Sursa foto: Bistrita Express

Atât pavilionul de detenție de 500 de locuri, cât și cel de 100 de locuri de la Penitenciarul Bistrița sunt în stand-by, din cauza lipsei de fonduri. Dacă în cazul pavilionului de 100 de locuri s-a realizat deja 64% din lucrare, în cazul celui de 500 de locuri nici măcar n-a fost semnat contractul de execuție cu constructorul MIS Grup, care s-a luptat în instanță să câștige această licitație.

În timp ce numărul de deținuți de la Penitenciarul Bistrița pare să crească cu fiecare an, noile unități de cazare se lasă așteptate. Potrivit raportului instituției pe anul trecut, cele două pavilioane de cazare, unul de 500 de locuri și altul de 100 de locuri sunt în stand-by. Motivul este același pentru amândouă: lipsa de fonduri.

Unul dintre pavilioane, cel mai mic de 100 de locuri, urma să fie realizat de Penitenciar, iar cel mai mare de 500 de locuri de Compania Națională de Investiții, care a organizat o licitație publică în acest sens. MIS Grup, care în prima fază a ieșit pe locul al doilea, s-a luptat inclusiv în instanță să pună mâna pe această licitație în valoare de 62 de milioane de lei.

La mijlocul anului trecut, după ce licitația a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel București, a fost atribuită celor de la MIS Grup. Până acum însă nu s-a reușit semnarea contractului de achiziție, din cauza nealocării de fonduri.

Teoretic, durata de realizare a investiției este de 17 luni, durata efectivă de executare a lucrărilor fiind de 13 luni, în lipsa unui contract semnat și a unor fonduri alocate, nu se știe când va fi finalizată investiția.

Noul pavilion de detenție de 500 de locuri ar urma să fie construit în incinta Penitenciarului Bistrița și ar urma să aibă un regim de înălțime S+P+2 niveluri. Subsolul ar urma să fie amenajat ca adăpost de apărare civilă, spații de depozitare și camere tehnice, parterul, etajul I și etajul II vor fi amenajate pentru camere de detenție, birouri, cabinete medicale, farmacie, punct comercial, săli de mese și săli de sport.

Pavilionul de 100 de locuri s-a blocat la 64%!

Lucrurile stau un pic mai bine în cazul pavilionului de 100 de locuri, care însă s-a blocat la stadiul de 64%. Motivul, se pare, este același: lipsa fondurilor. Lucrarea trebuia să fie finalizată în luna octombrie a anului trecut, însă termenul a fost prelungit până în 30 iunie. Se pare că s-au plătit doar 56% din lucrări.

„Obiectivul de investiţii „Ansamblu Pavilion detenţie gospodărie agrozootehnică (100 locuri)” a reprezentat una dintre priorităţile anului 2024, stadiul fizic la finalul lunii decembrie este de: 64,25%, iar cel valoric de: 49,75%. Conform contractului de execuţie de lucrări încheiat cu SC LUCICOR PROD SRL, lucrarea pentru obiectivul de investiţii „Ansamblu Pavilion detenţie gospodărie agrozootehnică (100 locuri)” trebuia să fie finalizată la data de 11.10.2024, însă din necesarul de fonduri conform contractului de execuție lucrări s-a alocat doar un procent de 56,70 %. Astfel, contractul de execuţie lucrări, pentru continuarea lucrărilor în anul 2025, a fost prelungit până la data de 30.06.2025”, se arată în raportul Penitenciarului Bistrița.

Pavilionul respectiv are un regim de înălțime P+ 1 Etaj și o suprafață construită de 770 de metri pătrați. În cadrul proiectului este reabilitat și modernizat și un alt corp din incinta Penitenciarului Bistrița, care va avea funcțiunea de depozitare.

Printre lucrările realizate se numără dezafectarea învelitorii și a șarpantei, refacerea acesteia în totalitate. Fisurile din pereții de zidărie ar urma să fie reparate cu mortare pe bază de ciment, iar elementele de beton refăcute acolo unde lipsesc, iar scara de acces la etaj este și ea refăcută.

În cadrul proiectului este amenajat și un teren de sport împrejmuit cu plasă de sârmă și dotat cu obiecte și materiale sportive necesare pentru „menținerea tonusului fizic și psihic al deținuților”.

Proiectul prevede și amenajarea a două curți de plimbare. Acestea vor fi dotate cu grupuri sanitare și aparate pentru întreținerea tonusului fizic. Curțile vor fi amenajate pe aproape 60 de metri pătrați.

La multe proiecte s-a spus pas! Doar 80.800 de lei pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și detenție

Anul trecut au fost realizate lucrări de reparații curente pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a celor de detenție în valoare de doar 80.800 de lei. Începând cu luna iulie s-au desfășurat activități de reparații curente la toate camerele de detenție de pe secțiile I, II, III, IV și V prin repararea zugrăvirea pereților, vopsirea paturilor metalice, vopsirea gratiei și a ușii de acces în cameră, precum și înlocuirea saltelelor cu saltele noi. Camerele au fost dezinfectate și tratate cu soluții de dezinsecție. Au fost cumpărate și 40 de paturi duble pentru deținuți.

Pe parcursul anului 2024 s-au achiziţionat  5 tipuri de echipamente de natura mijloacelor fixe, la valoarea totală de 98.428,75 lei. Astfel s-a reuşit dotarea unitӑţii cu două cărucioare cu platforma deschisă, pentru dotarea Blocului Alimentar, un schimbător de căldură în plăci 450 kw şi o centrală termică 45 kw, pentru dotarea Punctelor termice, 15 staţii RTP şi 5 licenţe OFFICE 2016.

Firma care trebuia să realizeze documentația de avizare a lucrărilor de intervenție și expertiza tehnică pentru modernizarea curților de plimbare, SC Total Mapinvest SRL din Suceava, pentru care a primit 20.500 de lei s-a dat la fund și n-a mai realizate studiile în cele 60 de zile stabilite prin contract. DALI pentru modernizarea curților de plimbare trebuia să fie gata la începutul lunii noiembrie.

Conducerea penitenciarului a vrut să refacă finisajele cabinetului medical și a celui de medicină dentară, primind aviz favorabil de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Nu a primit însă fondurile necesare. Aviz favorabil s-a primit și pentru construirea unei frizerii pentru persoanele private de libertate, însă, la fel, nu a primit și fonduri pentru lucrări.

S-a întocmit o notă conceptuală și s-a actualizat studiul de fezabilitate pentru împrejmuirea unității. În luna octombrie a fost trimisă la Administrația Națională a Penitenciarelor pentru avizare, însă, de asemenea, n-au fost primite fondurile necesare lucrărilor.

S-a elaborat o notă conceptuală pentru schimbarea destinaţiei din depozit în grup sanitar. S-a trimis la ANP în luna aprilie la ANP pentru analizare și avizare, fără rezultat însă.

Conducerea Penitenciarului Bistrița a fost încurcat și de Ordonanța Trenuleț, care a pus mai multă frână lucrărilor programate pentru anul 2024, care n-au mai putut fi realizate. Un exemplu în acest sens este „extinderea și modernizarea pavilionului de comandă – corp A”, unde nu s-a putut nici măcar demara procedura de achiziție pentru întocmirea documentației tehnice.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.