După demiterea lui Ioan Turc din fruntea PNL BN din cauza scorului mediocru obţinut la alegerile europarlamentare în judeţul nostru, a venit rândul să cadă şi alte capete liberale din teritoriu. Săptămâna trecută, 13 filiale locale liberale din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost reorganizate, tot din cauza rezultatelor slabe de la europarlamentare. Potrivit noii conduceri a PNL BN este doar începutul, întrucât vor mai avea loc schimbări şi în cadrul altor filiale bistriţene.

Înainte de căderea capetelor din teritoriu, săptămâna trecută a avut loc o întrunire a noului Biroul Politic Judeţean interimar, în vederea alegerii noilor membri ai acestui for. Din partea conducerii centrale a Partidului Naţional Liberal, la Bistriţa a fost prezent secretarul general adjunct al partidului, coordonator pe zona de nord, Mihai Bălăşescu.
Birou Politic Judeţean interimar are 10 membri, pe lângă aceştia mai existând opt supleanţi şi şapte secretari zonali.
De asemenea, la conducerea organizaţiei municipale a PNL a fost desemnată ca preşedinte interimar Viorica Calo, după demisia lui Dan Molnar din această funcţie, iar Florin Găurean a fost desemnat secretar general coordonator al filialei judeţene a PNL.

Biroul Politic „lărgit”

Din noul Birou Politic Judeţean interimar fac parte 10 persoane, pe lângă acestea fiind aleşi opt supleanţi şi şapte secretari zonali.

Din această structură de conducere, de „1+10”, fac parte deputatul Ioan Ţintean (preşedinte interimar), Viorica Calo (preşedinte interimar PNL Bistriţa), Maxim Pop, Dorel Coc (consilier judeţean şi preşedintele Organizaţiei PNL Năsăud), Dorin Popescu (consilier judeţean), Dan Băbuţan, Valer Bindea, Ioan Deneş (consilier judeţean), Florin Găurean (viceprimar Bistriţa), Anton Vlad (consilier judeţean) şi Sorin Hognogi (primar Spermezeu). Cei opt supleanţi sunt: Aurel Onigaş, Samuel Coman, Otilia Râpan, Gelu Muti, Grigore Ileni, Andrei Rusu, Mihai Bumbu (vicepreşedinte Consiliu Judeţean) şi Victor Câmpeanu, iar secretari zonali au fost desemnaţi Dorin Dobra, Ioan Moniţa, Terente Ciui, Marin Rus, Nicolae Găitan, Dan Costin şi Stelian Dolha.
Noua formulă a fost acceptată şi aprobată de Biroul Politic Central şi de Comitetul Naţional Executiv (CNEx).
Ioan Ţintean, fiind desemnat preşedinte interimar al PNL BN, a declarat că s-a hotărât să îşi depună demisia din cadrul Curţii de Onoare şi Arbitraj a Parlamentului României. „Ieri (n.r. – 22 iunie), după o discuţie cu domnul preşedinte Crin Antonescu, am decis să îmi depun demisia definitiv din Curtea de Onoare şi Arbitraj. Am lăsat interimar acolo pe doamna Ingrid Zarur, vicepreşedinte al Curţii, iar eu am preluat funcţia de preşedinte interimar, aşa cum am fost desemnat în Comitetul Naţional Executiv”, declarat deputatul Ţintean.
În ceea ce priveşte formula lărgită a noului BPJ interimar, Ţintean a explicat că o preferă deoarece are o destinaţie precisă: un om – o localitate. „Nu mai mergem pe responsabilizări aşa cum a fost până acum – un om, cinci comune – şi de niciuna să se ocupe cum trebuie”.

Organizaţii locale „rezolvate”

În aceeaşi şedinţă a BJP BN s-a decis dizolvarea a 13 conduceri a tot atâtea organizaţii locale, iar preşedinţii acestora au fost demişi. La conducerea celor 13 organizaţii locale au fost delegaţi ca preşedinţi interimari Anton Vlad – Prundu Bârgăului, Maxim Pop – Rodna, Darius Ilieşiu – Şieu Măgheruş, Dan Costin – Bistriţa-Bârgăului, Victor Câmpeanu – Reteag, Dorin Dobra – Teaca, Ioan Deneş – Târlişua, Otilia Râpan – Lechinţa, Liviu Râpan – Matei. Cei 13 noi lideri interimari vor trebui validaţi în cadrul Delegaţiei permanente din data de 9 iulie.

