Pentru prima dată în istoria României, examenele de absolvire de la Academia de Poliţie, precum şi de la şcolile postliceale pentru pregătirea agenţilor, subofiţerilor şi maiştrilor militari din cadrul MAI au fost amânate. 1.638 de viitori poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi cadre ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care se pregăteau să intre în „pâine”, nu au avut şansa să devină, nici măcar şomeri.

Din lipsa fondurilor bugetare, examenele de licenţă şi de absolvire au fost amânate, încadrarea în muncă a acestora fiind incertă. Poate undeva în primăvara anului 2010.
Trăind în România anului 2009, acest lucru nu ar mai trebui să ne mire. În ţara în care puterile statului sunt într-o disoluţie tot mai accentuată, poliţiştii protestează în stradă în faţa populaţiei uluite, magistraţii sunt în război cu puterea executivă, sistemul judiciar fiind blocat aproape total din cauza lipsei fondurilor, a sistemului de învăţământ aflat în degringoladă, şi a celui de sănătate, muribund, lucrurile par de înţeles. Ce mai contează că peste 1.600 de viitoare cadre ale MAI, de care este atâta nevoie într-o ţară în care crima organizată a început să controleze anumite structuri ale statului, sunt lăsate pe drumuri înainte de a-şi începe cariera?

Salba de şcoli

Şcolile MAI pregătesc ofiţeri de poliţie, de jandarmi, ISU, în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, agenţi de poliţie, agenţi de poliţie de frontieră, subofiţeri de jandarmi, subofiţeri de pompieri şi protecţie civilă şi maiştrii militari în cadrul a şase şcoli postliceale, respectiv şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, Câmpina, şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca, şcoala de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani, Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zgănescu” Boldeşti.

În aşteptarea normalităţii

1.638 de bărbaţi şi femei, tineri la început de drum, din cauza unei guvernări criminale, sunt obligaţi după ani de studiu şi pregătire intensă, de care şi-au legat mari speranţe, să stea şi să aştepte – printre aceştia şi 37 de viitori absolvenţi din judeţul Bistriţa-Năsăud. Ce? Nimeni nu ştie cu certitudine. Probabil intrarea într-o normalitate pe care o aşteptăm de 20 de ani.  

Explicaţiile oferite de cei în drept sunt pur şi simplu halucinante. Conform acestora, rectificarea bugetară din primăvara lui 2009 a afectat planul de venituri şi cheltuieli destinat personalului din MAI. Astfel, pentru ca salariile celor circa 150.000 de angajaţi ai MAI să nu fie scăzute, s-a luat decizia amânării încadrării în muncă a promoţiei 2009, până când vor exista fondurile necesare plăţii salariilor acestora.
Într-un comunicat oficial, Direcţia de Comunicare din cadrul MAI arată că „până la finalizarea examenelor de licenţă şi de absolvire, promoţia 2009 este în vacanţă”. Examenele de licenţă pentru absolvenţii Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” şi examenele de absolvire la şcolile postliceale ale MAI au fost planificate iniţial în luna iulie, dar ulterior au fost amânate, la o dată care nu a fost precizată.
Ultimele zvonuri care circulă în MAI, indică faptul că încadrarea în muncă a promoţiei MAI 2009 nu se va produce mai repede de primăvara anului 2010.

Tineri bulversaţi

Mihai D. din Bistriţa, viitor absolvent al şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca, ne-a spus că trebuia să termine şcoala în data de 28 mai 2009, dar din anumite motive aceasta a fost amânată. De asemenea, a mai arătat că a susţinut o probă scrisă la examenul de absolvire, apoi tot examenul a fost „îngheţat”, urmând să fie anunţaţi când acesta va fi reluat.

Alin M., de asemenea originar din Bistriţa, viitor absolvent al şcolii de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, a declarat că a făcut până la această dată aproape doi ani şi jumătate de şcoală, Zvonurile care circulă pe la ei, arată că încadrarea în muncă se va face undeva în primăvara lui 2010, nu în 4 octombrie anul acesta, după cum era normal. Tânărul a mai spus că toţi colegii lui de promoţie sunt bulversaţi şi se întreabă pentru ce s-au chinuit şi au învăţat să intre la şcoala de poliţie. Cu toţi sperau să nu mai fie o povară pe spatele părinţilor, unii dintre aceştia fiind daţi afară de la locurile de muncă, că au ajuns în sfârşit să-şi câştige singuri pâinea, dar de fapt după atâta şcoală nu au ajuns „nici măcar şomeri”.

