Comisariatul Județean de Mediu a amendat supermarketul Profi pentru că nu deținea autorizație de mediu și nu colecta selectiv deșeurile la punctul din Bistrița. Supermarketul s-a adresat instanței, iar după un an de procese a reușit să obțină înjumătățirea sancțiunii.
Incidentul s-a produs în luna februarie a anului 2020, la punctul de lucru Profi din Bistrița. Mai mulți inspectori ai Gărzii de Mediu au luat la puricat supermarketul și au ajuns la concluzia că acesta nu are autorizație de mediu și nici nu colectează selectiv deșeurile.
Totul s-a lăsat cu o amendă de 60.000 de lei, supermarketul având posibilitatea să achite doar 15.000 de lei. Deși a achitat doar o parte din amendă, supermarketul nu s-a lăsat și a cerut anularea amenzii în instanță, la doar o săptămâna de la control. Procesul a fost înregistrat la Judecătoria Bistrița în luna februarie a anului trecut.
Practic, Profi a cerut să se constate nulitatea absolută a procesului verbal de constatare a contravenției cu consecința exonerării sale de la plata amenzii aplicate și restituirea sumei de 15.000 de lei plătite cu titlu de amendă.
În situația respingerii excepției de nulitate absolută invocate, solicita anularea procesului verbal și înlocuirea sancțiunii amenzii cu cea a avertismentului, precum și restituirea sumei de 15.000 de lei.
Profi s-a apărat folosindu-se de spațiul pe care se desfășoară
Cei de la Profi au susținut că autorizația de mediu se cere pentru suprafețe de cel puțin 1.000 de metri pătrați, iar supermarketul în cauză are sub 1.000 de metri pătrați, în consecință nu erau obligați să dețină o autorizație de mediu:
„Solicită instanței să constate că nu se poate reține în sarcina sa săvârșirea faptei contravenționale pentru care a fost aplicată contravenția, întrucât suprafața de vânzare a spațiului controlat nu se încadrează, în limitele impuse, în vederea obținerii autorizației de mediu. Astfel, conform schiței spațiului închiriat, suprafața de vânzare este de 627,97 mp, deci sub limita de 1.000 de metri pătrați. Astfel, consideră că raționamentul intimatei în momentul în care a aplicat contravenția a fost eronat, având în vedere faptul că legiuitorul a stabilit fără echivoc ceea ce înseamnă supermagazin, respectiv structurile de vânzare a căror suprafață este cuprinsă între 1.000 de metri pătrați și 2.500 de metri pătrați. Practic, prin raționamentul intimatei este eliminată limita inferioară și superioară pentru ceea ce înseamnă supermagazin”, se apără cei de la Profi.
Inspectorii Gărzii de Mediu au susținut, în cadrul procesului, că și pentru spații mai mici de 1.000 de metri pătrați este necesară autorizația de mediu. Mai mult, aduc în discuție și faptul că la momentul controlului deșeurile rezultate de la magazin nu erau colectate pe fracții și categorii. Pentru toate deșeurile exista doar un recipient de plastic de 200 de litri și nu tomberoane distincte pentru fiecare deșeu reciclabil. Acolo au și fost găsite deșeurile, la grămadă.
„În urma controlului a fost întocmită nota de constatare nr. 77/10.02.2020 în care au fost precizate toate neconformitățile pe linie de protecție a mediului, fiind stabilite totodată petentului și 6 măsuri cu termene de realizare. Reprezentantul unității a semnat această notă de constatare fără obiecțiuni, însușindu-și toate precizările consemnate de agenții constatatori”, a susținut Comisariatul de Mediu, la proces.
Reprezentanții supermarketului au susținut inclusiv că descrierea din procesul verbal a faptei este insuficientă și fără detalii: „Expunerea intimatei este prea ambiguă și generală pentru a se considera că reprezintă o descriere a faptei, care să respecte exigențele unui proces-verbal de contravenție corect întocmit. Felul în care a înțeles intimata să prezinte fapta în cuprinsul procesului-verbal nu este de natură a oferi instanței și contravenientului o descriere completă a celor constatate, în spiritul legii”, se arată în motivarea sentinței date de Judecătoria Bistrița.
De asemenea, retailerul a mizat și pe un alt dosar înregistrat la Judecătoria Sectorului 4 București, considerându-l precedent. Instanța respectivă a admis plângerea contravențională formulată de un magazin anulând procesul verbal și exonerându-l de la plata amenzii contravenționale. Și în acest caz s-a adus în discuție suprafața pe care se întinde magazinul, sub 1.000 de metri pătrați, suprafață ce n-ar necesita o autorizație de mediu.
„În lumina tuturor celor expuse anterior, consideră că petenta a depus toate eforturile pentru a fi în deplină concordanță cu prevederile legale și a demarat în permanență o comunicare cu reprezentanții intimatei, astfel că este complet eronată afirmația intimatei conform căreia petenta „a manifestat indiferență față de normele legale de protecția mediului”. Toate aceste reglementări, comunicări și practici care converg toate în direcția în care este foarte clar faptul că, pentru o suprafață de vânzare de până la 1000 mp, nu este necesară obținerea autorizației de mediu”, au mai susținut avocații retailerului.
Instanțele au dat dreptate, în parte, supermarketului
Amenda le-a părut mare până și judecătorilor, care au dat dreptate, în parte reprezentanților supermarketului Profi. Judecătoria Bistrița nu a fost de acord să anuleze amenda cu totul, însă a înjumătățit-o.
„Instanța apreciază că sancțiunea aplicată petentei este disproporționată față de gradul de pericol social al faptei săvârșite, având în vedere atingerea minimă adusă valorii sociale protejate, astfel încât se impune diminuarea cuantumului amenzii contravenționale aplicate, de la 60.000 de lei la minimul legal, respectiv 30.000 de lei. Instanța va admite în parte plângerea contravențională și va dispune reducerea sancțiunii amnezii contravenționale aplicate prin acesta pentru fapta contravențională prevăzută de art. 96 alin. 2 pct. 1 din O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, la miniumul special prevăzut de lege, respectiv amenda contravențională în cuantum de 30.000 de lei”, se arată în sentința dată de Judecătoria Bistrița, la doar 5 luni de la debutul procesului.
Comisariatul Județean Bistrița-Năsăud al Gărzii de Mediu nu s-a lăsat și a atacat soluția dată de judecători cu un apel. Acesta s-a judecat la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care a venit cu o soluție în luna martie a acestui an. Sentința rămâne astfel definitivă.
„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de apelantul GHNM – Comisariatul Județean BN împotriva SC nr. 1097/2020 pronunțată de Judecătoria Bistrița în dosarul nr. 1173/190/2020 în contradictoriu cu intimatul Societatea Profi Rom Food SRL. Definitivă”, este soluția dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud.