Consilierul judeţean Adriana Doina Pană a fost nominalizată pentru funcţia de secretar de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI). Aceasta a fost nominalizată anterior şi pentru una din cele două funcţii de subprefect.

Gazeta de Bistriţa: Aţi fost numită secretar de stat în MECI. Cum vedeţi funcţia în care aţi fost numită?

Doina Pană: Este o funcţie care mă onorează, este o poziţie în care nu aş fi mers într-un alt minister. De fapt, reprezintă o reflectare a activităţii mele de 26 de ani de când sunt profesor. Atribuţiile vor fi în sistem preuniversitar, deci exact domeniul meu. Este sistemul căruia îi cunosc toate problemele şi toate nevoile, şi din punct de vedere al elevului şi din punct de vedere al profesorului.

Gazeta de Bistriţa: V-aţi aşteptat la această numire?

Doina Pană: Da, nu pot să spun că nu m-am aşteptat, pentru că în decembrie mi s-a solicitat CV-ul şi mie şi lui Moldovan Nicolae. Bine, nu era o certitudine, deoarece, la nivel de ţară, vă daţi seama că sunt foarte mulţi care veneau din postura mea, însă dată fiind activitatea pe care am derulat-o şi ca şi cadru didactic şi chiar performanţele – nu vreau să sune altfel decât o realitate, am trei distincţii naţionale, două oferite de Ministerul Educaţiei şi una de Guvernul României. Culmea, sunt din perioade când nu era PSD- ul la putere – toate trei. Aici aş mai adăuga şi faptul că CV-ul meu mă recomanda, deci pot să spun şi că m-am aşteptat.

Gazeta de Bistriţa: Care sunt lucrurile care consideraţi că trebuie schimbate / revizuite în învăţământul din România?

Doina Pană: Cred că în primul rând trebuie să facem ceva încât să apară stabilitatea. Cel mai tare în acest interval de timp a fost această instabilitate. Erau situaţii în care, în postura de director mă simţeam foarte prost când trebuia să dau o relaţie unor părinţi de exemplu, şi nu puteam să spun cu certitudine că la anul va fi valabil ce era valabil la momentul respectiv. Dar am încredere, pentru că în martie 2008 s-a semnat acel pact naţional pentru educaţie, semnat cont de toate partidele politice, de societatea civilă, de sindicate, deci de toţi factorii implicaţi în sistem, şi cred că reforma pe care vrem să o introducem acum va fi de durată, încât să dea această stabilitate.

Gazeta de Bistriţa: Ce consideraţi că veţi putea schimba de la acel nivel în municipiul Bistriţa şi în judeţul Bistriţa Năsăud?

Doina Pană:
În primul rând va fi o schimbare la nivel naţional, deci nu putem vorbi punctual de schimbări în Bistriţa, pentru că nevoile elevilor sau ale profesorilor sunt aceleaşi în toată ţara. De Bistriţa pot să spun că o să-mi fie dor, dar în rest vor fi măsuri generale care vor privi în primul rând elevii.

Gazeta de Bistriţa: Deşi la nivel central este o alianţă între PSD – PD-L, la nivel local pare să se realizez greu. Cum catalogaţi situaţia din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud?

Doina Pană: Într-adevăr există disfuncţiuni la nivel de Consiliu Judeţean, dar acolo eu nu consider PD-L vinovat, ci o persoană este de vină, respectiv domnul preşedinte Liviu Rusu, dar mă rog, acesta este un aspect mai aparte. În rest am reuşit să ne întâlnim –fac parte şi eu din acea comisie formată din cinci reprezentanţi PSD, delegaţi să se întâlnească cu cei cinci reprezentanţi PD-L pentru negocieri. Ne-am întâlnit, totul a decurs foarte civilizat. Bine mai sunt nişte etape în care trebuie să ne mai întâlnim, dar începutul este promiţător şi eu zic că va fi bine.


Gazeta de Bistriţa:
Asistând la o serie de şedinţe ale Consiliului Judeţean, am observat că nu li se prea dă dreptul la cuvânt consilierilor. De ce oare se întâmplă lucrurile în acest fel?

Doina Pană: Părerea mea este aceea că domnul Liviu Rusu se simte, pe de o parte, copleşit de jocul în care a intrat, pentru că a intrat într-un joc şi acesta este un joc periculos. El are senzaţia că dacă-i arată muşchii intimidează pe cineva, ori noi toţi suntem acolo oameni în toată firea care provenim din nişte domenii unde toţi am demonstrat că suntem capabili în domeniul respectiv, nu ne lăsăm intimidaţi de un ton al vocii ridicat. Noi suntem acolo să facem treabă, pe baza unor materiale, pe baza unui program care trebuie să se deruleze, a nevoilor din judeţ. El consideră că orice părere altfel decât a sa este ca o abatere de la disciplina de şedinţă. El nu înţelege noţiunea de disciplină de şedinţă. Disciplina de şedinţă nu înseamnă că nu trebuie să fie păreri contradictorii. Dimpotrivă, întotdeauna contradicţia naşte progres. În momentul în care simte că-i fuge terenul de sub picioare, când simte că de fapt nu se va ajunge la soluţia pe care el o doreşte, intervine brutal, ia cuvântul, consilierii îşi iau cuvântul înapoi, iar când vor să-l ia, li se închide microfonul, gesturi care nu ţin de civilizaţie, nu ţin de o derulare firească a lucrurilor.

