Firma clujeană Diferit SRL este omniprezentă la licitațiile din Bistrița-Năsăud de ani buni. De la reabilitări și întrețineri de drumuri, la deszăpeziri, clujenii au prins tot ce se putea. Această situație nu se întâlnește doar în Bistrița-Năsăud ci, surpriză, în tot Ardealul. Diferit SRL a pus mâna pe nu mai puțin de 131 de contracte cu statul.
Diferit SRL câștigă licitații pe bandă rulantă în Bistrița-Năsăud deja de ani buni. În 2013, Diferit a pus mâna pe două contracte ce se întindeau pe 48 de luni și vizau întreținerea drumurilor pe timp de vară.
Lotul 1 valora 13,8 milioane de lei, iar lotul 2 29,9 milioane de lei. Un calcul simplu ne arată că Diferit SRL a încasat doar din aceste contracte 1,3 milioane de euro pe an.
În aceeași perioadă, Diferit SRL a reușit să își adjudece un contract în valoare de 13,6 milioane de lei pentru 11 kilometri de drum județean care traversau localitatea Matei. În 2016, pentru ranforsarea sectorului de drum de pe DN17 C (Dumitra-Năsăud și Salva) același SRL încasa nu mai puțin de 2,3 milioane de euro.
560 de milioane de euro, încasați în urma contractelor cu statul
Diferit SRL, patronat de Nicolae Petri, un fost inginer de la regia județeană de drumuri, nu a pus mâna pe contracte importante doar în Bistrița-Năsăud, ci în întreg Ardealul.
Potrivit unei analize realizate de Jurnalul Național, firma clujeană ar fi pus mâna în total pe contracte în valoare de peste 560 de milioane de euro. La multe licitații, culmea, firma a fost unic participant.
În total, Diferit SRL a bifat 131 de contracte cu statul, în valoare de 565 de milioane de euro. În intervalul 2007-2019, Diferit SRL a încheiat 13 contracte doar cu Primăria Cluj-Napoca, în valoare de 218 milioane de euro.
Pe lista autorităților publice care au beneficiat de serviciile Diferit SRL se numără primăriile Alba Iulia, Satu Mare sau Turda, dar și consiliile județene Cluj, Bistrița-Năsăud sau Satu Mare, precum și Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere.
Subcontractarea și mărirea sumei în judecată, printre tertipuri
Cum face față firma cu 100 de angajați unui număr așa mare de angajamente împrăștiate în întreg Ardealul? Rețeta este, bineînțeles, subcontractarea. Diferit SRL pune mâna pe licitații importante, după care subcontractează mai bine de 80% din lucrări altor firme mici.
Ce se întâmplă când suma pe care au oferit-o și cu care au câștigat licitații este prea mică? Clujenii de la Diferit au găsit și aici o rețetă: acționează în judecată autoritatea contractantă și cer mai mulți bani.
După cum relatează și cei de la Jurnalul Național, așa s-a întâmplat în cazul Centurii de Sud Florești-Cluj-Napoca, licitație câștigată în 2016, cu o ofertă de preț de 28,4 milioane de lei.
Acest drum trebuia finalizat în termen de 6 luni, dar Diferit nu a făcut nimic timp de doi ani, după care a anunțat că nu mai poate executa lucrarea, deoarece prețul pentru care a licitat a fost prea mic, iar în această perioadă materialele de construcție și combustibilul s-au scumpit.
Pentru a mări prețul licitației, Diferit SRL a dat în judecată Primăria Florești. Primăria a reziliat contractul, judecătorii urmând să decidă în cele din urmă ce se va întâmpla și cine va realiza acest drum.
Cifra de afaceri, în scădere în ultimii ani
Deși reușește să câștige contracte în întreg Ardealul, Diferit SRL nu stă grozav când vine vorba despre cifra de afaceri. Să o luăm cu începutul: Diferit SRL a fost înregistrată în 2001 și are ca obiect de activitate lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor.
În 2005, la doar 4 ani de la inaugurare, Diferit SRL deja raporta o cifră de afaceri de 9,2 milioane de lei și un profit de 1,6 milioane de lei. La acea dată, clujenii aveau datorii în valoare de 2,7 milioane de lei. Pe statele de plată aveau 63 de angajați.
În 2006, cifra de afaceri face un salt spectaculos și ajunge la 15,6 milioane de lei. La fel și profitul, care trece de 3 milioane de lei. Datoriile se dublează și ele, ajungând la 5,5 milioane de lei. Numărul de angajați ajunge la 115.
Trendul ascendent se menține și în următorii ani: în 2007 cifra de afaceri ajunge la 24,7 milioane, iar profitul se menține la 3 milioane de lei. Cresc însă datoriile, care ajung la 7,5 milioane de lei. În 2008 cifra de afaceri ajunge la 40,9 milioane de lei, iar profitul rămâne la 3 milioane de lei.
Dacă în 2009 cifra de afaceri se menține peste 40 de milioane de lei, în 2010, aceasta aproape se înjumătățește, ajungând la 28,7 milioane de lei. În 2011, clujenii își revin și fac un salt la 90 de milioane de lei cifră de afaceri și un profit de 4,5 milioane de lei.
Anul 2012 pare să fie și mai bun, Diferit SRL trecând de pragul de 100 de milioane de lei când vine vorba despre cifra de afaceri. Profitul este și el frumușel apropiindu-se de 10 milioane de lei. În 2013, Diferit ajunge la o cifră de afaceri de 132 de milioane de lei și un profit de doar 6,5 milioane de lei.
Anii de glorie sunt însă 2014 și 2015. În 2014, Diferit ajunge la spectaculoasa cifră de afaceri de 200 de milioane de lei și un profit de 15 milioane de lei, cel mai mare înregistrat până acum. În 2015, cifra de afaceri ajunge la 228,8 milioane de lei, însă profitul este unul modest – doar 2,8 milioane de lei.
Totul se schimbă însă din 2016, când firma pare să înceapă să meargă în jos, în ciuda contractelor importante cu statul.
Astfel, în 2016, Diferit iese pe minus, în ciuda cifrei de afaceri consistente. Firma înregistrează o cifră de afaceri de 97,3 milioane și pierderi de 13,4 milioane de lei. Își revine însă în 2017, când bifează o cifră de afaceri mai mică 92,3 milioane de lei, însă un profit de 8,6 milioane de lei.
În 2018, Diferit SRL a raportat o cifră de afaceri de 119,2 milioane de lei și un profit destul de subțire – doar 3,6 milioane de lei. Datoriile se apropie de 30 de milioane de lei, iar numărul de angajați scade sub 100, pentru prima dată în ultimii 12 ani.
Când vine vorba despre datorii, cele mai mari au fost înregistrate în 2015 – peste 97 de milioane de lei. Datorii mari au fost înregistrate și în 2014 – 70 de milioane de lei, dar și în 2016, când a înregistrat și pierderi – 41,5 milioane de lei.