Nașul lui Valentin Dragnea, Paul Sorin Stănescu a fost trimis în judecată, joi, de DNA într-un dosar de corupție referitor la afaceri imobiliare făcute cu fostul primar PDL al Sectorului 6, Cristian Poteraș, și terenuri ale Institutului Pasteur.  Procurorii au impus un sechestru de peste 26,5 milioane de dolari, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

 

Sursa foto: Click

Paul Sorin Stănescu, la data faptelor reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A , a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru complicitate la abuz în serviciu și de spălare de bani. Alături de acesta a fost trimis în judecată și Cristian Poteraș, fost primar al sectorului 6. El este acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și de luare de mită.

De asemenea, au mai fost trimiși în judecată Lucian Viorel Grecu, persoană apropiată fostului primar, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită; Narcisa Valentina Georgescu, acuzată de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la luare de mită și de spălare a banilor; dar și Bogdan Georgescu, acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în cursul lunii ianuarie 2007 „ca urmare a activității Subcomisiei de fond funciar din cadrul Primăriei sectorului 6 condusă de către inculpatul Poteraș Constantin-Cristian, la acea dată primar al Sectorului 6 București, a fost emis titlul de proprietate nr. 100402/2007, în baza căruia Societatea Națională Institutul Pasteur S.A. a obținut dreptul de proprietate asupra unui teren cu suprafața de aproximativ 19 ha pe raza municipiului București”.

Procurorii au precizat faptul că din probele administrate în cauză, a rezultat că emiterea titlului de proprietate a fost rezultatul încălcării dispozițiilor legale de către Constantin Cristian Poteraș, cu ajutorul lui Paul Sorin Stănescu, Bogdan Georgescu și Valentina Narcisa Georgescu.

„Inculpatul Poteraș Constantin Cristian a întocmit și a înaintat spre validare anexa prin care propunea admiterea cererii de retrocedare, deși cunoștea că societatea nu se putea prevala de dispozițiile cu caracter reparatoriu ale legilor fondului funciar, neîncadrându-se în niciuna dintre categoriile de persoane îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate privată. Astfel, persoana juridică nu exista în anul 1945, momentul de referință prevăzut în legile fondului funciar, astfel încât nu putea invoca drepturi anterioare înființării, iar temeiul invocat în cuprinsul propunerii se referă la alte categorii de terenuri. În anul 1991, institutul a fost organizat ca regie autonomă, prilej cu care i-a fost stabilit patrimoniul, format exclusiv din bunurile existente în bilanțul contabil la momentul înființării, astfel încât nu putea solicita de la stat alte bunuri. Mai mult, în anul 2000 societatea a fost privatizată, prilej cu care au fost trecute din proprietatea statului în proprietate privată doar bunurile incluse în capitalul social la momentul vânzării acțiunilor”, mai arată DNA.

Potrivit anchetatorilor, Stănescu a formulat cererile în baza cărora a fost declanșată procedura și a pus la dispoziția primarului de sector mai multe înscrisuri folosite în cadrul procedurii de retrocedare.  Totodată, acesta a participat la discuții având ca scop convingerea funcționarilor să întocmească formațiunile necesare.

„Georgescu Bogdan și Georgescu Valentina Narcisa, persoane apropiate atât de Poteraș Constantin Cristian, cât și de Stănescu Paul Sorin, au fost implicați în identificarea terenului retrocedat, au intermediat legătura dintre funcționarul public și reprezentantul solicitantului, s-au ocupat de întocmirea primelor formalități și au obținut sprijinul unor persoane cu influență asupra funcționarilor publici implicați. Prin transferul nelegal al imobilului în patrimoniul societății comerciale s-a produs un prejudiciu statului în cuantum de 26.466.464 euro, care reprezintă în același timp un avantaj patrimonial pentru S.N. Institutul Pasteur S.A.”, mai arată procurorii în rechizitoriu.

Potrivit DNA, Constantin Cristian Poteraș a acceptat de la nașul lui Dragnea Jr. promisiunea unor foloase materiale, pentru a-și îndeplinii atribuțiile într-o modalitate care să asigure reconstituirea dreptului de proprietate, în anul 2006, iar în cursul anului următor, a primit de la acesta o suprafață de 2,7 ha din terenul reconstituit, ce se ridică la suma de 3.116.464 euro.

„Inculpatul Grecu Lucian Viorel, persoană apropiată fostului primar, a ajutat la transmiterea bunului, acceptând să figureze în mod formal într-o tranzacție imobiliară în locul acestuia, pentru ascunderea beneficiarului tranzacției. Totodată, inculpata Georgescu Valentina-Narcisa a ajutat la transferul folosului material în patrimoniul fostului primar atât prin intermedierea legăturii dintre Poteraș Constantin Cristian și Stănescu Paul Sorin, cât și prin simularea prestării unor servicii de consultanță în comun cu Grecu Lucian Viorel”, explică anchetatorii.

Procurorii anticorupție mai spun că „în cursul lunii decembrie 2007, inculpații Stănescu Paul Sorin și Georgescu Valentina-Narcisa au transferat o parte din terenul retrocedat în mod nelegal către o societate controlată de inculpată, astfel încât folosul să ajungă la soții Georgescu ca recompensă pentru acestora la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită. În perioada 2009 – 2015, Georgescu Valentina-Narcisa a transferat beneficiul obținut în acest mod, în cuantum de 4.647.220 euro, către conturi bancare din Elveția și ulterior în Statele Unite ale Americii, pentru a ascunde proveniența ilicită a sumelor”.

„În perioada 2007 – 2009, Stănescu Paul Sorin a dispus transferul a 8.810.000 euro din suma de bani rezultată din vânzarea terenului obținut în mod ilicit în conturile bancare ale unei societăți unde avea calitatea de administrator, iar soția sa era asociat majoritar. Ulterior, această sumă a fost amestecată cu fonduri având alte surse și, după operațiuni bancare repetate, a fost transferată în patrimoniul soției inculpatului, sumele fiind ulterior transformate în produse de investiții financiare pe teritoriul S.U.A. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui teren (aflat în proprietatea unei societăți comerciale controlate de inculpatul Poteraș Constantin Cristian) în suprafață de 26.998 mp situat în municipiul București, a cărui valoare estimată este de 3.116.464 euro”, arată sursa citată.

Potrivit DNA, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor deținute de  Paul Sorin Stănescu (conturi bancare și parți sociale la o societate comerciale) până la concurența sumei de 21.980.000 USD; s-a dispus instituirea sechestrului asigurator până la concurența sumei de 4.501.000 euro, asupra bunurilor mobile și/sau imobile aflate în proprietatea/coproprietatea soților Valentina-Narcisa Georgescu și Bogdan Georgescu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.