Municipiul Bistriţa derulează proiectul „Reabilitarea clădirii Centrului Municipal de Cultură „George Coșbuc” Bistrița, monument istoric de categoria A”, finanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor poli de creștere”, Domeniul major de intervenție 1.1 „Planuri integrate de dezvoltare urbană. Sub-domeniul: Centre urbane”.
Proiectul se derulează în perioada 20.12.2011 – 19.07.2015.
Valoarea contractului de execuţie a lucrărilor este de 7.339.383,89 lei, fără TVA.
Imobilul este situat în municipiul Bistrița, strada Albert Berger, nr. 10. Conform Legii nr.422 din 18 iulie 2001, privind protejarea Monumentelor Istorice și a Listei Monumentelor Istorice din 2004 a Județului Bistrița-Năsăud, imobilul nr.10 din str. Albert Berger , Cod LMI: BN-II-A-01449, fosta “Casă a Asociației meseriașilor din Bistrița”, realizată la sfârșitul secolului XIX începutul secolului  XX, astăzi Centrul Cultural Municipal “George Coșbuc”.
Clădirea a fost edificată în anul 1893, după un proiect realizat de către arhitectul vienez Paul Burg și cuprinde o sală mare de spectacole, și 3 săli mai mici, birouri și spații pentru diverse activități de grup. Este realizată pe 3 nivele .

Faţada principală a clădirii prezintă o serie de decoraţiuni realizate în teracotă, amplasate în special pe frontonul complex din axul central, la nivelul frizei de sub cornişă şi la separarea parterului înalt.
Aceste elemente au fost acoperite  cu straturi succesive de zugrăveli, la fiecare dintre operaţiunile anterioare de întreţinere a faţadei, grosimea acestor straturi denaturând volumetria originară a reliefurilor decorative.

Până acum la nivelul acoperişului s-au terminat lucrările la învelişul central, s-au înlocuit elementele de şarpantă deteriorate şi a început desfacerea învelitorii terasei acoperite.

În interiorul clădirii s-au finalizat lucrările de reparare a pardoselilor, s-a efectuat ignifugarea şi vopsirea lemnăriei cu soluţii antiseptice şi insecticide, s-au refăcut rosturile la zidăria de cărămidă aparentă şi s-au montat armături din oţel beton în fundaţii.
De asemenea s-au finalizat lucrările de tencuire şi gletuire la etaj, s-au montat canale de ventilaţie pentru scoaterea igrasiei şi s-a terminat execuţia canalului tehnic aferent sistemului de ventilaţie.
În prezent se efectuează lucrări de reparaţii capitale la instalaţiile electrice interioare, acestea fiind finalizate în proporţie de 45%, potrivit municipalității.
Obiectivul general este reabilitarea clădirii monument istoric, în vederea includerii acesteia în circuitele turistice publice interne și internaționale, creșterii numărului de turiști care vizitează municipiul Bistrița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.