Radu Moldovan, baronul social-democrat care conduce Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, a lansat o nouă procedură de licitaţie pentru Casa Argintarului. Se poate ca această licitaţie să fie “pregătită” pentru o firmă apropiată primarului PSD Ovidiu Creţu, dar şi contractelor cu municipalitatea bistriţeană, Creativ Group. Rotarianul Călin Mariş, patronul Creativ Group, deţine singura firmă autorizată din judeţ pentru reabilitarea monumentelor istorice şi din acest motiv pare să fie “abonat” la mai toate licitaţiile de acest gen.

Societatea Creativ doreşte să nu fie doar apropiata social-democraţilor de la municipiu, ci şi a baronului social-democrat de la judeţ. Ultimele şase licitaţii câştigate de această societate au fost de la Primăria municipiului Bistriţa. Acest lucru poate părea o coincidenţă, dar în afară de a şaptea licitaţie, care a fost atribuită de către Tribunalul Cluj, următoarele trei licitaţii au fost de la aceeaşi instituţie.

Una dintre procedurile cele mai anevoioase de achiziție publică pe care le-au văzut reprezentanții autorităților locale a făcut ca una dintre favorite să câștige. Gazeta de Bistrița v-a prezentat în repetate rânduri cum această procedură a fost tergiversată de municipalitate, iar rezultatul a arătat într-o singură direcție: a câștigat cine a trebuit. Valoarea estimată a lucrărilor a fost de 13,6 milioane de lei, iar oferta firmei lui Călin Mariș a fost de 7,3 milioane, aproape la jumătatea valorii estimate. Este vorba despre reabilitarea clădirii centrale a municipiului-George Coşbuc.

Favoriții au rămas favoriți

 

Creativ Group a fost anunţată de la început drept una dintre favoritele acestor licitaţii, dar şi o „cunoscută” a fondurilor oferite de municipalitate. Gazeta de Bistriţa a avut dreptate şi a anticipat câştigătorul acelei proceduri. Lucrările suplimentate de trei ori la Colegiul Național Andrei Mureșanu i-au motivat pe oficialii municipalității conduse de Ovidiu Crețu să le acorde mai multe contracte celor de la Creativ Group. Precedentul contract a fost pentru repararea planșeului Bisericii Evanghelice pentru 2,8 milioane de lei. Favoriții de la Creativ Group au primit șapte contracte de la municipalitate, dar nu sunt singurii favoriți cu care Ovidiu Crețu lui îi place să facă „combinații.” Un alt lucru care arată suspect în cadrul acestei proceduri este că licitația a fost adjudecată de către cei de la Creativ Group împreună cu Utilitas, care le-a proiectat prima licitație pe bani publici bistrițeni pentru a fi suplimentată de trei ori.

 

Întârzierile marca Moldovan

 

Imobilul de pe strada Dornei, cunoscut sub numele de Casa Argintarului, va intra foarte curând în reabilitare. Licitaţia ar fi trebuit să aibă loc la începutul verii. Valoarea estimată a contractului este de peste 1,7 milioane lei  fără TVA. Licitaţia trebuie finalizată până pe 5.09.2013.
După ce va fi reabilitată, clădirea este destinată să găzduiască Centrul German. Proiectul aparţine fostei administraţii judeţene sub conducerea lui Liviu Rusu, dar nu a avut parte de finanţare din lipsă de fonduri.

Ideea de a reabilita clădirea de pe strada Dornei, binecunoscută sub numele de Casa Argintarului, aparţine lui Gheorghe Marinescu (PSD), fost preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud până în 2008, însă totul s-a rezumat doar la vorbe. Imediat după preluarea mandatului din fruntea administraţiei judeţului de către democrat-liberalul Liviu Rusu, acesta a luat taurul de coarne şi a transpus totul pe hârtie, fiind astfel întocmit un proiect concret pentru reabilitarea clădirii monument istoric.

Proiect marca Liviu Rusu

Proiectul care viza reabilitarea Casei Argintarului a fost luat în discuţie, în mandatul lui Liviu Rusu, de consilierii judeţeni în şedinţa din luna decembrie 2008, se arăta într-un articol anterior. La acea vreme, pentru asigurarea eligibilităţii proiectului au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei, susţinerea proiectului, bugetul acestuia, în valoare totală de 1.756.121,9 lei (cheltuieli eligibile), şi asigurarea contribuţiei proprii de minim 2%, în acest caz reprezentând 2,1 la sută, adică 37.000 de lei, din cheltuielile eligibile şi acoperirea cheltuielilor neeligibile ale proiectului. O lună mai târziu, în ianuarie 2009, toată documentaţia se afla deja depusă la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, şi tot în acea perioadă a avut loc şi vizita în teren a reprezentanţilor Agenţiei. Toate au fost bune şi frumoase până la aprobarea fondurilor necesare prin Programul Operaţional Regional pentru ducerea la bună îndeplinire a acestui proiect, întrucât pe fondul crizei economice a fost trecut pe o listă de aşteptare.

 

Data limită de depunere a ofertelor a fost iniţial pe 16 iulie, însă din cauză că posibilii ofertanţi nu sunt pe deplin lămuriţi asupra unor aspecte care ţin de proiectul de execuţie până la închiderea ediţiei nicio o firmă nu şi-a exprimat intenţia de a participa la această licitaţie. Cu toate acestea, potrivit managerului de proiect Remus Lungu, se spera ca licitaţia să aibă loc până pe data de 23 iulie.
„Suntem în faza de clarificări pentru anumite aspecte. Deocamdată nicio formă nu a depus vreo ofertă. Sperăm că prin 22 – 23 iulie să aibă loc licitaţia pentru execuţia lucrărilor, depinde cum evoluează faza răspunsurilor la cererea de clarificări”, a declarat la acea vreme, Remus Lungu.
Conform datelor postate pe SEAP, firmele care intenţionează să îşi depună ofertele trebuie să depună o garanţie de participare în valoare de 15.000 de lei. Totodată ofertanţii trebuie să prezinte lista lucrărilor executate în ultimii cinci ani, printre care trebuie să existe cel puţin o lucrare în valoare de 1,5 milioane lei, fără TVA, însoţită de certificări de bună execuţie care să indice beneficiarii, valoarea, perioada şi locul execuţiei lucrărilor avute în vedere la încadrarea în pragul valoric minim impus. Durata lucrărilor de execuţie se întinde pe perioada a 18 luni de la atribuirea contractului.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.