Ancheta în dosarul şefilor IPJ Bistriţa-Năsăud acuzaţi de DNA de abuz în serviciu şi corupţie, continuă. Mai bine de jumătate din poliţiştii din IPJ BN au fost audiaţi în calitate de martori, de procurori. Printre ei se numără şi agenta Gabriela Gaie, care a fost terorizată ani la rând de Ioan Ovidiu Mureşan şi Roberto Hasnăş. Un alt agent de poliţie, Cristian Uţiu, audiat de procurori, a dezvăluit că a fost contactat de soţia lui Hasnăş pentru a-i indica ce să declare anchetatorilor.

Între timp, cei trei foşti capi din IPJ BN – Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă au pus capăt carierei lor de poliţişti. Mureşan şi Hasnăş au cerut pensionarea anticipată, în timp ce Cloşcă a demisionat.

 

 

La finele lunii noiembrie 2014, Şeful IPJ BN – comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan, şeful Poliţiei Rutiere – comisarul şef Roberto Hasnăş şi şeful Poliţiei Năsăud – inspector principal Leon Cloşcă au fost reţinuţi de DNA pentru abuz în serviciu şi fapte de corupţie. Ulterior au fost arestaţi preventiv, astfel că de aproape o lună şi jumătate cei trei se află după gratii.

Conform anchetatorilor, cei trei făceau legea în Inspectorat pentru a-şi proteja o serie de apropiaţi atât din sfera politică, cât şi din mediul de afaceri. Prin faptul că au intervenit în anumite dosare de cercetare sau au muşamalizat accidente rutiere, unele soldate cu decese, ei şi-au consolidat poziţiile, dar au beneficiat şi de o serie de avantaje materiale, de la maşini la arme de vânătoare sau materiale de construcţie şi chiar butoaie cu bere. Subordonaţii nu au avut suficientă tărie să nu se supună ordinelor ilegale şi să raporteze faptele celor trei şefi, astfel că au ajuns să dea şi ei cu subsemnatul în faţa procurorilor DNA. Deocamdată în calitate de martori, însă nu este exclus ca unii să plătească pentru obedienţa de care au dat dovadă, acoperind ilegalităţile şefilor, dacă se va dovedi că au şi ei o vinovăţie în acest dosar.

 

Agentul Fetti a rămas fără şefia postului de poliţie

 

Până acum singurul care a plătit oarecum, cu funcţia deocamdată, este Leon Fetti, care de la şef al Postului de Poliţie Dumitra a ajuns simplu agent şi a fost mutat într-o altă subunitate din judeţ, după ce a apelat la ajutorul lui Mureşan, Hasnăş şi Cloşcă pentru a muşamaliza un accident rutier în care a fost implicat. Potrivit anchetatorilor, Leon Fetti se afla sub influenţa băuturilor alcoolice când, pe 4 noiembrie 2014, a lovit cu maşina proprietate personală – Suzuki Vitara – o fetiţă de 8 ani. Evenimentul s-a produs pe raza comunei Dumitra, în zona numită Chir. În loc să anunţe evenimentul la 112, Fetti, prin intermediul soţiei sale, l-a anunţat pe şeful Poliţiei Năsăud Leon Cloşcă. Anunţat a fost şi şeful IPJ, Ioan Ovidiu Mureşan, care l-a trimis pe un apropiat al său, comisarul şef Petrică Isopescu de la Protecţie Internă, la acea vreme, să verifice neoficial evenimentele produse. Potrivit procurorilor, nici în urma acestei anchete nu se raportează nimic, ci se ascunde totul, astfel că în evidenţele Poliţiei Bistriţa nu a fost înregistrat niciun eveniment rutier şi nu a fost efectuată nicio anchetă oficială.

Când a văzut că situaţia este gravă şi ar putea fi acuzat pentru favorizarea infractorului, comisarul şef Isopescu a sesizat Parchetul Năsăud cu privire la fapta comisă de agentul Fetti, în data de 25 noiembrie, exact în ziua în care au fost arestaţi Mureşan, Hasnăş şi Cloşcă.

„La momentul în care am primit răspunsul de la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud, şi având în vedere controlul care se efectua în unitate, nu am studiat şi analizat suficient răspunsul primit. Astfel că, în data de 24 noiembrie 2014, după ce am recitit încă o dată documentele referitoare la acest accident am decis, având convingerea că sunt indicii cu privire la săvârşirea unor fapte penale, motiv pentru care în data de 25 noiembrie 2014 am prezentat conducerii IPJ, raport proces verbal de sesizare”, s-a scuzat Isopescu în faţa anchetatorilor.

Cu câteva zile înainte, pe 18 noiembrie, Petrică Isopescu a fost numit din nou şef la Fraude, funcţie din care fusese zburat în urma unei anchete administrative interne, dar pe care a revenit în urma sentinţei obţinute în instanţă, în contencios administrativ.

În acest moment, Leon Fetti este anchetat de Poliţia bistriţeană pentru tăinuirea accidentului petrecut în luna noiembrie a anului trecut.

 

Poliţiştii bistriţeni au dat cu subsemnatul la DNA

 

Potrivit unor surse judiciare, din noiembrie şi până la jumătatea lunii ianuarie, în dosarul poliţiştilor corupţi aproximativ 250 de poliţişti din cadrul IPJ BN au dat declaraţii în faţa procurorilor DNA, în calitate de martori. Printre aceştia se regăseşte şi agentul Gabriela Gaie, poliţista terorizată ani de zile de Mureşan şi Hasnăş.

Până în anul 2011, agenta Gaie a fost lucrat la Serviciul de Cercetări Penale, iar după ce această unitate s-a desfiinţat a fost mutată la Serviciul Circulaţie.

„În 2011 am fost mutată la ghişeul eliberări permise. În weekenduri eram programată să execut serviciul pe teren şi mi se cerea să aplic sancţiuni contravenţionale, independent de munca desfășurată la ghişeu. În decembrie 2012, Hasnăș Roberto mi-a comunicat că din ianuarie 2013 trebuie să merg pe teren, fără niciun motiv. Mi s-a luat evidenţa proceselor verbale de contravenţie şi mi s-au ridicat toate drepturile de utilizator al bazelor de date”, a declarat Gabriela Gaie la DNA.

Agenta a mai povestit că, la sfârşitul lunii august anul trecut, a fost sancţionată pentru că nu a parcat mașina de poliţie într-un loc pe placul comisarului Mureşan. Ea a mai adăugat că a doua zi a fost pusă să scrie un raport despre acest incident după care, pe 2 septembrie, a primit un document din partea şefilor ei, prin care era anunţată că a fost sancţionată disciplinar.

Poliţista a mai declarat anchetatorilor că, la un moment dat, a fost pusă să lucreze de noapte, singură, pe o maşină de poliţie dotată cu aparat radar, fapt ce încalcă grav normele din cadrul Poliţiei Române.

Tot în luna august a anului trecut, a fost surprinsă de microfoanele montate de procurorii DNA în biroul lui Mureşan, o discuţie în care acesta îi dă ordine subordonatului său, Roberto Hasnăş cum să procedeze cu agenta de poliţie.

„Păi, fă-o să se sinucidă …”, îi spune Ovidiu Mureşan şefului de la Rutieră, cu referire la agenta Gaie.

Replica lui Hasnăş a fost una pe măsură: „Păi nu-i fac toată ziua, tot o omor, am trimis-o singură … o trimit singură să-şi rupă capul, şefu’. … Uitaţi-vă vă rog la planificare, că i-am băgat trei zile de noapte, i-am băgat … o bag de noapte, o bag cu unu’, o bag cu altul, să fie gelos bărbatu-so … ce să mai fac, să pun pe unu să o f…, să o filmeze? Ce dracu’, bat-o soarele …”.

Mureşan îi cere lui Hasnăş să continue cu presiunea, spunându-i: „… Îi pita şi cuţitu’ la tine în mână, taie-i … găseşte soluţii …”.

Într-o altă discuție, din data de 1 septembrie 2014, comisarul șef Hasnăş îi spune lui Mureşan: „Știu, şefu’, de aceea i-am zis eu, ieri: «Tu c…ă ce eşti. Tu, mă, din cauza ta nu stau eu liniștit lângă nănaşi la nuntă, tăt ies afar’, mi-ai f… nunta …». Am zis: «Am eu grijă de tine» … Era stresată, plângea acolo la calculator … da’ am eu grijă de ea, o bag în teroare din aia, deci tăt să plângă tătă ziua, tătă ziua numa’ plânge … nesimţită ordinară şi c…”.

