Ioan Tiberiu Cămărășan nu mai poate candida anul acesta pentru Primăria Silivașu de Câmpie. Biroul Electoral din Silivașu de Câmpie i-a respins candidatura, considerând că primarul în funcție se află în termenul unei interdicții de 3 ani de a mai candida, dată de Agenția Națională de Integritate. Judecătoria Beclean i-a dat dreptate primarului, însă Tribunalul Bistrița-Năsăud a schimbat sentința cu 180 de grade, lăsându-l pe Cămărășan în afara alegerilor locale din 9 iunie.
Problemele cu Agenția Națională de Integritate care au fost la un pas să îl coste funcția, i-au adus probleme și la alegerile din 2024 lui Ioan Tiberiu Cămărășan, primarul comunei Silivașu de Câmpie. Biroul Electoral Silivașu de Câmpie a respins candidatura lui Cămărășan, considerând că primarul se află în termenul unei interdicții de 3 ani de a mai candida.
Primarul a contestat decizia Biroului Electoral, la Judecătoria Beclean, care i-a dat dreptate chiar de 1 mai.
„Admite contestaţia formulată de contestatorul C.I.T. în contradictoriu cu intimatul B.E.C. nr. 48 al U.A.T. S.C. şi în consecinţă: Anulează Hotărârea nr. 36/29.04.2024 a B.E.C. nr. 48 al U.A.T. S.C. şi admite propunerea de candidatură a contestatorului C.I.T. pentru funcţia de primar al comunei S.C., candidat independent. Cu drept de apel la Tribunalul Bistriţa-Năsăud în termen de 24 de ore de la pronunţare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, sub sancţiunea nulităţii. În baza art. 54 alin. (5) din Legea nr. 115/2015, prezenta hotărâre nu se comunică. În baza art. 54 alin. (8) din Legea nr. 115/2015, după rămânerea definitivă, prezenta hotărâre se comunică B.E.C. nr. 48 al U.A.T. S.C., în vederea definitivării candidaturilor”, este soluția dată de Judecătoria Beclean.
Decizia nu a fost una definitivă, în caz pronunându-se și Tribunalul Bistrița-Năsăud.
Problemele lui Cămărășan sunt din 2018
Agenția Națională de Integritate l-a găsit în conflict de interese administrative pe Ioan Tiberiu Cămărășan în anul 2018.
ANI spunea la acea dată că Ioan Cămărășan „a semnat patru contracte de închiriere și patru acte adiționale privind închirierea unor suprafețe de pajiști aflate în domeniul public al comunei Silivașu de Câmpie, încheiate între unitatea administrativ teritorială și tatăl, fratele persoanei evaluate, Cămărășan I. Anicuța Întreprindere Familială (în cadrul căreia persoana evaluată deținea, la acea dată, calitatea de membru întreprindere familială, iar soția acestuia calitatea de reprezentant întreprindere familială) și Cornea E. Avram Persoană Fizică Autorizată (în cadrul căreia cumnatul persoanei evaluate deținea, la acea dată, calitatea de persoană fizică autorizată)”.
Cămărășan a contestat decizia ANI în instanță, susținând că a pus în aplicare o hotărâre a Consiliului Local în ce privește prețurile de închiriere/hectare pe perioada unui an.
Inspectorii de integritate au considerat că primarul a avut un interes direct atunci când a semnat contractele de închiriere, printre rudele care au primit suprafețe de pășune numărându-se soția sa.
Procesul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a dat dreptate Agenției Naționale de Integritate și a menținut decizia de conflict de interese administrativ. Cu toate acestea, Cămărășan nu și-a pierdut fotoliul de primar.
Prefectul i-a luat funcția și mai apoi i-a dat-o înapoi
Ioan Tiberiu Cămărășan și-a pierdut funcția în toamna anului 2021, după ce în 2020 fusese ales pentru un nou mandat în fruntea comunei Silivașu de Câmpie. Instituția Prefectului l-a lăsat fără funcție, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dreptate Agenției Naționale de Integritate.
„În data de 19.11.2021, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud a emis ordinul nr. 266/19.11.2021, prin care se constată încetarea de drept a mandatului de primar al comunei Silivaşu de Câmpie al domnului Ioan Tiberiu Cămărăşan. Agenţia Naţională de Integritate, care desfăşoară exclusiv activitatea administrativă de evaluare a intereselor şi a incompatibilităţilor pentru persoanele prevăzute de lege, a comunicat Instituţiei Prefectului – Judeţul Bistriţa-Năsăud faptul că Raportul de Evaluare privindu-l pe domnul Cămărăşan Ioan Tiberiu, primar al comunei Silivaşu de Câmpie, judeţul Bistriţa-Năsăud, prin care s-a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, a rămas definitiv prin Decizia nr. 5030/2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicatul Prefecturii.
Cămărășan nu s-a lăsat și a contestat decizia Instituției Prefectului. Curtea de Apel Cluj îi dă dreptate primarului și după câteva luni acesta este repus în funcție. Ar fi rămas însă o interdicție de 3 ani de a mai candida, care se poate să îl împiedice și acum să mai candideze.
Prin art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010 adusă în discuție de Instituția Prefectului se instituie sancţiunea decăderii din dreptul persoanei eliberate sau destituite din funcţie (ca urmare a săvârşirii abaterii disciplinare prevăzute de lege sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate) de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor Legii nr. 176/2010 o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
L-ar fi avut rival pe propriul fiu
Ioan Tiberiu Cămărășan se află deja la al treilea mandat, fiind ales la ultimele alegeri locale din 2020 de 67,3% dintre cei care s-au prezentat la urne și au votat. Silivașu de Câmpie este cea mai mică unitate administrativ teritorială din Bistrița-Năsăud. Potrivit ultimului recensământ, are mai puțin de 850 de locuitori.
La alegerile din 2020, pe când era membru ALDE, Cămărășan a candidat din partea Alianței pentru Silivașu de Câmpie, formată din PSD, ALDE și ProRomânia.
Acesta nu a mai mers pe mâna ALDE și a încercat să candideze ca independent. Anul acesta, PSD îl va susține tocmai pe fiul lui Ioan Tiberiu Cămărășan. În cursa pentru Primăria Silivașu de Câmpie, cel mai mic UAT din județ, au intrat 5 candidați: cei doi Cămărășan, primarul în funcție independent, iar fiul său susținut de PSD, Marinel Arsinte Sabău, susținut de PNL, Leontina Morar susținută de AUR și Andrei Moldovan, susținut de PER. Au rămas însă doar 4 candidați, după ce în data de 3 mai, Tribunalul Bistrița-Năsăud a respins definitiv candidatura lui Ioan Tiberiu Cămărășan.
Alianța Dreapta Unită nu are candidat pentru funcția de primar la Silivașu de Câmpie. Vor avea liste separate de consilieri. PMP și USR vor candida separat în această unitate administrativ teritorială.