Ministerul Justitiei a schimbat grila de preturi percepute de notari. Astfel, in mod normal, ar urma sa scada pretul locuintelor. Insa, analistii imobiliari spun ca preturile nu vor scadea pentru ca piata imobiliara stabileste valoarea unei locuinte, iar notarii sunt de parere ca noua grila de tarifare a fost facuta “de forma”, rapoartele fiind realizate “de niste PFA-uri obscure". Cea mai importanta modificare adusa de acest nou ordin este reducerea substantiala a onorariilor notarilor pentru autentificarea actelor necesare unui contract de refinantare a unui credit. In prezent, tariful este de 100 de lei, in timp ce, potrivit vechiului ordin, costurile pentru autentificarea unui asemenea contract ajungeau la cateva milioane de lei vechi sau chiar mai mult, in functie de valoarea creditului refinantat.
Notarii au ramas cu tariful mic
Conform specialistilor imobiliari, grila notarilor este singura sursa oficiala care certifica valorile minime ale preturilor cu care pot fi vandute sau cumparate locuintele. La sfarsitul lunii trecute, Lidia Barac, secretar de stat in Ministerul Justitiei, a emis noua grila care stabileste onorariile practicate de notari pentru serviciile oferite.
Conform Mirunei Popescu, purtatorul de cuvant al Uniunii Notarilor din Romania, noua grila se incadreaza intr-un demers de relansare a pietei imobiliare. “Noile preturi au fost actualizate pentru ca necesitatile pietei s-au schimbat, iar aceasta noua grila se incadreaza intr-un demers de a relansa piata imobiliara. Cel mai important lucru este reducerea cu pana la 90% a tarifelor pentru contractele de vanzare-cumparare, ipoteca, partaj, refinantare etc. Este o reasezare a onorariilor la situatia actuala a pietei. Prin acest ordin s-a dorit o incurajare a pietei”, a declarat, pentru “Gazeta de Cluj”, Miruna Popescu, purtatorul de cuvant al Uniunii Notarilor din Romania.
Imobiliarele nu incap in grila ministerului
Cu toate acestea, analistii imobiliari spun ca noua grila aprobata de Ministerul Justitiei nu va face preturile la imobiliare sa scada, pentru ca valorile imobiliare sunt stabilite de cerintele pietei. “Spre exemplu, o persoana poate scoate la vanzare un apartament si poate cere ce suma vrea. De exemplu, cere pe un apartament de doua camere 500.000 de euro. Asta nu inseamna ca apartamentul valoreaza suma ceruta. Pur si simplu atat cere proprietarul care, probabil, si-a propus sa incaseze cat de mult posibil, stiind ca sunt destui care “se arunca" cu bani, din diferite motive. E proprietatea lui, poate cere cat vrea! Astfel, degeaba 2.000.000 de romani vor sa-si cumpere o locuinta, daca doar 500.000 dintre ei dispun de cash, doar 300.000 sunt eligibili pentru credite, iar dintre cei eligibili pentru credite doar 60.000 pot lua credite mai mari de 30.000 euro pe 30 de ani. Astfel, cel care vrea sa-si vanda cele doua camere cu 500.000 de euro asteapta o oferta din partea unui numar extrem de restrans de cumparatori, iar oferta poate ca nu va veni niciodata si, astfel, nu se poate vorbi de pretul apartamentului respectiv si de incadrarea sa intr-o grila de preturi!”, spune Liviu Balan, analist imobiliar.
Preturi facute dupa ureche
Notarii spun ca actualele grile sunt doar niste estimari facute in functie de un numar restrans de factori, care nu reflecta realitatea pietei imobiliare.
“Pe scurt spus, nu trebuie sa va bazati pe nici o grila la vinderea sau cumpararea unei locuinte. Tinand cont de instabilitatea economica/politica din tara, de faptul ca Romania este dependenta 100% de factorul UE, cu siguranta grilele vor trebui ajustate in mod constant, probabil doar in jos. Pana nu vom avea crestere economica reala, nu trebuie sa ne aruncam cu banii la "prima strigare". In privinta actualei grile, am auzit de la colegii din Bucuresti ca aceste calcule au fost facute de niste PFA-uri obscure, iar marile firme de evaluari nu si-au exprimat intentia de a le realiza. Tarifele de evaluare au fost derizorii, cam cu 10 -15% sub tariful decent pentru complexitate, iar evaluarile nu respecta standardele internationale si nici recomandarile ANEVAR”, este de parere Marius L., notar.
Odata cu scaderea tarifelor practicate de notari, aceasta meserie si-a mai pierdut din prozeliti. Pana in 2008-2009, profesia de notar era una dintre cele mai profitabile, tarifele notariale pentru autentificarea unui contract de vanzare-cumparare a unui imobil ajungand la sume colosale, de zeci de mii de euro.
Ce poti face “moka” la notar
Potrivit articolului 26, punctul 1 din noul ordin, “sunt scutite de plata onorariilor declaratiile privind ajutorul de somaj, ajutorul social, obtinerea alocatiei de stat pentru copii, declaratiile privind acordarea burselor pentru elevi si studenti, pentru obtinerea de rechizite scolare si pentru obtinerea de locuri de cazare in camine, declaratiile privind stabilirea sau valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si vaduvelor acestora, privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap, declaratiile in cadrul procedurii de obtinere a despagubirilor persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme”. De reducerea in totalitate a onorariului pot beneficia “mostenitorii minori fara venituri proprii, mostenitorii care nu realizeaza niciun fel de venituri sau realizeaza venituri sub venitul minim pe economie, precum si mostenitorii din zonele declarate calamitate”. In privinta celor care isi autentifica contractele de vanzare-cumparare pentru programul “Prima Casa”, persoanele respective pot beneficia de o reducere de 30% a onorariului.
Razvan Robu