Telescopul spațial Hubble al NASA a surprins o imagine a unei galaxii în spirală care ascunde o gaură neagră supermasivă în centrul său. Galaxia NGC 3254 este situată la aproximativ 118 milioane de ani lumină de Pământ, relatează The Independent.
„NGC 3254 arată ca o galaxie în spirală tipică, privită din lateral. Dar are un secret fascinant care se ascunde chiar la vedere – este o galaxie Seyfert. Galaxiile Seyfert au nuclee extraordinar de active, care eliberează la fel de multă energie ca tot restul galaxiei împreună”, arată NASA într-un comunicat.
Gaura neagră din centrul galaxiei, cu o putere gravitațională imensă, poate atrage gaze, praf, stele și planete. Imagineea a fost captată de Hubble folosind atât lumina vizibilă, cât și cea cu infraroșu.
Deși se presupune că găurile negre, cu vasta lor forță, ar devora pur și simplu tot ce se apropie de ele, cercetătorii au constatat că acumularea de material eliberează cantități uriașe de radiații, eliberând la rândul lor căldură și lumină.
Oamenii de știință au reunit această imagine folosind un compozit de lumină din diferite părți ale spectrului. Folosind camera WFC3 a telescopului Hubble, oamenii de știință pot fotografia universul în lumină ultravioletă, vizibilă și în infraroșu.
Acest fenomen galactic este relativ neobișnuit, totuși, deoarece galaxiile Seyfert reprezintă doar zece la sută din galaxiile din universul cunoscut.
Imaginea le va oferi oamenilor de știință ocazia de a privi înapoi, la o perioadă de 150 milioane de ani-1 miliard de ani de la nașterea universului, ceea ce le-a fost inaccesibil anterior.
Mai multe, aici.