Chestiunea norului radioactiv preocupa deja omenirea inainte ca acesta sa se fi format. Norul radioactiv provenind de la centrala nipona Fukushima urmeaza sa se indrepte spre Statele Unite, traversand Oceanul Pacific. In emisfera nordica miscarea aerului e predilecta de la vest la est, ceea ce face ca norul sa se duca spre SUA. Chestiunea este ca o rotatie completa a aerului din aceasta emisfera se face in aproximativ 10-12 zile. Adica la jumatatea distantei (cum ar fi cazul Romaniai), norul ar ajunge in circa 6 zile.

Un nor neletal, dar cu efecte cancerigene de lunga durata. Daca in cazul iodului radioactiv durata de injumatatire este de pana la 8 zile, iar acesta se elimina din organism in aproximativ o luna, in cazul cesiului, cum e cazul la centrala japoneza, vorbim de un timp de injumatatire de 32 de ani, iar pana la valoarea la care nu se mai genereaza cancere sau leucemii pot sa treaca si 50 de ani. Ca atare, ceea ce se petreec in Japonia, in cazul unei explozii este deosebit de periculos pentru intreaga omenire.

Explozia la centrala Fukushima, in caz ca vor fi afectate toate reactoarele cu scurgeri radioactive ar fi mult mai periculoasa decat cea de la Cernobil,. de pilda si ar fi de 20 de ori mai grava decat bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki luate la un loc.

In caz ca explozia se va petrece joi, vaporii ar ajunge in aceeasi zi deasupra insulelor Aleutine, urmand ca vineri seara, sa ajunga deasupra Californiei, conform informatiileo publicate de The New York Times. Potrivit expertilor, nivelul radiatiilor va scadea si nu va afecta direct populatia Statelor Unite.

Cotidianul american aminteste despre catastrofa de la Cernobil (1986), norii radioactivi ajungand in Statele Unite dupa zece zile, iar nivelul radiatiilor a fost minim. Chestiunea e ca radiatia de cesiu, cum spuneam anterior este mult mai periculoasa pentru ca ramane mult mai mult timp in atmosfera si, mai apoi, in sol.

Previziunea a fost publicata de catre Organizatia Tratatului pentru Interzicerea Testelor, subordonata Natiunilor Unite si avand sediul la Viena. Studiul nu ofera informatii despre actualul nivel al radiatiilor, ci doar despre probabila deplasare a norului radioactiv.

Cercetatorii au luat in calcul viteza de deplasare si directia in care se indreapta rafalele de vant din Pacific, prognoza urmand sa se modifice, in cazul in care conditiile meteorologice se schimba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.