Emil Iugan, patronul MIS Grup, a mai primit „cadou” o licitație chiar în Lunca Ilvei. Relațiile cu securistoidul Viorel Bunea par să îl ajute pe Iugan&Co să se ridice și mai mult în domeniul afacerilor.

 

 

Familia Iugan a câștigat o licitație de 622.897 lei de la Primăria Lunca Ilvei, adjudecându-și unul dintre cele trei loturi, celelalte fiind câștigate de către Elcom International pentru 52.687 lei și 4.784 lei. Licitația este intitulată ”execuție de lucrări construcții clădiri, furnizare de bunuri, material publicitar și servicii de proiectare baze de date pentru proiectul Construire centru local de informare turistică și proximități-dezvoltare și marketing turistic.”

 

6,1 milioane cu un singur participant

 

O altă licitație adjudecată de către firma MIS Grup a fost de la primăria Feldru, unde societatea este singura care a participat la licitație, singura ofertă declarată admisibilă și singura declarată câștigătoare. Cu așa concurență, mai greu să câștigi. Contractul intitulat „servicii de proiectare faza PT+DE+DAAA, servicii de asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada derulării lucrărilor și execuție de lucrări pentru proiectul Reabilitare drumuri forestiere în comuna Feldru” în valoare de 6,1 milioane de lei. Oferta depusă nu a fost cu mult mai mică decât cea estimată de autorități, o reducere de respectiv 75.626 lei.

În pragul privatizării CFR Marfa anumiţi băieţi deştepţi din domeniul transportului feroviar privat fac trocuri cel puţin suspecte. Un astfel de caz a fost făcut de societatea Via Terra Spedition, firma controlată de omul de afaceri cu relaţii poliţiste, clujeanul Viorel Bunea, după cum v-am relatat anterior. Acesta a preluat de la cel mai bogat bistriţean, Emil Iugan, un traseu de transport feroviar în judeţul Bistriţa-Năsăud. Relaţiile dintre cei doi favoriţi, dar şi premiile ulterioare primite de către Iugan le vom arăta în continuare. Culmea este că Iugan a fost sprijinit atât de fostul preşedinte al CJ BN, Liviu Rusu, cât şi de noul şef, Emil Radu Moldovan.

 

Transport Feroviar şi cercul băieţilor deştepţi

 

MIS Grup Transport Feroviar este deţinută de către Lenuţa Nazarica Iugan, Ioan Farcaş, dar şi de către societăţile MIS Grup, Montana Iugan şi Silvania International Prod şi este administrată de către Nicolae Ianoşi. Societatea a avut în 2011 o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei, profit de 9.728 lei şi datorii de 159.986 lei. MIS Grup Transport Feroviar a efectuat transport pe ruta Ilva Mică-Rodna Veche şi Floreni-Dornişoara, dar prima dintre rute a fost preluată de către Via Terra Spedition, care a preluat ruta şi a prelungit-o pe ruta Năsăud-Salva.

 

Finanţare aparent preferenţială

 

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitara Ilva-Someş este o altă instituţie publică care îi îmbogăţeşte pe cei de la MIS Grup, acordându-le un contract de 26,908 milioane de lei. Culmea este că în cadrul acestei proceduri publice a participat din nou o singură societate, cea desemnată câştigătoare, respectiv MIS Grup. Mai precis, proiectul este intitulat execuţie de lucrări şi furnizare de bunuri la obiectivul de investiţii: Proiect integrat – ADI Ilva – Someş, judeţul Bistriţa Năsăud.” Culmea este că acest contract nu ar putea fi subcontractat, iar la nivelul anului 2010, când a fost acordat acest contract, societatea a avut o cifră de afaceri de 31.980.477 de lei, adică aproximativ similară cu întreaga activitate a societăţii. Desigur că anul următor cifra de afaceri a companiei a crescut datorită acestui contract mai mult decât generos. Societatea are ca principal obiect de activitate „tăierea şi rândeluirea lemnului”, însă acest lucru nu opreşte autorităţile locale să-i ofere societăţii contracte pe diverse teme.

 

Relaţiile poliţieneşti ale lui Bunea

 

Viorel Bunea este un afacerist care a fost ajutat în dezvoltarea reţelei sale de către oameni mai mult sau mai puţini liberali. Viorel a fost „împins de la spate” de fratele său, Gheorghe Bunea, care a ocupat funcţia de comisar în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, dar şi şef al catedrei de pregătire juridică din cadrul Şcolii de Agenţi de poliţie „Septimiu Mureşanu”. Culmea este că această şcoală a fost reparată chiar de fratele poliţistului, însă nimeni nu a găsit nicio o incompatibilitate şi cu ajutorul poliţiştilor din cercul lor au albit acest mic „incident.”  Viorel Bunea a fost implicat şi într-un dosar de braconaj, dar a primit, din partea procurorilor clujeni, verdictul de neîncepere a urmăririi penale, conform unui articol anterior din Gazeta de Cluj semnat de către Răzvan Robu.  Viorel Bunea s-a “abonat” în urmă cu ceva timp la subvenţii din partea statului, pentru companiile care operează transport de marfă şi călători pe calea ferată, prin intermediul SC Regional, o societate care face parte din grupul de firme Via Terra, companii patronate până la un moment dat de către Viorel Bunea şi Iulian Gaga. Acesta din urmă este fostul şef al Gării din Oradea şi membru al Rotary Oradea. Viorel Bunea, membru Rotary Cetăţuie, îi ţine în spaţiu pe procurorii DIICOT Cluj, al cărui şef, Mircea Hrudei, este de asemenea membru în aceeaşi organizaţie. Cei doi fac bani de pe urma firmei Via Terra Spedition, una dintre puţinele firme de transport feroviar din ţară care deţine garnituri de tren şi asigură transport de marfă la nivel mondial. Mai mult, această societate şi-a putut asigura profit timp de câţiva ani doar din afacerile încheiate cu un singur operator: Căile Ferate Române (CFR) divizia de Marfă a companiei de stat. Contractele pe bandă rulantă au venit exact în 2001, dată la care a fost înfiinţată SC Via Terra Spedition, dar a fost pus şi un şef nou la CFR Marfa, clujeanul Vasile Tulbure.

 

Iugan pe-o mână cu Radu Moldovan

 

Unul dintre cei mai bogați bistrițeni, Emil Iugan, care controlează societatea MIS Grup, care a mutat firma pe numele fiului său Octavian Iugan, câştigă licitaţii de la Aquabis atât în legislatura lui Liviu Rusu la şefia Consiliului Judeţean, instituţie care coordonează societatea, cât şi în timpul noii conduceri, respectiv Radu Emil Moldovan. Dacă în timpul vechii guvernări a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, societatea Mis Group a primit suma de 7,5 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii în comuna Ilva Mică, de această dată, societatea a primit extinderea reţelei de apă, canalizare, dar şi construcţia unei staţii de epurare împreună cu alte societăţi pentru suma de 11,7 milioane de lei. Licitaţia este adjudecată de către Aquabis Bistriţa-Nasaud. Din numărul de oferte primite, mai precis patru, doar una a fost declarată admisă, cea câştigătoare.

Suntem curioși cât va mai întreține statul bugetul acești afaceriști preferențiali…

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.