Noua cursa mondiala a inarmarii

Amenintarile venite din partea Iranului si Coreei de Nord, state totalitare si banuite ca ar detine tehnologia construirii unor arme de distrugere in masa, provoaca un nou val de inarmare din partea marilor puteri ale lumii. Daca in urma cu o luna americanii anuntau amplasarea primelor elemente ale scutului antiracheta din Turcia menit sa apere Europa de amenintarea iraniana, a venit randul Japoniei sa se inarmeze sub pretextul apararii securitatii nationale impotriva regimului de la Phenian. 

In  iuda faptului ca dezarmarea generala a fost o problema disputata intens pe agenda internationala a ultimelor decenii, evenimentele recente si amenintarile venite din partea unor state conduse de un regim totalitar au dus in ultima vreme la cresterea bugetelor pentru achizitionarea de sisteme de aparare a principalelor economii ale lumii. In timp ce scutul antiracheta american care din 2015 va apara Europa impotriva posibilelor amenintari a starnit controverse pe scena internationala, in ultima vreme chiar natiunile a caror constitutie le interzice inarmarea cheltuiesc tot mai mult in acest sens. La sfarsitul saptamanii trecute reprezentantii administratiei nipone au anuntat pregatirea unui sistem propriu antiracheta care sa apere Japonie de amenintarea venita din partea Coreei de Nord.

Cea mai pacifista tara se pregateste pentru razboi

Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, tratatele de pace incheiate de Japonia cu fortele invingatoare au dus la adoptarea unei constitutii care nu-i permite statului asiatic inarmarea sau detinerea de forte militare. Chiar daca in ultimii anii japonezii au reusit sa-si organizeze propria armata, aflata sub celei americane, ultimele evenimente de pe scena internationala a oferit pretextul ideal pentru adoptarea propriului sistem antiracheta. Chiar daca proiectul militar al Coreei de Nord nu vizeaza sau ameninta direct arhipelagul nipon, la sfarsitul saptamanii trecute Ministrul Apararii japonez a ordonat pregatirea sistemelor de aparare antiracheta, pentru a putea distruge un proiectil pe care se pregateste sa il lanseze regimul de la Phenian. "Am ordonat pregatirea desfasurarii sistemelor PAC-3 si a navelor de razboi echipate cu Aegis", a declarat pentru presa nipona ministrul Naoki Tanaka. Autoritatile nipone s-au aratat ingrijorate de faptul ca racheta nord-coreeana care va fi lansata luna viitoare sau fragmente din lansator vor cadea pe teritoriul japonez sau in apropiere. Coreea de Nord a anuntat ca racheta va fi lansata intre 12 si 16 aprilie, spre sud, de la baza de lansare Sohae, in comitatul Cholsan. Pentru a-si indeplini obiectivele de securitate, Japonia are la dispozitie doua dispozitive complementare de aparare antiracheta: baze cu rachete sol-aer Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) si distrugatoare ce dispun de un sistem de lupta Aegis, care permite lansarea de rachete interceptoare Standard Missile-3 (SM-3). 

Reactia Rusiei la scutul propus de americani

La inceputul lunii trecute reprezentantii fortelor militare americane declarau faptul ca s-a inceput echiparea bazei care gazduieste un nou radar in Turcia menit a apara Europa in fata unui potential atac cu rachete din partea Iranului. Comandantul Armatei SUA din Europa, generalul Mark Hertling, declara in mod oficial pe aeroport militar din Muntenegru ca „avem forte instalate la baza cu radarul din sudul Turciei”, declaratie care a starnit mai multe controverse in randul statelor riverane. In primul rand, a fost pentru prima data cand un inalt oficial militar american confirma faptul ca radarul NATO din cadrul scutului antiracheta este functional, lucru care a crescut tensiunile dintre cele doua state musulmane, Turcia si Iran.
Imediat dupa declaratiile oficialului american, reactia statului rus nu a intarziat sa apara, premierul rus Vladimir Putin aratandu-si voalat dezacordul cu privire la scutul antiracheta,  pentru pagina electronica a agentiei Itar-Tass faptul. "Raspunsul militaro-tehnic al Rusiei la un scut global antiracheta al SUA si la segmentul lui din Europa va fi eficient si asimetric. Va exista un raspuns relevant la masurile SUA in sfera apararii antiracheta", a afirmat acesta conform unui articol publicat in presa rusa.
Putin s-a declarat convins ca "este vremea pentru masuri decisive pentru construirea sistemului unificat de aparare aeriana si spatiala a tarii". "Politica SUA si a NATO privind instalarea scutului antiracheta ne obliga sa intreprindem aceste actiuni", a continuat el."Garantia ca nu va fi incalcat echilibrul global al fortelor este crearea propriului nostru sistem de aparare antiracheta, destul de costisitor (…), capacitatea de a trece de orice sistem antiracheta si de a proteja potentialul de reactie rus. Fortele Strategice Nucleare si structurile apararii aeriene si spatiale vor urmari acest scop precis. Nu poate exista prea mult patriotism in aceasta privinta", a notat Vladimir Putin.
Scutul antiracheta american care ar urma sa apere si Romania a starnit si reactii ironice din partea rusilor, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care a ocupat functia de ambasador al Rusiei la NATO ridiculizand eforturile tarii noastre. La finele anului trecut, Dmitri Rogozin declara pentru o televiziune rusa ca este amuzat de faptul ca Romania a acceptat sa gazduiasca componente ale sistemului de aparare antiracheta, la care crede ca nu va avea nicicum acces. „Am examinat acordul pe care americanii l-au semnat cu romanii (privind desfasurarea in Romania de interceptori americani de rachete in construirea apararii europene antiracheta)”, a spus fostul ambasador al Rusiei la NATO, numit recent vicepremier in guvernul de la Moscova.
„Romanii pot crede ca sunt administratori importanti ai interceptorilor de rachete, dar chiar si comandantul bazei, un militar roman, are dreptul sa intre numai in hol” adauga la acel moment oficialul rus.

Romania si scutul antiracheta

Apararea antiracheta este un sistem, arma sau tehnologie care are rolul de a detecta, urmari, intercepta și distruge rachete inamice ofensive. A fost conceputa inițial ca protecție impotriva rachetelor balistice intercontinentale cu capete de lupta nucleare, mai nou include și apararea impotriva rachetelor cu raza medie/scurta de acțiune cu cap de lupta convențional.

Pe data de 5 februarie 2010, Președintele Traian Basescu a anunțat ca Romania accepta programul de aparare anti-racheta american, care prevede staționarea de rachete interceptoare RIM-161 Standard Missile 3 pe teritoriul Romaniei incepand din anul 2015, pentru a proteja Europa de potențiale atacuri cu rachete balistice (de ex. din partea Iranului).Conform unei declarații ale Președintelui Traian Basescu din data de 3 mai 2011 scutul antiracheta va fi instalat in fosta baza aeriana de la Deveselu, județul Olt și mai mult statul roman a dat permisiunea americanilor sa foloseasca baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu și portul Constanța pentru tranzitul trupelor și materialelor de razboi americane dinspre și inspre teatrele de razboi din Irak și Afganistan.

Andrei Tomos

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.