NASA va lansa, la începutul lunii martie, sonda- telescop Kepler, a cărei misiune este de a găsi, în afara sistemului nostru solar, planete asemănătoare Terrei care pot să susţină viaţa, potrivit specialiştilor americani.
Lansarea acestui telescop spaţial este prevăzută pentru data de 5 martie, de la baza din Florida.
Aceasta va fi prima misiune de acest tip a agenţiei spaţiale americane, care încearcă să descopere planete cu o structură solidă, precum Terra, pe orbita unor stele asemănătoare Soarelui, la o distanţă potrivită astfel încât temperaturile înregistrate la suprafaţa lor să poată menţine apa în stare lichidă. Această condiţie este considerată de specialişti drept esenţială pentru apariţia şi dezvoltarea vieţii.
Această misiune, are ca scop analizarea, pe parcursul a trei ani şi jumătate, a peste 100.000 de stele asemănătoare Soarelui, în constelaţiile Lebăda, Lira şi Calea Lactee.
În zona "locuibilă", denumită astfel după distanţa faţă de stelele lor, Kepler ar putea descoperi câteva zeci de planete de tipul terestru, au precizat specialiştii americani.
În schimb, dacă aceste planete sunt rare, este posibil ca sonda să nu descopere niciuna, acest lucru putând însemna că Terra este o excepţie în Univers, a declarat William Borucki, directorul ştiinţific al misiunii.
Din 1995, un număr de 337 de exoplanete (planete aflate în afara sistemului nostru solar) au fost descoperite în jurul unor stele, dar toate sunt mai mari decât Terra şi nu întrunesc condiţiile pentru întreţinerea vieţii.
Mihaela Mocanu