Nu e o glumă! În satul Sângeorzu Nou din comuna Lechința nici morții nu mai au liniște, iar mormintele în care aceștia se „odihnesc” sunt ținute în loc cu ajutorul chingilor. Toată această neplăcere nu este cauzată de vreo alunecare de teren sau fenomene naturale, ci de o stație de epurare, pentru care, culmea, s-a găsit loc doar în poarta cimitirului.

În localitatea Sângeorzu Nou, comuna Lechința se construiește o stație de epurare pentru a curăța apa ce ajunge la populația din zonă. Odată cu această stație de epurare, populația va fi racordată și la apă și canalizare. Această investiție realizată de Aquabis în loc să bucure localnicii, i-a enervat la culme.

Asta după ce Aquabis a hotărât să construiască stația de epurare în poarta cimitirului. Lucrările la stația de epurare, executate de Frasinul SRL, au destabilizat terenul, iar mormintele o iau pur și simplu la vale.

De vină pentru această situație ar fi săpăturile la unul dintre zidurile necesare stației de epurare, care a dus la o rupere a malurilor cimitirului. Practic, proiectul prevede două ziduri, între care va fi construită o platformă dreaptă, unde va fi o cuvă adâncă de 5 metri, unde se vor monta utilajele necesare stației de epurare.

Valoarea totală a proiectului ajunge la 1,4 milioane de euro, iar finanțarea este asigurată prin PNDL.

Pentru a nu se trezi cu sicriele în șantier, constructorul a fost nevoit să vină cu o soluție cel puțin inedită. A asigurat mormintele cu cingători. Primarul comunei Lechința, Romeo Florian, spune că nu este niciun pericol ca aceste morminte să „migreze”.

Stația de epurare trebuie să evite casele, însă nu și mormintele

Tot primarul comunei susține că amplasamentul acestei stații de epurare ar fi fost impus de cei de la Agenția pentru Protecția Mediului. Instituția a cerut ca stația de epurare să fie amplasată la cel puțin 300 de metri de ultima casă de locuit din localitate. Din lipsă de spațiu s-a ajuns cu măsurătorile și mai apoi stația de epurare tocmai în buza cimitirului.

Oamenii din zonă spun însă că localitatea lor are destule terenuri unde putea fi amplasată această stație de epurare, astfel încât să nu-i deranjeze nici pe ei, dar nici pe morții lor.

„Este un proiect finanțat prin PNDL, o stație de epurare și rețea de canalizare în Sângeorzu Nou. Stația de epurare este construită la baza cimitirului. Regula era să fie la 300 de metri distanță de ultima casă. Doar acolo am primit avizul de la Agenția pentru Protecția Mediului, de aceea a fost construită așa de sus. Mormintele au fost ancorate de constructori, pentru a nu apăra fisuri, având în vedere că a fost o rupere a malurilor, din cauza adâncimii, la care s-a făcut zidul”, a explicat situația Romeo Florian.

Acesta mai spune că există toate avizele necesare acestor lucrări, începând de la Agenția pentru Protecția Mediului, Apele Române și primăria pe care o conduce, iar decizia de a amplasa obiectivul acolo aparține tocmai uneia dintre aceste instituții.

„Inițial am gândit-o la baza dealului, dar neavând distanța impusă de lege de 300 de metri, am fost nevoiți să mergem în sus. Agenția pentru Protecția Mediului a impus locația și noi n-am avut ce face”, mai spune primarul.

Mormintele sunt în siguranță, asigură primarul

Întrebat dacă există pericolul ca mormintele să vină la vale, primarul susține că nu există această posibilitate, deși malul pe care se aflau s-a surpat. Localnicii care locuiesc în zonă susțin însă că mormintele sunt atât de instabile, încât și un animal poate să tragă un sicriu afară din pământ.

Pus în fața acestei posibilități, Romeo Florian o respinge din start, susținând că deja suntem în campanie electorală, iar oamenii vorbesc aiurea. Edilul spune că a verificat chiar el situația în teren și că poziția oamenilor nu stă în picioare.

La Năsăud, zidurile cimitirului au cedat

Nu doar la Sângeorzu Nou morții nu au liniște și riscă să fie deranjați chiar și pe lumea cealaltă. Se întâmplă într-un cimitir din Năsăud, însă de această dată din cauza nepăsării autorităților locale.

În cazul cimitirului Comoara din Năsăud, zidul de sprijin al perimetrului sudic s-a surpat, pământul care ținea în loc mormintele ajungând în strada Comoara. Ca și la Sângeorzu Nou, există riscul ca mormintele să o ia la vale.

În Bistrița însă, cel mai important cimitir din municipiu are alte probleme. În cimitirul de pe Drumul Tărpiului, morții se duc pe lumea ailaltă printre gunoaie și resturi.

Întreg terenul este înțesat indiferent de anotimp cu coroane putrezite, dar și alte gunoaie aruncate de cei care își vizitează morții sau au drum prin  zonă. Situația a fost semnalată de mai multe ori, ajungând inclusiv în Consiliul Local.

Soluții însă sunt prea puține, asta și pentru că cimitirul respectiv este administrat de două entități: Biserica Ortodoxă și Primăria Bistrița, care nu fac altceva decât să paseze vina de la unul la altul.

O parte din cimitirul de pe Drumul Tărpiului este administrat de Primăria Bistrița, cea unde se odihnesc și erorii, iar partea de sus o are în grijă Protopopiatul Ortodox Bistrița. Între cele două a fost ridicat un gard, tocmai din cauza scandalurilor dintre cele două entități.

Dacă Primăria Bistrița stă relativ bine la capitolul curățenie, asta și pentru că sunt persoane care se ocupă în mod special de acest aspect, având la dispoziție inclusiv un  tractor de la Direcția de Servicii Publice, care vine săptămânal și ridică resturile vegetale adunate pe morminte, lumânările și coroanele.

La vecinii de la Biserica Ortodoxă însă toate aceste resturi sunt depozitate și abandonate lângă gardul de beton și chiar pe unele morminte. Cimitirul nu beneficiază nici de containere, unde cei  care au rude înmormântate acolo să poată să arunce deșeurilor.

 Pentru un mormânt din cimitir se plătește o taxă de 600 de lei pentru o „găzduire” de 20 de ani, iar în cimitirul nou amenajat, taxa crește la 750 de lei pentru 20 de ani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.