Scriitorul Vasile Jimboreanu a editat al patrulea volum din enciclopedia sportului bistriţean, intitulată “Şi ei au făcut sport”.
Scriitor şi jurnalist, el a lucrat în redacţiile ziarelor “Ecoul”, “Pasaj”, “Mesagerul”, “Răsunetul” şi a mai publicat o biografie despre marele sportive bistriţean Gheorghe Bozga, purtând titlul “Un destin cu două feţe”.

Al patrulea volum din această enciclopedie conţine portretele literare ale câtorva mari sportivi bistriţeni, înfăţişează amănunţit ascensiunea în cariera lor sportivă, le prezintă palmaresul, indică aptitudinile speciale şi inteligenţa tactic a acestor oameni deosebiţi şi alătură notei biografice o galerie cu fotografii ce ni-i arată pe atleţi în diferite ipostaze ale existenţei lor.

În memoriam Damian Mircea

În acest volum, printre numeroşii sportivi amintiţi de Vasile Jimboreanu, se aduce omagiu marelui fotbalist bistriţean, născut în 1950, Damian Mircea.

De profesie inginer, Damian Mircea a început să joace fotbal de la o vârstă foarte fragedă ajungând la nici 16 ani să fie titular în echipa de seniori a Gloriei Bistriţa, în anul 1967. A jucat la echipe precum Sportul Studenţesc, promovând cu aceasta în 1972 din Divizia B în Divizia A. Mai joacă şi la Progresul Bucureşti şi apoi revine la Gloria Bistriţa, pătimind împreună cu aceasta momentele grele ale traversării Diviziei C, între 1974 şi 1975; o dată cu reîntoarcerea sa la Gloria, echipa reuşeşte în sfârşit să iasă din purgatoriul diviziilor inferioare şi să promoveze în Divizia B – în această echipă care devine din ce în ce mai bună, Damian Mircea va rămâne până la retragerea sa din sport, survenită în ediţia 1979-1980. Va lucra la societatea ATLAS din Cluj-Napoca până la timpuria sa moarte survenită în 1995. Despre el, Jean Pădureanu, preşedinte al AFC Gloria 1922 Bistriţa, îşi aminteşte: “Eram, oficial, coechipieri urmând să intrăm în joc, în primii 11… Eu cu peste 30 de ani de viaţă deja făcuţi, el debutantul, cu puţin peste 16 ani de viaţă” (p.143).

Cilean – fotbalist cu suflet mare

Un alt portret este închinat unui alt fotbalist bistriţean cu suflet deosebit de mare, Dorel Cilean. Născut în 1954, este nevoit după divorţul timpuriu al părinţilor săi să rămână timp de 2 ani la Orfelinatul din Sighetul Marmaţiei. După 20 de ani, rememorează Vasile Jimboreanu, când eroul nostru juca în Divizia A, la Chimia Râmnicu Vâlcea, a avut de disputat un meci cu echipa Olimpia Satu Mare. “N-a ajuns la obiectivul său cu mâinile în buzunar, le-a scos – cu bani din ele, câteva mii, bani buni în acea vreme a lui 1980 – cumpărând de la toate magazinele şi cofetăriile de pe traseul făcut până la Sighet, tot ce a însemnat dulciuri şi biscuiţi, speriind pur şi simplu personalul Casei de Copii când a început să golească autocarul, de cantitatea adusă. El şi-a motivat gestul în faţa personalului şi a copiilor de aici explicându-le că odată, demult, şi el a fost doi ani copil al Casei…” (p. 69).

Dorel Cilean se întoarce între 1981 şi 1982 la Foresta Bistriţa unde devine şi antrenor. Între 1984 şi 1985 face Şcoala Superioară de Antrenori de la Bucureşti, unde-l are drept coleg pe Mircea Sandu.

Mulţi nu au fost uitaţi

Cartea conţine şi portrete feminine excepţionale, precum cel al Danielei Coman, devenită în urma căsătoriei Daniela Nechifor, născută în 1970. Această atletă excepţională a cucerit titlul de campioană naţională, junior III, la aruncarea suliţei în 1984, specialitate care a consacrat-o. În 1086 cucereşte alt titlu naţional la Juniori II. Recordul ei personal este o aruncare de 55.06 metri, realizat în 1988.

Alţi mari sportive prezentaţi în volum sunt Ianoşiu Hangan Ileana, Purdea Mihaela, Saranciuc Mugur, Ica Sigartău, Paşcan Viorel, Aurel Popandron, Rognean Ioan, Someşan Valer, etc..

Restituiri

Cartea restituie astfel memoriei bistriţene medalioane biografice cu aceşti oameni deosebiţi, care au practicat diferite sporturi, excelând în ele pe plan naţional.
Sportivii sunt nişte oameni care caută mereu să-şi atingă limitele fizice şi psihologice. De aceea ei trebuie admiraţi, în vreme de exemplul lor trebuie transmis generaţiilor tinere spre a fi urmat. Perseverenţa lor, asceza, ascultarea de antrenorul care nu în puţine cazuri a devine cu timpul o figură paternă şi un maestru de gândire, sunt tot atâtea calităţi umane cultivate de ei cu foarte multe eforturi. Cartea lui Vasile Jimboreanu trebuie parcursă cu atenţie. Din privirea pe care autorul o aruncă asupra acestor campioni se desprinde o dragoste nedezminţită faţă de sportul local şi o grijă pentru ca marile sale figuri să nu fie date uitării.

În frumoasa prefaţă pe care prof. dr. Dorel Cosma o dedică volumului putem citi următoarele: „Pentru fiecare din cele 19 personalităţi prezente în acest volum, începutul aparţine întru totul autorului, acolo unde el se joacă cu pixul şi cu arta scrisului. Urmează apoi cartea de vizită prin care ne introduce cu căldură în lumea familiei fiecăruia dintre personajele sale. Nici înşiruirea trofeelor sau a diplomelor nu plictiseşte pentru că scriitorul are grijă să intervină atunci când poate aglomeraţia ar fi prea mare. Albumul foto care încheie paginile fiecărei personalităţi sunt şi ele atractive şi cu atât mai interesante prin prisma anilor ce au trecut.”

Răzvan Cosma

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.