Ioan Şandru, directorul Aqaubis SA, se declara nemulţumit, săptămâna trecută, de prestaţia firmei SC Reconuti Trans SRL, care are obligaţia de a repara străzile în urma intervenţiei instalatorilor regiei de apă bistriţene. Şandru spune că a intenţionat mai demult să rezilieze contractul însă nu a avut cu cine să-i înlocuiască pe cei de la Reconuti Trans, fiindcă de ani de zile este singura firmă care s-a prezentat la licitaţiile organizate de Aquabis.
Reprezentanţii Reconuti Trans susţin însă că-şi fac pe deplin treaba şi intervin în timp util pentru ca locurile unde s-au efectuat intervenţii de către cei de la Aquabis să fie reparate în timpul cel mai scurt posibil.
Disputa dintre SC Aquabis SA şi SC Reconuti Trans SRL s-a iscat în urma unei defecţiuni la conducta de apă în zona Pieţei Mici din municipiu, în imediata apropiere a restaurantului Central, al cărui beci a fost inundat în urma avariei. Din cauza defecţiunii, strada reabilitată în urmă cu doar o lună de zile a trebuit spartă pentru ca intervenţia la reţeaua de apă să fie efectuată.
La două zile de la defecţiune, Şandru a făcut gălăgie
Evenimentul neplăcut a avut loc pe 14 septembrie, într-o zi de sâmbătă. La nici trei zile de la eveniment, în presa online, Ioan Şandru, directorul Aquabis SA, se arăta extrem de nemulţumit de faptul că SC Reconuti Trans SRL, firma care trebuia să repare carosabilul în porţiune intervenţiei lucrătorilor regiei de apă, nu a intervenit în timp record.
„Dorim să reziliem contractul cu Reconuti Trans SRL din Năsăud deoarece nu suntem mulţumiţi de cum îşi face treaba. În ultimii ani, la licitaţiile organizate pentru lucrările de refacere a carosabilului a participat doar această firmă, aşa că nu am avut altă opţiune. Urmează să discutăm cu cei de la primărie pentru a vedea dacă nu doresc să se ocupe ei de acest aspect”, declara pe 16 septembrie, pentru Bistriţeanul, Ioan Şandru.
Contactat de Gazeta de Bistriţa, Ioan Şandru a susţinut acelaşi lucru: Reconuti Trans nu-şi face treaba conform contractului.
„Am avut mai multe probleme cu ei, nu doar cea de sâmbătă. Firma trebuie să intervină în termen de cinci zile de la intervenţia noastră, dar nu au făcut-o. Acum trebuie să vedem dacă pot să refacă drumul cei ce la DADP de la primărie, evident contra cost. De câţiva ani de zile doar ei au participat la licitaţie, nu s-au prezentat alte firme. Noi în fiecare an organizăm licitaţie pentru reparaţiile care trebuie efectuate după intervenţii, dar nu ştiu ce s-a întâmplat de au venit doar ei. Nu au lucrări de efectuat după intervenţii doar în Bistriţa, ci şi în alte zone din judeţ. Am vrut să le reziliez contractul de mai demult dar nu am avut cu cine să îi înlocuiesc. Până acum i-am tot ameninţat verbal”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, directorul Aquabis SA.
Reconuti Trans: „Nu putem lucra pe ploaie!”
De cealaltă parte, reprezentanţii SC Reconuti Trans SRL susţin exact contrariul. Ba mai mult decât atât, aceştia spun că despre intervenţia pe care o aveau de efectuat în zona Piaţa Mică în urma intervenţiei celor de la Aquabis SA au aflat abia luni dimineaţa. Ceea ce i-a împiedicat însă să intervină urgent au fost precipitaţiile abundente care au căzut în municipiul Bistriţa toată săptămâna trecută.
„Noi am fost anunţai despre intervenţia pe care trebuia să o efectuăm abia luni. Am primit înştiinţarea prin fax cam pe la ora nouă şi jumătate. Conform contractului, intervenţia trebuie efectuată în termen de zece zile de la notificare. Acum porţiunea este pregătită, mai trebuie doar să turnăm asfaltul, însă pe aşa o vreme nu se poate. Dacă torn asfalt pe ploaie nu ţine şi apoi tot noi suntem de vină”, au declarat pentru Gazeta de Bistriţa reprezentaţii Reconuti Trans SRL.
Aceştia susţin că şi-au făcut treaba întotdeauna la timp, însă totodată arată şi ei cu degetul către Aquabis SA, care are faţă de Reconuti Trans întârzieri la plată.
„Ei (n. r. – conducerea Aquabis SA) nu au ce să ne reproşeze, fiindcă ne-am făcut treaba, conform contractului. În schimb ei sunt cei care nu-şi fac treaba aşa cum trebuie. Le ducem situaţiile de lucrări şi le semnează după câteva săptămâni. Despre plăţi este aceeaşi poveste, au avut destule întârzieri după expirarea scadenţei de 30 de zile în care trebuie să ne efectueze plata. Ultima dată au întârziat trei săptămâni după ce au trecut cele 30 de zile”, spun cei de la Reconuti Trans SRL.
Doar la ultima licitaţie, Reconuti Trans a participat de una singură
Aşa cum am menţionat mai sus, Ioan Şandru, directorul Aquabis SA, spune că în ani care au trecut SC Reconuti Trans este singura firmă care s-a prezentat la licitaţiile cu privire la lucrări de refacere a carosabilului, trotuarelor şi spaţiilor verzi în urma intervenţiilor la reţelele de apă şi canalizare, organizate de regia de apă.
Afirmaţiile lui Şandru însă nu prea stau în picioare, întrucât la multe dintre licitaţiile anterioare, cel puţin din 2008 încoace, au participat mai multe firme.
Conform Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), în 2008 a avut loc licitaţia cu privire la „refacere îmbrăcăminţi asfaltice în urma intervenţiilor la reţelele de apa-canal din municipiul Bistriţa”, la care a participat o singură firmă, căreia de altfel i s-a şi atribuit contractul – SC Construct Perom SRL Bistriţa. Valoarea estimată a contractului a fost de 355.000 lei, şi atât a fost şi oferta Construct Perom.
Un an mai târziu, în 2009, a avut loc o altă licitaţie pentru „refacere îmbrăcăminţi asfaltice în urma intervenţiilor la reţelele de apa-canal din municipiul Bistriţa”. De data aceasta, valoarea estimată a fost de 250.000 lei. La licitaţie au participat trei firme, printre care Reconuti Trans, dar şi Construct Perom. În 2009, câştigătoare a fost declarată SC Reconuti Trans, cu o ofertă egală cu valoarea estimată, de 250.000 lei.
Şi în 2010 când are loc o nouă licitaţie pentru aceeaşi categorie de lucrări participă tot trei firme ofertante, conform datelor existente pe SEAP. Valoarea estimată a contractului a fost în 2010 de 286.400 lei, cu aceeaşi valoare câştigând licitaţia şi Reconuti Trans SRL.
Un an mai târziu, în 2011, are loc o altă licitaţie, însă de data aceasta raza de acţiune nu se limitează doar la municipiul Bistriţa, ci în întreg judeţul. De asemenea, contractul a fost prevăzut a fi încheiat pe o perioadă de 26 de luni, adică pentru doi ani două luni.
Este singura dată când SC Reconuti Trans SRL întră fără alţi rivali în cursa pentru obţinerea contractului. Valoarea estimată a acestuia a fost de 444.773 lei, iar oferta Reconuti Trans SRL a fost de 419.312 lei.
Liana Mureşan