Năsăudul ar putea cunoaşte o dezvoltare fără precedent dacă în următorii ani ar beneficia de o centură ocolitoare. Odată construit un astfel de drum, oraşul ar putea lua avânt din punct de vedere economic, dar i s-ar putea schimba şi faţa. Un tânăr arhitect, năsăudean la origine, propune realizarea unei zone pietonale în centrul localităţii, unde de altfel în urmă cu aproape o sută de ani a existat o piaţă.
Administraţia locală spune că o centură ocolitoare ar putea fi realizată, însă numai dacă Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România ar include Drumul naţional 17 D în masterplanul de transport ca drum INTER REGIO. Fosta administraţie condusă de Dumitru Mureşan a luat în calcul realizarea unei variante ocolitoare a oraşului pentru devierea traficului greu, însă nu a găsit în timp util soluţii de finanţare, deşi existau două variante posibile – un drum de ocolire pe la sud de oraş, iar o a doua pe la nord.
Lipsa unui astfel de drum a fost de altfel ca fiind unul din punctele slabe, în „Strategia de dezvoltare durabilă a oraşului Năsăud 2008 – 2015 cu orizont 2030”, document în care stă menţionat că „traseul viitoarei şosele de centură este încă incert”.
Una peste alta, varianta de ocolire pe la sud era una prea scurtă şi mult prea aproape de oraş, deloc fiabilă, în timp ce varianta nordică ar fi dat bătaie de cap din multe puncte de vedere, însă una peste alta, cea mai mare problemă a fost identificarea sursei de finanţare.
Totul depinde de cei de „sus”
Chiar dacă timp de doi ani, din 2012 încoace, nu s-a mai discutat nimic despre realizarea unei centuri ocolitoare a Năsăudului, actuala administraţie şi-a dat seama că o astfel de investiţie ar fi o adevărată gură de oxigen pentru oraş. Aşa că atenţia s-a îndreptat din start spre varianta nordică, iar viceprimarul Năsăudului, Niculai Găitan spune că aceasta ar fi singura soluţie viabilă care ar da posibilitatea dezvoltării localităţii. Există însă o condiţie: DN 17 D să fie inclus în masterplanul de transport ca drum INTER REGIO.
„Am demarat întocmirea unui studiu de fezabilitate în acest sens. Dacă Ministerul Transporturilor şi CNADNR vor fi de acord cu includerea DN 17 D în masterplanul de transport ca drum inter regio, am putea spune că Năsăudul va fi salvat. O dată va putea fi scos traficul greu din oraş, acest lucru fiind o mare problemă pentru noi. Se ştie foarte bine că cea mai afectată stradă de acest trafic greu este str. Vasile Naşcu, pe unde trec zilnic zeci de tiruri. Fiind o stradă îngustă, locuinţele sunt grav afectate de trepidaţii, ca să nu mai spunem că nici infrastructura şoselei nu a fost proiectată pentru un astfel de trafic. Pe de altă parte, dacă se va construi o centură ocolitoare pe partea de nord a oraşului, există posibilitatea clară ca acesta să se dezvolte spre nord. În plus, Năsăudul ar putea cunoaşte şi un avânt atât din punct de vedere economic, dar şi turistic. Şi nu numai Năsăudul, ci întreaga Vale a Someşului. Depindem însă de autorităţile centrale, fiindcă altfel administraţia locală este în imposibilitate de a suporta costurile foarte mari pe care le implică realizarea unei centuri ocolitoare”, susţine viceprimarul Găitan.
Există proiect pentru un pietonal în Năsăud! Profită cineva de asta?
Dacă într-un viitor mai mult sau mai puţin foarte apropiat Năsăudul ar beneficia de un astfel de drum care să devieze traficul greu, ar exista posibilitatea unei schimbări la faţă, una europeană, că tot este la modă. Culmea este că şi pentru acest lucru sunt deja soluţii, fiindcă există un proiect care ar putea fi transpus în realitate oricând, cu minima condiţie ca administraţia locală să vrea, cu atât mai mult cu cât autorul, Iustin Nechiti – proaspăt absolvent al Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Universităţii Tehnice Cluj Napoca, şi năsăudean pe deasupra, este dispus să îl pună la dispoziţie fără nicio pretenţie.
