A fost publicată în Monitorul Oficial nr. 242 din 9 aprilie 2015, Legea nr.70/2015, care abroga OG nr.15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare şi aduce modificări şi prevederi noi referitoare la operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar.

Prevederile legii vizează operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de către: persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică.

Noile reguli se aplică atât operaţiunilor de încasări şi plăţi în lei, cât şi în valută, efectuate pe teritoriul României. Încadrarea în noile plafoane se va efectua în funcţie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Naţională a României, de la data efectuării operaţiunilor de încasări sau plăţi.

„Astfel:
-Încasările în numerar de la operatorii economici prevăzuti mai sus, se vor realiza în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
-Plățile în numerar către operatorii economici menţionati, se vor efectua în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
-Plățile din avansuri spre decontare se vor realiza în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare. La data acordării avansurilor spre decontare, sumele aferente intră în calculul plafonului zilnic prevăzut.
-Operaţiunile de încasări în numerar efectuate de operatorii economici mentionati, de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
-Operaţiunile de plăţi în numerar efectuate către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană.
-Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele fizice, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacție.
-Sunt interzise încasările și plățile fragmentate în numerar, pentru tranzacţiile a căror valoare depășește plafonul prevăzut”, potrivit unui comunicat al Administrației Finanțelor Publice Bistrita-Năsăud.

Nerespectarea plafoanelor stabilite pentru încasările și plățile în numerar se va sancționa cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depășește plafonul stabilit pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțțin de 100 de lei.
Noile prevederi, intră în vigoare în termen de 30 zile de la publicarea legii în MO, respectiv de la 9 mai 2015 şi nu se vor aplica contractelor încheiate înainte de 9 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.