Totdeauna există un „dacă”

Dacă lucrurile ar fi decurs normal, la această dată promoţia 2009 a MAI trebuia să fie „în pâine”. Procentajul absolvenţilor care urmează să fie încadraţi în muncă se face după afişarea rezultatelor la examenul de licenţă, respectiv examenul de absolvire. Cei de la Academia de Poliţie, care nu promovează examenul de licenţă în prima sesiune organizată în anul absolvirii, li se acordă gradul profesional de agent de poliţie, respectiv gradul militar de sergent major, potrivit competenţelor de gestiune a resurselor umane, iar absolvenţilor Facultăţii de Pompieri, care nu promovează examenul de licenţă, li se prelungeşte stagiul minim în vederea acordării gradului de sublocotenent, cu până la promovarea examenului de licenţă.

Absolvenţii şcolilor de agenţi de poliţie sau ai şcolilor militare de subofiţeri şi maiştri militari, care nu promovează examenul de absolvire în prima sesiune organizată în anul absolvirii, nu dobândesc grade profesionale sau militare şi nu sunt repartizaţi în structurile operative ale MAI.

140.000 de euro, pe băutură

Este extrem de greu de înţeles pentru oamenii normali din ţara asta faptul că nu există fonduri pentru încadrarea noii promoţii a MAI, în condiţiile în care la începutul verii 2009, MAI, prin sistemul de licitaţii publice, a cumpărat la greu mii de sticle de whisky, coniac, gin, ţuică, vin şi bere. În primele patru luni din 2009, au fost cheltuiţi pentru cumpărarea de băuturi alcoolice circa 140.000 euro. Depozitele de la Stadionul Dinamo, sau cele ale hotelurilor „Excelsior” din Braşov, „Turist” din Predeal şi „Meridian” din Mamaia sunt burduşite cu sticle de coniac J. Walker, J. Daniels, Grants, coniac Jidvei, gin Beefeater, vin şi bere.

Promoţia 2009 a MAI, deocamdată, nu a avut şansa să devină, nici măcar o promoţie de şomeri.

Mihnea Rosenberg

4 COMENTARII

  1. suuuper! sa-i dea afara si pe cei angajati deja! ca si-asa nu fac treba! dupa aia sa vedeti ce treaba facem noi cu voi, gusterilor! in guru gol va lasam, filosofilor… barcagiiilor… intelectualilor! vrem liberalizarea afacerilor noastre ( adica sa fie libere de inchisoare)! jos garda! jos militia! jos jandarmii!

  2. Pai, sper ca ati inteles pe cine trebuie sa votati la alegeri… Tara asta , are nevoie de un conducator, nu de un „jucator”…!Ganditi-va cine are cele mai viabile variante catre normalitatea sociala si democratica din tara si nu stati pasivi si asistati cum „murim” pe zi ce trece!

  3. Pai, sper ca ati inteles pe cine trebuie sa votati la alegeri… Tara asta , are nevoie de un conducator, nu de un „jucator”…!Ganditi-va cine are cele mai viabile variante catre normalitatea sociala si democratica din tara si nu stati pasivi si asistati cum „murim” pe zi ce trece!

  4. ma doare-n cot, votescule, de orice partid care ar pune in aplicare „cele mai viabile variante sociale si democratice”…precum ma doare-n cot si de celelalte partide, care nu numai ca nu ne-au adus nimic bun, ci dimpotriva, cum au ajuns la guvernare ne-au disperat cu legi si masuri impotriva populatiei, spunandu-ne ca ne fac bine. la zid, hoti mincinosi, cu totii! mai aveti nesimtirea sa deschideti gura? nu vedeti unde ne-ati adus?! nu va trece prin cap altceva? (cum ar fii ceva de 7,62 mm?).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.