Timp de o lună, inspectorii sanitar-veterinari au controlat mai multe unităţi alimentare în care se manipulează carne sau produse din carne, inclusiv abatoare. Au fost depistate numeroase nereguli de la navete murdare, spaţii frigorifice neigienizate, angajaţi fără echipament de protecţie sanitară complet, până la lipsa termometrelor pentru monitorizare temperaturii frigiderelor sau lipsa avizelor de sănătate a angajaţilor. Drept urmare, reprezentanţii DSVSA BN au aplicat nu mai puţin de 31 de amenzi în valoare totală de aproape 21.000 lei.
În perioada 24.04.2017 – 26.05.2017 reprezentanţii DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat controale oficiale pentru verificarea modului de respectare de către operatorii din sectorul alimentar a condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor referitoare la producerea, tranşarea, reambalarea, depozitarea şi comercializarea cărnii de ungulate domestice.
Acţiunile desfăşurate s-au materializat prin 115 controale la următoarele obiective: 3 abatoare, 4 unităţi de tranşare carne, 7 unităţi de carne preparată, 17 supermarketuri,- 27 unităţi de alimentaţie publică,1 depozit de carne, 56 magazine alimentare.
În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la: igienizarea navetelor murdare în spaţiul de tranşare; recipiente, ustensile neigienizate; spaţii frigorifice neigienizate; personal lucrător cu echipament de protecţie sanitară incomplet; lipsa termometrelor pentru monitorizare temperaturii frigiderelor; lipsa vizelor periodice privind atestarea stării de sănătate a personalului lucrător; desfăşurarea activităţii de comercializare a produselor alimentare fără înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 31 sancţiuni contravenţionale, din care 6 avertismente şi 25 amenzi, în valoare de 20.600 de lei.