mândroc şi nici nu precizează dacă acesta este ataşatul de interne al României la Roma, funcție pe care a ocupat-o până în 2014. Mândroc a mai ocupat funcția de șef Antifraudă la Poliția Sectorului 3 al Bucureștiului.

Potrivit unor anchete jurnalistice publicate de Cătălin Tolontan, fostul polițist Mândroc a fost recunoscut de una dintre fetele obligate să se prostitueze ca fiind unul dintre clienții ei. La data respectivă fata avea vârsta de 16 ani. Pe de altă parte, Mândroc a negat cu desăvârșire implicarea lui.

Dosarul Shanghai

În Dosarul Shanghai, un grup de chinezi exploatează sexual fete sub paravanul unui salon de masaj și al restaurantului Shanghai din Capitală. În cadrul acestei afaceri, zeci de ofițeri de poliție, comisari de gardă financiară, magistrați și ofițeri SRI protejează rețeaua și primesc bani și favoruri sexuale de la fete sechestrate de chinezi, unele minore. În paralel, alți ofițeri SRI, polițiști și procurori DIICOT filează rețeaua și o prind în decembrie 2005. Însă, numai câțiva chinezi și „peștii” lor sunt trimiși în instanță și condamnați. Restul dosarului, care îi privea pe ofițerii români complici și pe alți chinezi „grei”, a fost mușamalizat. Printre VIP-urile din dosar se numără Marius Olteanu, procurorul-șef de la Secția de Urmăriri Penale a Curții Militare de Apel, Gabriel Predoiu, fost șef de birou în SRI, fratele lui Silviu Predoiu, fost șef al SIE, Alexandru Bureșin, fostul șef brigăzii Antitero al SRI, Bujor Florescu, fostul adjunct DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, George Cioclea, director economic la Primăria Sectorului 4.

În 2011, premierul Emil Boc, actualul primar al Clujului, a participat la inaugurarea China Town, afacerea chinezilor din dosarul Shanghai. Complexul a fost inaugurat împreună cu Wang Yan, unul dintre chinezii implicați în Dosarul Shanghai.

Cocaină din Venezuela și șpagă pentru Puiu Popoviciu

În decembrie 2002, Direcţia Generală de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog (DGCCOA) a declanşat o operaţiune de anihilare a traficantului de droguri Beke Alexandru şi a reţelei sale din Venezuela. Agentul Petre Dumitrescu, alias – Rodriguez -, infiltrat în organizaţia criminală, trebuia să preia o cantitate de droguri. Este vorba despre o cantitate de 5-15 kilograme de cocaină pe care urma să o predea ofiţerilor acoperiţi Horia Mateescu zis “Tony”, Petru Pitcovici, zis “Pepi”, şi Marius Sorin Bozgan, zis “Vali”. Operațiunea a fost coordonată de fostul procuror DIICOT, actualmente avocat, Flavius Crâznic.

Drogurile au fost scoase din incinta Aeroportului Otopeni într-o valiză şi predate, în absenţa procurorului Flavius Crâznic, ofiţerului Petru Pitcovici. Această operaţiune nu a respectat procedurile legale, nefiind întocmit niciun proces-verbal. Drogurile nu au fost înregistrate, analizate şi depuse la camera de corpuri delicte  și au dispărut.

În 2016, Petru Pitcovici, comisar-şef în cadrul DGA, a fost reţinut de procurorii DIICOT într-un dosar de trafic de droguri, finanţarea şi favorizarea făptuitorului. Dosarul nu a fost trimis în judecată.

În 2017, Petru Pitcovici a primit o condamnare definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul afaceristului Puiu Popoviciu.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.