Proiectul care ar putea sta la baza schimbării la faţă a Năsăudului este chiar proiectul de diplomă al lui Iustin Nechiti şi întocmirea acestuia a plecat din dorinţa tânărului arhitect de a readuce oraşului, măcar pe hârtie, parfumul de odinioară. Astfel, el şi-a concentrat atenţia asupra zonei din centrul oraşului, unde astăzi este ocupat de un parc ce este mai mult pe post de sens giratoriu. În perioada interbelică, zona respectivă era găzduia toate marile evenimente ale oraşului, cum se întâmpla în toate burgurile din Transilvania. Conform proiectului, circulaţia în centrul oraşului ar fi închisă, iar zona ar deveni un pietonal, menit să găzduiască evenimente sociale.
„În perioada interbelică centrul oraşului găzduia un târg de animale, era o piaţă deschisă ca în orice oraş transilvănean. Era o piaţă deschisă unde se întâmplau evenimente, care reuneau locuitorii. Centrul istoric găzduia Banca Mercur, primăria, şcoala de fete sau Banca Aurora. Centrul a fost gândit iniţial ca o piaţă, care a fost mutilată în perioada comunistă când s-a făcut acolo un sens giratoriu. Alţii îşi creează de la zero aşa ceva, iar noi avem fondul construit deja şi nu-l exploatăm. Pe de altă parte, fiind năsăudean, este de la sine înţeles că îmi doresc ca oraşul meu natal să arate altfel, cu mult mai frumos decât este. Şi vă asigur că la fel ca mine, mulţi tineri din Năsăud gândesc la fel. Este de înţeles că o schimbare nu se poate petrece peste noapte, dar eu zic că e timpul să ne implicăm. Nu ar fi rău dacă şi autorităţile locale ar ţine cont mai mult de anumite propuneri care vin din partea comunităţii. Bun, nu trebuie să uităm că pentru a concretiza anumite proiecte, e nevoie de bani, dar pentru toate există un început. Legat de proiect, m-am gândit că acesta ar putea folosi năsăudenilor, iar dacă administraţia locală este dispusă să facă ceva în acest sens, eu îl pun la dispoziţie. Nu este un proiect bătut în cuie, el poate suferi modificări, poate fi dezvoltat. Mie mi se pare interesant să ai o zonă pietonală unde să aibă loc toate marile evenimente ale oraşului, precum Zilele Năsăudului sau Ziua Gospodarului. Sunt doar două exemple, însă acestea ar putea continua. Ideea este să fie creată o zonă în care năsăudenii să poată socializa, să poată interacţiona şi să-şi petreacă timpul liber într-un mod mult mai plăcut. Năsăudenii trebuie să aibă un spaţiu unde să evolueze, unde să se îndrăgostească, unde să se plimbe, unde să-şi facă amintiri, să-şi dezvolte personalitatea. Asta o poţi face şi prin arhitectură şi urbanism dacă te gândeşti la modul acesta. Şi ca să nu fiu condamnat de ecologişti, vreau să spun că arborii nu dispar din proiectul meu, dar sunt de dimensiuni ceva mai mici, astfel încât să poată fi admirate clădirile din jur, clădiri care sunt de secol XIX şi care dacă ar fi reabilitate ţinându-se cont de stilul arhitectural original, ar deveni adevărate bijuterii. Din zonă este eliminată doar circulaţia autovehiculelor care ar fi deviată pe străzile adiacente”, spune Iustin Nechiti.
Deocamdată, autorităţile locale se arată încântate de proiectul tânărului arhitect năsăudean, gândit până în cele mai mici detalii, dar de la intenţie până la fapte concret sunt încă mulţi paşi de făcut.