Agenția Spațială Europeană raportează că o bucată gigantică de gheață s-a rupt de calota Antarcticii, devenind cel mai mare ghețar plutitor din lume. Este de patru ori mai mare decât New Yorkul și de 20 de ori mai mare decât Bucureștiul.
Botezat de către oamenii de știință cu codul A-76, noul aisberg a fost reperat în imaginile satelitare capturate de misiunea Copernicus Sentinel-1. Are o suprafață de 4.320 km pătrați, dar are o formă alungită, lungă de 175 km, pe o lățime de 25 km. Asta înseamnă că este de 20 de ori mai mare decât Bucureștiul, sau puțin mai mare decât Bucureștiul și întreg județul Dâmbovița, la un loc. În imaginea publicată de ESA, ghețarul este comparat cu insula spaniolă Mallorca.
A-76 plutește acum în Marea Wendell, după ce s-a desprins de raftul de gheață Ronne, din nord-vestul Antarcticii, care este una dintre cele mai mari bucăți de gheață ancorate de masa terestră a continentului. Precedentul aisberg care deținea supremația ca suprafață plutitoare, până la apariția A-76, este A-23A, care are aproximativ 3.380 de km pătrați și plutește, de asemenea, în Marea Weddell.
Apariția ghețarilor plutitori prin ruperea unor bucăți mari din calotele polare ar face parte dintr-un ciclu natural, dar oamenii de științp au observat dezintegrarea rapidă în ultimii ani a rafturilor de gheață din Antarctica, un fenomen pe care îl pun în legăturp cu schimbările climatice. Treptat, acești ghețari se topesc, ridicând nivelul oceanului planetar, fapt ce amenință inundarea unor zone de coastă, locuite în prezent.
Sursa: ESA