O cincime dintre comunele din Bistrita-Nasaud, mai precis 12 comune, nu si-au dat acordul privind intrarea în Asociatia judeteana de dezvoltare intercomunitara pentru serviciile de apa si canalizare, care are ca scop accesarea de fonduri europene.
Aceste primarii sunt Budacu de Jos, Budesti, Chiochis, Dumitrita, Livezile, Lesu, Matei, Monor, Poiana Ilvei, Romuli, Spermezeu si Târlisua,iar unele dintre acestea au probleme serioase în ceea ce priveste reteaua de apa.
Potrivit lui Ioan Sandru, directorul SC Aquabis SA Bistrita doar 65% din populatia judetului beneficiaza de apa curenta, iar de canalizare au parte numai o treime din locuitori.
Deoarece este nevoie de fonduri de aproape 120 de milioane de euro pentru a pune bazele unor servicii de calitate, prezenta comunelor în aceasta asociatie este foarte importanta.
Asociatia intercomunitara de dezvoltare creata la nivelul judetului Bistrita-Nasaud va fi înscrisa oficial, în aceasta saptamâna, la Registrul Comertului, actionarii trebuind sa achite 30% din capitalul nou constituit.
Actionariatul este format din 11 primarii, printre care se numara Consiliul Judetean, care detine pachetul majoritar (72,59%) si care s-a angajat sa depuna peste 1,5 milioane de lei ca si capital, si cele patru orase din judet.
Asociatia este condusa de un Consiliu director, din care fac parte Gheorghe Marinescu, presedintele Consiliului Judetean, Vasile Moldovan, primarul municipiului Bistrita, si Alexandru Nascan, primarul comunei Rodna.
Inspectorii scolari, la concurs
Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud(ISJ BN) va scoate la concurs, în luna aprilie, circa 30% din posturile de directori de scoli si 50% din posturile de inspectori.
Inspectorul general al ISJ BN, Mihai Muresan, a declarat ca toata luna aprilie va fi dedicata concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori, inclusiv adjuncti, deoarece 72 de posturi sunt ocupate, în prezent, prin delegatii.
Colegiile Nationale “Liviu Rebreanu”, si “Andrei Muresanu”, Liceul cu program sportiv, Liceul de arte plastice, Liceul de muzica si Grupul scolar de informatica si electrotehnica sunt câteva dintre instututiile de învatamânt bistritene care au în acest moment conducere interimara.
În ceea ce îi priveste pe inspectorii scolari, 13 din 26 ocupa aceste functii tot cu delegatie. Se cauta ocupanti pentru functiile de inspector resurse umane, inspector de matematica, informatica, biologie, istorie-stiinte sociale, limbi moderne, religie, arta, inspector cu probleme de minoritati, cu probleme de imagine, pentru învatamântul special si inspector de perfectionare.
În judet functioneaza 426 de unitati scolare. Anul trecut, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului nu a permis organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, motiv pentru care multi directori au fost numiti în functii cu delegatie.
(A.M.)