Poliţiştii bistriţeni susţin că motivul acestei hărţuiri este legat de faptul că Hasnăş îşi dorea ca Gabriela Gaie să plece de la Circulaţie, pentru a aduce în locul ei o altă poliţistă, prietena fratelui unui om de afaceri bun prieten al şefului de la Rutieră şi a cărui firmă a câştigat mai multe licitaţii derulate la IPJ BN.

De asemenea, agentul Mihăiţă Boloş le-a spus anchetatorilor cum Roberto Hasnăş i-a dat ordin clar să mute locul unui accident pentru a nu figura în raportările periodice către IGPR.

Comisarul şef Aurel Pop, care avea o anchetă ce-l privea pe medicul chirurg Sever Călin Moldovan, a povestit cum șeful Ovidiu Mureşan l-a ameninţat cu cercetarea disciplinară dacă nu închide dosarul: „Mureșan Ovidiu m-a întrebat cine a făcut plângerea, eu i-am raportat că ne-am sesizat din oficiu, moment în care acesta m-a acuzat că reprezint interesele altora …Mureşan Ovidiu s-a enervat că nu este aşa cum susţin eu. I-am spus că am probe, după care mi-a spus că o să văd în continuare ce se întâmplă. Mureşan m-a ameninţat să îmi văd de munca mea şi de dosarele importante, a folosit şi alte cuvinte pe care nu aş dori să le reproduc”.

Deşi este după gratii şi este conştient de faptul că poliţiştii din IPJ BN sunt chemaţi la declaraţii de procurorii DNA, Roberto Hasnăş a încercat chiar din arest să influenţeze martori pentru a nu spune adevărul, prin intermediul soţiei sale, Veronica Hasnăş, angajata Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Dezvăluirea a fost făcută de agentul de poliţie Cristian Uţiu, de la Serviciul Poliţiei Rutiere, la care Hasnăş a intervenit de mai multe ori pentru a nu amenda anumite persoane care au comis contravenţii la regimul rutier.

Uţiu a declarat anchetatorilor că, la câteva zile după ce Roberto Hasnăş a fost arestat, a fost contactat de soţia acestuia care i-a cerut să mintă în declaraţia pe care urma să o dea la DNA. Veronica Hasnăş era pusă în temă că la dosar există mai multe interceptări în care soţul său vorbeşte cu agentul Uţiu să nu aplice amenzi unor persoane apropiate de familiei lor. Întâlnirea cu soţia lui Hasnăş a avut loc într-un loc ferit, la intersecţia a două drumuri judeţene din apropierea oraşului Beclean.

„La patru-cinci zile după arestarea lui Hasnăş Roberto am fost contactat de către ofiţerul de serviciu de la Poliţia Beclean, care mi-a spus că sunt căutat de către o persoană pe nume Gogu, care doreşte să vorbească cu mine. După cinci minute, la intersecţia respectivă a venit un auto Passat… De pe locul din dreapta a coborât o doamnă care s-a prezentat a fi soţia lui Hasnăş Roberto. Aceasta mi-a spus că figurez în două interceptări în dosarul DNA şi m-a îndrumat ce să spun în fiecare dosar în parte. În cazul cu depăşirea pe linie continuă să declar că a fost o forţare a semaforului instalat la pasarelă. În cel de-al doilea caz, cu autobasculanta de la SC Frasinul SRL, că soţul dânsei nu ne-a spus să nu mai oprim autoutilitare de la SC Frasinul SRL întrucât au toate actele în regulă şi nu mai e nevoie să le oprim”, a declarat agentul Uţiu în faţa procurorilor DNA.

 

Şi-au pătat uniforma şi sunt ţinuţi la beci!

 

Comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan şi comisarul şef Roberto Hasnăş şi-au depus cereri de pensionare anticipată, în timp ce Leon Cloşcă a demisionat din Poliţie. Astfel, carierele celor trei ofiţeri de poliţie au ajuns la final, însă din păcate pentru ei finalul nu este unul onorabil. La finele lunii decembrie, magistraţii Tribunalului Cluj le-au prelungit celor trei perioada de arest preventiv pentru încă 30 de zile.