Ioan Ţintean a precizat că decizia înlocuirii conducerilor din cele 13 filiale liberale din judeţ a fost una blândă, avându-se în vedere că pentru alte filiale din ţară s-au luat măsuri mult mai drastice. „Pedeapsa a fost blândă, pentru că propunerile la nivel de conducere centrală, pe parcursul şedinţelor forurilor superioare din PNL, s-au luat măsuri mult mai draconice în alte localităţi, unde au fost chiar şi excluşi unii consilieri sau viceprimari, care au obţinut rezultate sub 5%. Dacă aici am fi mers pe această formulă, vă informez că 40 de localităţi din 58 s-ar afla într-o situaţie destul de complicată”, a declarat liderul PNL BN.

Centrul cere rezultate şi performanţă

Secretarul general adjunct, Mihai Bălăşescu, a explicat că ideea de a trimite liderii interimari în teritoriu este o decizie luată la Centru. „Este o decizie a Consiliului Executiv Naţional, şi care cere în mod imperativ organizaţiilor judeţene ca, acolo unde există situaţii de dizolvare sau demitere a filialelor care au obţinut sub 10 procente la europarlamentare, coordonarea acestora va fi asigurată de liderii de la centru”, a spus Bălăşescu. El a mai precizat că, totuşi se va ţine seama ca acolo unde, deşi procentul a fost sub 10% la alegerile europarlamentare, s-a înregistrat un progres faţă de alte alegeri, liderii acelor organizaţii nu vor fi schimbaţi. „Nu vom face schimbări de dragul schimbării. Nu suntem absurzi, dar vrem rezultate şi performanţă”, a punctat Bălăşescu. Potrivit acestuia, oricum, foarte curând va urma un al doilea val de schimbări a liderilor organizaţiilor locale care au obţinut la europarlamentare sub cinci procente, la cele 13 adăugând-se Leşu, Galaţii Bistriţei, Ilva Mare şi Dumitra.
În ceea ce priveşte activitatea liderilor interimari, Bălăşescu a mai precizat că aceştia vor trebui să realizeze şi câteva sondaje de opinie în comunele pe care le coordonează pentru identificarea unor posibili lideri, dar şi pentru a vedea cât de atrasă ar putea fi populaţia de aceştia. „Aceste sondaje trebuie să ne arate clar cine este lider în zona respectivă, cine ne poate ajuta. De fapt, sondajele respective vor pregăti viitorii candidaţi pentru alegerile locale din 2012”, a spus secretarul general adjunct.

Jolly Joker în CJ BN

Numirea la conducerea PNL BN a deputatului Ioan Ţintean va aduce în mod clar schimbări pe scena politică bistriţeană, cu precădere în cadrul Consiliului Judeţean, unde votul liberalilor este un factor cheie în luarea unor decizii. În acest sens, liderul PNL a declarat că va analiza care este relaţia consilierilor judeţeni liberali cu şefii CJ BN, în speţă cu PD-L, dar mai ales va ţine seamă de fondurile primite până în acest moment de primăriile liberale. „Pe mine mă interesează mai puţin că avem acolo un vicepreşedinte. Pe mine mă doare situaţia financiară grea a primăriilor liberale. Eu aş vrea ca cele trei formaţiuni politice care alcătuiesc structura politică a Consiliului Judeţean să cadă la un acord cu privire la finanţarea corectă a tuturor primăriilor din judeţ. Nu putem continua în acest fel. Renegociem totul sau înţelegerea PNL – PD-L din Consiliul Judeţean cade”, a declarat Ţintean. El a mai precizat că va insista pe lângă consilierii judeţeni liberali să voteze constructiv atunci când lucrurile pot fi bune şi pentru PNL, chiar dacă aceştia vor trebui să voteze alături de PSD.

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.