Anul acesta va începe costructia a trei noi blocuri ANL în cartierul Subcetate. De aceste locuinte urmeaza sa beneficieze 138 de familii de tineri pâna în 35 de ani. Primarul municipiului Bistrita, Vasile Moldovan, a participat, saptamâna trecuta, la o sedinta comisiei interministeriale, unde s-a discutat aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investitiei ce va fi realizata în Subcetate. Dupa întâlnirea de la Bucuresti în maxim doua luni, potrivit purtatorului de cuvât al Primariei Bistrita Mihai Rusti, se va deschide licitatia pentru constructie.

Primaria a pus la dispozitia Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) o suprafata de teren în zona Subcetate pentru construirea a înca trei blocuri de locuinte, urmând ca odata cu începerea lucrarilor sa asigure racordarea constructiilor la retelele de utilitati.

Sperante pentru o locuinta

Conform Directiei de Administrare a Fondului Imobiliar exista în prezent peste 3.000 de cereri, în vederea atribuirii unei locuinte. Dintre acestea, 2.400 au ramas din anul 2005 când s-au repartizat primele apartamente, iar alte 1.000 de cerei s-au înregistrat din 2005 pâna în prezent. Blocurile care urmeaza sa fie costruite vor avea însa numai 138 de unitati locative, un numar care raportat la numarul de cereri este infim. Chiar daca locuintele sunt groznice din punct de vedere tehnic tineri spera sa primeasca o astfel de locuinta, din lipsa posibilitatii de a achizitiona o casa.

Starea locuintelor date în folosinta deplorabila

Calitatea locuintelor ANL date deja în folosinta lasa, însa, de dorit. Chiriasii actuali se confrunta cu foarte multe probleme, printre care lipsa locurilor de parcare, câinii vagabonzi, tavane si bucati de tencuiala cazute, subsoluri inundate, instalatii sanitare slabe, usi si geamuri care nu se închid, parchet umflat, igrasie, gresie si faianta desprinse. Desi locatarii au facut plângeri peste plângeri la primarie, autoritatile nu au luat nicio masura, acoperiti fiind de faptul ca nu s-a facut receptia finala la cladiri. Autoritatiile sustin de asemenea ca aceste probleme tehnice trebuie rezolvate de catre constructori. Constructorii însa nu rezolva aceste probleme si ciudat nu sunt sanctionati ci primesc noi contracte, deoarce conform unei declaratii mai vechi a purtatorului de cuvânt al Primariei Bistrita Mihai Rusti „ Daca firmele dovedesc cu documente ca au lucrat bine, nu pot fi respinse la licitatie fara motiv întemeiat legal”.
Astfel exista riscul ca noile locuinte sa fie construite tot de constructorii care au realizat si pâna acum blocurile pentru Agentia Nationala pentru Locuinte, chiar daca lucrarile executate de acestia sunt deplorabile.

Garant Service, câstigator detasat a tuturor licitatiilor

Înca de la darea în folosinta a blocurilor din cartierul bistritean Viisoara s-au semnalat probleme cu privire la lucrarile proaste efectuate pe atunci de firmele „Garant Service” si „Cipt Partener” care au castigat licitatia, dar nu s-a luat nicio masura, în prezent subsolul acestor blocuri este inundat. Desi problemele din Viisoara sunt evidente, firma „Garant Service” a primit si contractul pentru blocurile construite Subcetate, care sunt deja în stare deplorabila.
De-a lungul timpului, costructiile efectuate de aceasta firma au fost intens reclamate dar nimeni nu a facut nimic iar omul de afaceri Vasile Corutiu si-a mutat bani dintr-un buzunar în celalalt, executând lucrari prin intermediul „Garant Service” si cu materiale de slaba calitate de la cealalta firma a sa, ”Matcon”.
Cu atâtea contracte pe bani publici, firma „Garant Service” se afla în prezent în stare de insolvabilitate si îndatorata serios la bugetul statului, chiar daca ar vrea cineva sa ia masuri împotriva acesteia, acest lucru nu este posibil.
O afacere suspecta a facut valuri acum câtiva ani, când fostul sef al Oficiului Teritorial ANL Bistrita-Nasaud, Liviu Frisan, a fost demis si si-a pierdut locul de munca, în urma unui control de la Bucuresti. Frisan a dat dovada de superficialitate si nu si-a îndeplinit obligatiile ce-i reveneau în calitate de sef de santier. Demiterea lui Frisan a survenizt, se pare, din cauza ca acesta ar fi mers pe-o mâna cu Vasile Corutiu, care a folosit la blocurile ANL din Subcetate materiale de constructie de cea mai slaba calitate. S-a suspectat atunci, ca Frisan s-a facut ca nu vede ca „Garant Service” folosea rebuturi de BCA, produse de cealalta firma a lui Corutiu.
Un caz identic a fost si la Viisoara în 2005, când peste 200 de locatari ai blocului 95, sc.B, construit tot prin ANL de firma lui Corutiu, au depus o sesizare la Oficiul Judetean al Protectiei Consumatorului, potrivit careia boilerul de stocare a apei calde din cadrul punctului termic care deserveste scara blocului respectiv s-a defectat, iar repararea sau înlocuirea acestuia se amâna la nesfârsit. Masura a fost excesiv de blânda, firma lui Corutiu a fost sanctionata cu o amenda de 12.000 lei pentru încalcari ale drepturilor consumatorilor. Dar lucrurile nu s-au oprit aici, nici nu s-a uscat bine cerneala de pe contractele care au fost semnate în septembrie 2007, între Primaria Bistrita si chiriasii blocurilorANL, din cartierul Subcetate, ca acestia s-au trezit ca le cad tavanele în cap.
Probleme au fost si la sistemele de canalizare ale blocurilor ANL din cauza proiectarii. Sistemele nefiind, la acea vreme, complet automatizate, în care se întrerupea temporar alimentarea cu energie electrica pompele trebuiau repornite de locatari sau de administratori. Daca pompele nu erau pornite rapid, se ajungea la umplerea bazinelor si la deversarea apelor menajere. Unele beciuri sunt periodic inundate cu dejectii, iar locatarii au ajuns în situatia de a-si procura singuri minipompe, pentru a încerca sa vidanjeze. Subsolurile blocurilor ANL nu sunt nici acum într-o situatie mai buna, existând situatii în care acestea sunt pline de apa, un exemplu concret fiind blocurile din cartierul Viisoara.

Dana Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.