Munca la negru este înca o situatie des întâlnita la nivelul judetului Bistrita-Nasaud. În ciuda sanctiunilor severe aplicate de inspectorii de munca, totusi numarul acestora este înca mare.
Inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Bistrita-Nasaud (ITM BN), Sergiu Rus, ne-a acordat un interviu referitor la activitatea constatata în judet si la relatia anajat – angajator.
Gazeta: Deoarece ne aflam înca în prima parte a acestui an, ar fi potrivit sa facem o scurta trecere în revista a activitatii realizate în cursul anului trecut. Cum ati caracteriza 2007 pentru institutia pe care o reprezentati, din acest punct de vedere?
Sergiu Rus: Un an foarte greu a fost 2007 din toate punctele de vedere pentru Inspectoratul Teritorial de Munca Bistrita-Nasaud. Prin toate activitatile ne-am propus sa crestem calitatea serviciilor pe care noi le oferim publicului. Nici una dintre actiuni nu a avut alt scop decât sa constientizam angajatii si angajatorii despre necesitatea respectarii legislatiei. Acesta este obiectivul nostru principal. De asemenea, oferim si consultanta clientilor.
Gazeta: Cum ati caracteriza controalele efectuate si rezultatele acestora?
Sergiu Rus: În ceea ce priveste relatiile de munca, precum si securitatea si sanatatea în munca, au fost efectuate 2.638 de actiuni de control, mult mai multe fata de anii precedenti. Acest lucru ni l-am propus de la începutul anului, pentru a identifica situatiile în care angajatorii nu respecta prevederile legale în domeniu. Ne dorim sa îndreptam neregulile constatate si sa dispunem masuri de intrare a acestora în legalitate.
Gazeta: Care este motivul pentru care ati hotarât sa efectuati mai multe controale?
Sergiu Rus: Noi am facut la începutul anului trecut un plan de actiune care cuprindea mai multi angajatori ce vor trece prin filtrul nostru. Au fost si o serie de nereguli, inspectorii de munca au constatat probleme. Au fost aplicate peste 1.193 de sanctiuni în 2007, fata de 588 de sactiuni aplicate societatilor comerciale în 2006.
Gazeta: Ce tip de nereguli au constatat inspectorii de munca? În ce domenii exista probleme ?
Sergiu Rus: Exista o paleta diversa, în special cazurile de munca fara forme legale, dar difera si sunt împartite în ambele domenii de activitate, atât pe relatiile de munca, precum si securitatea si sanatatea în munca. Din aceste sanctiuni, 282 au fost amenzi contraventionale.
Gazeta: Ce dovedeste acest numar în crestere a neregulilor stabilite – faptul ca exista mai multi angajatori care nu se conformeaza normelor impuse de lege?
Sergiu Rus: Arata ritmul sustinut de desfasurare a activitatii. Totodata, un numar mai mare de controale poate identfica situatii mai multe de nerespectare a legii, dar si valoarea amenzilor a fost una mult mai mare ca si anii trecuti – am avut 1,363 milioane de lei.
Gazeta: Au fost si situatii în care s-a gasit remediere fara a se recurge la aplicarea de sanctiuni ?
Sergiu Rus: Da, au fost remediate chiar în timpul controlului printr-o consultanta. Este vorba de situatiile mai putin grave. Inspectorii i-au determinat pe angajatori sa înteleaga ca respectarea legislatiei si crearea unor locuri de munca sigure si sanatoase, e un beneficiu pentru toti.
Gazeta: Carui fapt se datoreaza aceste nereguli?
Sergiu Rus: Este diversificata atitudinea angajatorilor care nu înteleg sa respecte prevederile legale. În unele situatii se pleaca de la justificarea ca nu au stiut de aceste obligatii ce le revin, pâna la recunoaserea ca, desi stiau legislatia, nu au luat masuri sa o respecte, cu toate riscurile. În esenta, munca fara forme legale este constatata, ca un acord tacit între angajat si angajator, în afara cadrului normal si legal. Pornind de la aceasta realitate, se poate diversifica; de exemplu, angajatul nu cunoaste faptul ca lucreaza fara forme legale, crezând ca daca a prezentat carnetul de munca angajatorului este deja angajat. Trebuie ca aceste lucruri sa fie lamurite – contractul de munca este cel care stabileste clar raporturile de munca dintre parti si actul legal în baza caruia persoana îsi poate desfasura activitatea la un angajator. Semnarea contractului de munca anterior începerii activitatii de catre lucrator este diferenta foarte clara între munca cu forme legale si cea fara forme legale.
Gazeta: Exista multe situatii de munca fara forme legale la nivelul judetului nostru?
Sergiu Rus: În cursul anului trecut au fost sanctionati contraventional 101 angajatori pentru ca nu au întocmit anterior activitatii contracte în forma scrisa. Este o cifra mai mare fata de anul precedent. Totusi nu este un motiv de îngrijorare acest numar în crestere. Aceste persoane identificate au fost depistate tocmai datorita faptului ca am efectuat un numar mai mare de controale. Se încadreaza într-o cifra normala.
Gazeta: Ce risca un angajator care foloseste forta de munca la negru?
Sergiu Rus: Riscurile sunt multiple. În primul rând, amenda contraventionala care poate ajunge pâna la 100.000 de lei. Riscurile pot merge mai departe pâna la imposibilitatea de a dispune asupra lucratorului de a utiliza si uza de acel ascendent ierarhic conferit de codul muncii. Nu e nimic reglementat între parti. Nu angajatul este cel care pune capat unei relatii de acest tip în mod abuziv, ci angajatorul foloseste aceasta optiune pentru a abuza de lucrator.
Gazeta: Care ar fi motivul lucratorilor care accepta sa lucreze fara forme legale? Ce i-ar putea determina sa recurga la acesta solutie?
Sergiu Rus: În marea lor majoritate sustin ca acest miraj al unui câstig imediat, fara prea multe obligatii, îi face sa accepte asa ceva; sau nevoia de a-si completa venturile din pensie sau chiar cei care au o norma întreaga în alte parte, ori someri îndemnizati. Este un câstig nesigur si de scurta durata. Se poate trezi oricând angajatul ca angajatorul sa îi spuna ca nu îi plateste salariul. De multe ori aceasta situatie se transforma într-un abuz.
Gazeta: Au fost situatii în care persoanele care lucreaza fara forme legale sa vina sa va solicite sprijinul?
Sergiu Rus: Da, sigur ca da. Petitiile pe care cetatenii le adreseaza Inspectoratului de Munca reprezinta un volum mare al activitatii noastre si unul binevenit. Este o problema punctuala, în curs de desfasurare. Inspectorul de Munca poate interveni concret si poate dispune masuri de intrare în legalitate, respectiv întocmirea contractului individual de munca, înregistrarea lui la inspectorat, plata drepturilor salariale si a contributiilor la bugetul consolidat.
Gazeta: Au fost situatii repetate de munca fara forme legale constatate la acelasi angajator?
Sergiu Rus: E o problema foarte importanta, si anume cea a recidivei anumitor angajatori. Angajatorii care în mod frecvent utilizeaza munca fara forme legale sunt supusi unui risc dublu si anume aplicarea de sanctiuni penale.
Gazeta: La nivelul judetului ati întâlnit astfel de situatii?
Sergiu Rus: Nu am identificat asa ceva la nivelul judetului si regula a fost ca, un angajator odata sanctionat a înteles sa intre în legalitate, sa respecte prevederile legale si sa creeze conditii minime în domeniul sanatatii si securitatii în munca.
Monica Skrabel