Potrivit unui nou act normativ aprobat de Parlament, zilierii vor putea lucra în noi domenii de activitate ale agriculturii, precum creșterea plantelor ornamentale sau creșterea animalelor în sistem semi-liber sau tradițional.

Cele mai recente modificări sunt notate în Legea nr. 254/2015 pentru aprobarea Ordonantței de urgență a Guvernului nr. 36/2014 privind modificarea și completarea Legii nr. 18/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, precum și pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, conform lege5.ro.

Evidența activității zilierilor se realizează prin completarea Registrului special de evidența a zilierilor, formular cu regim special, în care se completează în ordine cronologică toate angajările de zilieri.

Registrul se achiziționeazț de la ITM și va fi numerotat, parafat și legat. Înregistrarea unui ziler în registru se face folosind litere mari de tipar cu mențiunea numelui și prenumelui, respectiv a inițialei tatălui. Registrul se întocmește zilnic cu excepția perioadelor în care nu se apelează la zilieri, fără a se lăsa pagini sau poziții libere în curpinsul registrului.

Plata zilierului se face în fiecare zi lucrată, la sfârșitul programului de lucru, însă plata remunerației zilierului poate fi făcută și la sfârșitul săptămânii, sau la sfârșitul perioadei de angajare, caz în care se va semna un acord între angajator și zilier.

Despre zilieri am mai scris aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.