„Inculpaţii sunt cercetaţi pentru comiterea unor infracţiuni de corupţie pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, respectiv de la 2 ani şi 8 luni închisoare la 9 ani şi 4 luni închisoare şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică (în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care este acuzat fiecare inculpat) şi respectiv de la unu la 5 ani închisoare (infracţiunea de efectuare de operaţiuni comerciale, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită, în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite de care este acuzat inculpatul Cloşcă).

Privarea de libertate a inculpaţilor este în continuare necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, această concluzie rezultând mai întâi din gravitatea deosebită a faptelor imputate acestora, raportat la întreaga activitate infracţională pretins a fi fost desfăşurată de inculpaţi într-un interval de timp de aproximativ 6 luni, stopată doar prin intervenţia organelor de urmărire penală; cu referire specială la numărul mare de acte materiale din cuprinsul infracţiunilor de abuz în serviciu reţinute în sarcina fiecărui inculpat, respectiv exercitarea atribuţiilor de serviciu, inclusiv folosirea prerogativelor conferite de funcţia de conducere deţinută, în scopuri străine celor ale instituţiei pe care o reprezentau, afectând în mod grav activitatea organelor de poliţie din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud, în ceea ce priveşte atribuţiile de constatare a contravenţiilor şi/sau infracţiunilor săvârşite în domeniul circulaţiei rutiere şi de transport rutier de mărfuri prin intervenţiile şi imixtiunile abuzive pretins comise asupra subordonaţilor; scopul fiind cel al obţinerii, atât pentru sine, cât şi pentru alţii, de foloase necuvenite;

În plus, în privinţa inculpatului Cloşcă Leon Anton, pericolul concret rezidă şi din actele de comerţ pretins a fi desfăşurate de acesta, scopul fiind acelaşi; toate aspectele de mai sus reprezintă activităţi incompatibile raportat la obligaţiile profesionale care decurg din legile şi celelalte dispoziţii normative care reglementează activitatea ofiţerilor de poliţie, respectiv Legea 360/2002 privind statutul poliţistului, Legea 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare; aşa încât, judecătorul apreciază că, măsura arestului preventiv este proporţională cu gravitatea acestor fapte;

Ori, potrivit jurisprudenţei CEDO, gravitatea faptelor poate constitui motiv suficient pentru luarea măsurii arestului preventiv şi menţinerea ei pentru o perioadă rezonabilă, apreciată de la caz la caz.

Având în vedere considerentele menţionate anterior, judecătorul apreciază că, lipsa antecedentelor penale, situaţia familială, buna apreciere la nivelul comunităţii, faptul că inculpaţii au încetat raporturile de muncă cu instituţia din care făceau parte, nu constituie motive suficiente la acest moment procesual, de natură a înlătura starea de pericol pentru ordinea publică creată prin comiterea presupuselor infracţiuni, precum şi impactul negativ pe care l-au produs asupra membrilor comunităţii prin atitudinea neprofesională, contrară legii, de care sunt acuzaţi şi în contextul în care, proliferarea fenomenului actelor de corupţie la toate nivelurile, intens mediatizate în mass-media, impune cu necesitate reacţia fermă a autorităţilor judiciare competente.

Totodată, urmărirea penală nu a fost finalizată, în cauză impunându-se continuarea cercetărilor pentru lămurirea tuturor împrejurărilor necesare justei soluţionări şi aflării adevărului; caracterul repetat al actelor şi numărul mare al acestora au impus desfăşurarea unei activităţi de urmărire penală complexă, ce a presupus audierea a numeroase persoane, activitate ce nu a putut fi realizată complet în intervalul de timp scurs de la momentul luării măsurii arestării preventive faţă de inculpaţi, sens în care, se impune audierea în continuare a unui număr relativ însemnat de poliţişti sau angajaţi aflaţi în subordinea sus-numiţilor”, se arată în motivarea deciziei de prelungire a arestului preventiv pronunţată de magistraţii Tribunalului Cluj.

Decizia a fost contestată de cei trei inculpaţi la Curtea de Apel Cluj, însă magistraţii acestei instanţe le-au respins recursul. Astfel că, Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă rămân în arest preventiv până la data de 23 ianuarie 2015, inclusiv.

roberto hasnas

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.