Gazeta de Bistriţa: Cum vedeţi alegerea celor doi noi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean – Luca Iancu şi Vasile Negruşeri?

Doina Pană: Este un act ilegal din două puncte de vedere. Pe de o parte, noi suntem încă în proces pentru cei doi vicepreşedinţi aleşi în şedinţa din 4 iulie, pe care domnul preşedinte Liviu Rusu refuză să-i recunoască, ori fiind în derulare respectivul proces, nu puteam alege alţi doi vicepreşedinţi, iar pe de altă parte, ei nu au avut decât 15 voturi valide – acesta ar fi al doilea motiv de ilegalitate – pentru că cel de al 16-lea care însemna majoritatea simplă – deci din 31, 16 înseamnă majoritatea simplă – a fost dat de către o persoană care nu mai este în Consiliul Judeţean. Domnul Marc nu mai este consilier din octombrie, de la data la care şi-a dat demisia din partidul pe lista căruia a fost ales consilier judeţean. În plus pe lângă aceste lucruri, cu o şedinţă înainte noi luaserăm act de plecarea dumnealui – chiar dacă era doar un gest simbolic numai, pentru că dânsul tot nu mai era consilier judeţean. Cu toate acestea, a votat. Deci eu sunt convinsă că în momentul în care Contenciosul se va pronunţa, pentru că am introdus noi în Contencios – consilierii PSD şi PD- L – va fi invalidată acea hotărâre, deci dumnealor, practic, ocupă fraudulos cele două funcţii.

Gazeta de Bistriţa: Când consideraţi că tensiunea din cadrul Consiliului Judeţean va lua sfârşit?

Doina Pană: În momentul în care domnul Liviu Rusu îşi va conştientiza exact fişa postului şi se va supune ei, nu-şi va atribui nişte calităţi pe care nu le are, şi în momentul în care totul va decurge aşa cum se întâmplă în toate consiliile judeţene din ţară.

Gazeta de Bistriţa: Cum vedeţi colaborarea cu colegii din PD-L, odată cu instalarea în funcţia de secretar de stat?

Doina Pană: Colaborarea cu colegii din PD- L totdeauna a fost armonioasă la nivel de învăţământ, înafara unor şicane în 2005, care au fost la adresa mea şi a altor colegi – pe mine pentru că deţineam o anumită funcţie PSD şi în acelaşi timp o anumită funcţie administrativă, în rest însă, nu. În afara politicii trebuie să faci administraţie sau înafara politicii trebuie să faci şcoală. Părerea mea este că politica trebuie să o faci în campania electorală şi pe urmă să te lupţi astfel încât partidul tău, dacă este la guvernare, se pună în aplicare măsurile, dar asta nu hotărât de tine la nivel local – se hotărăşte la nivel naţional, şi tu le pui în aplicare. Altfel, chiar cred că vom colabora foarte bine, pentru că sunt oameni responsabili, iar excepţiile care fac să se creadă că există o neînţelegere totală, sunt doar câteva. Există oameni de valoare în ambele partide care-şi pot da mâna, care-şi vor da mâna şi vor face treabă.

Gazeta de Bistriţa: Care ar fi primele măsuri pe care doriţi să le luaţi în calitate de secretar de stat în Ministerul Învăţământului?

Doina Pana: Pactul acesta naţional pentru educaţie care a fost semnat deja duce cu gândul la o reformă în învăţământul preuniversitar, chiar dacă şi în cel Universitar avem multe lacune. Începem de jos în sus şi vom merge pe doua paliere. Unul va fi legat de evaluare, adică modul în care se va intra în liceu în urma gimnaziului. Vom schimba modul de evaluare. Celălalt palier pe care îl consider şi mai important, e legat de curriculă. Trebuie regândite programele şcolare pentru că sunt atât de stufoase, încât buimăcesc copiii. Am gândit cu doamna ministru Andronescu, ca toate cerinţele dintr-o programă şcolară să se încheie cu ce competenţă dă elevului respectiva informaţie. Conţinutul trebuie să fie mai accesibil. Noi nu ne putem debarasa de o teoretizare extraordinară şi tot mai mare este ruperea de partea practică, cea care l-ar putea ajuta pe elev în viitor.

Gazeta de Bistriţa: Unde vă vedeţi din punct de vedere politic peste 10 ani?

Doina Pană:
E bine să faci politică pe termen lung, şi eu asta mă străduiesc să fac. Eu sper să nu dezamăgesc. Ştiu că s-au pus speranţe foarte mari în mine de oamenii care mă cunosc. Mă voi strădui mai mult ca oricând să nu dezamăgesc. Voi face aceeaşi politică sinceră ca până acum, puţin atipică. Nu am putut să spun niciodată ceva în care nu am crezut doar pentru că aşa trebuia spus.

Mihaela Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.