Liderul libian Muammar Gaddafi a fost ucis de catre soldatii rebeli in timp ce se ascundea intr-un bunker aflat sub pamant.  Gazeta de Cluj va prezinta reactiile internationale ale principalilor lideri politici cu privire la moartea dictatorului libian si la viitorul tarii.

Liderul libian Muammar Gaddafi a fost capturat si ucis de catre rebelii in apropiere de Sirt, orasul sau natal, unde se ascundea intr-un canal de scurgere din beton. Gadafi a fost ranit la ambele picioare si la cap in urma unui atac al fortelor NATO, cadavrul sau fiind dus la un spital pentru a i se confirma identitatea. Dintre cei opt copii ai lui Gaddafi, televiziunile libiene au declarat ca Moutassim Gahhdafi a fost capturat in viata de catre Consiliul National de Tranzitie, ca ulterior alte agentii sa-l declare mort. Aisha Gaddafi, fiica a fostului lider libian care se afla refuzata in Algeria se pare ca si-ar fi contactat tatal pe un telefon cu conectare prin satelit, insa unul dintre soldatii rebeli care i-a raspuns i-a spus ca Gadafi a murit. Evenimentul a fost intens sarbatorit de catre marea parte a libienilor, aflati in tara sau in strainatate. Libienii din Anglia s-au adunat in fata ambasadei de la Londra unde au scandat impotriva fostului dictator. "Zambesc. Este ziua pe care libienii o asteptau de mult timp", a declarat profesorul Najwy Creui, care preda de 16 ani in Marea Britanie.Un post de televiziune local din Libia, al-Hurra, a relatat faptul un doctor din Tripoli a sarbatorit vestea printr-o descarcare a unei mitraliere, ranind aproximativ 60 de persoane.
Abu Muammar al-Gaddafi Minyar, cunoscut drept "colonelul Gaddafi" s-a nascut la 7 iunie 1942 si se afla la conducerea Libiei de peste 40 de ani, dupa o lovitura de stat din 1969 cand al-Qaddafi a condus revolutia impotriva regelui Idris din Libia. Consiliul Comandamentului Revolutiei a fost format pentru a conduce tara, cu Gaddafi in calitate de presedinte. El a adaugat titlul de prim-ministru in 1970, dar a renuntat la acest titlu in 1972. Spre deosebire de unii revolutionari militari, Gaddafi nu s-a promovat la rangul de general, ci mai degraba a acceptat un ceremonial de promovare de la capitan la gradul de colonel si a ramas la acest rang de atunci. Liderul libian a reusit sa ramana 42 de ani la putere datorita faptului ca s-a inconjurat mereu de oameni in care avea incredere si a reusit sa-si construiasca o armata care il urma orbeste. Printre acestia, de multe ori se regaseau si femei, care fusesera capturate si luate prizoniere de catre libieni, si au comis nenumarate crime sub amenintare. Intr-un interviu acordat Daily Mail, o tanara de 19 ani pe nume Nisreen Mansour al Forgani recunoaste ca a executat 11 prizonieri din ordinele armatei lui Gaddafi.

Reactiile internationale la aflarea vestii despre moartea dictatorului

Imediat dupa aflarea vestii despre moartea fostului lider libian, presa internationala a inceput sa relateze reactiile principalilor lideri politici ai lumii. Primul care a reactionat a fost presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, care a spus ca "poporul libian trebuie sa decida soarta lui Gaddafi", conform BBC News, inainte sa afle despre moartea acestuia.
In acelasi mod, premierul olandez Mark Rutte a iesit si el si a spus ca spera ca, in cazul in care Gaddafi e n viata, sa ajunga in fata Tribunalului Penal International, pentru crime de razboi. Uniunea Europeana a remis un comunicat in care spun ca ziua capturarii reprezinta "sfarsitul unei epoci a despotismului". In aceeasi ordine de idei, premierul italian Silvio Berlusconi a spus si el ca aceasta veste inseamna ca "razboiul s-a sfarsit".
In schimb, Konstantin Kosacev, presedintele Comisiei de afaceri externe din Duma de stat a Rusiei, spune ca prinderea sau moartea lui Gaddafi nu reprezinta un punct de cotitura in conflictul din Libia. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat ca oamenii trebuie sa fie constienti ca este momentul ca toti libienii sa fie uniti acum, dupa moartea lui Gaddafi. El a mai spus ca "este vremea vindecarii si reconstructiei, nu a razbunarii". Premierul britanic David Cameron s-a declarat mandru de rolul jucat de tara sa in caderea regimului Gaddafi. Premierul a spus ca ziua mortii dictatorului reprezinta o zi "in care trebuie sa ne amintim de toate victimele colonelului Gaddafi". Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a salutat "sfarsitul a 42 de ani de tiranie" in Libia, dupa moartea lui Gaddafi. Spre deosebire insa de cei care au salutat moartea colonelului Gaddafi, Hugo Chavez, liderul din Venezuela a declarat pentru presa ca: "Ne vom aminti mereu de Gaddafi ca un mare luptator, ca un revolutionar si un martir. L-au asasinat. Este o alta crima".

Fascinatia dictatorului pentru Condolezza Rice

Intr-un fragment din memoriile care urmeaza sa le publice luna viitoare, fostul secretar de stat american Condolezza Rice povesteste ca liderul libian era la un moment dat fascinat de persoana ei si relateaza momentul intalnirii cu acesta.  In cartea "No Higher Honor" care urmeaza sa apara la 1 noiembrie in Statele Unite, fosta sefa a diplomatiei americane in timpul mandatului lui George W. Bush revine asupra primirii pe care i-a rezervat-o colonelul la resedinta sa din Tripoli, in septembrie 2008.

"Gaddafi dezvoltase o fascinatie stranie fata de mine, intrebandu-i pe vizitatori de ce nu il viziteaza printesa lui africana", scrie fostul oficial afroamerican.
Ea a mai adaugat ca fusese avertizata inainte de intrevedere sa nu se supere din cauza comportamentului "dement" al ghidului revolutiei libiene.
"El s-a oprit dintr-o data din vorba si a inceput sa-si dea capul din fata spre spate. «Spuneti-i presedintelui Bush sa nu mai vorbeasca despre o solutie cu doua state pentru Israel si Palestina. Trebuie un singur stat, Israeltina», striga el", potrivit lui Rice.
Dictatorul a invitat-o apoi pe Rice sa ia cina in bucataria sa privata si i-a oferit un album cu fotografii care o prezentau pe ea alaturi de lideri mondiali, totul pe fond sonor, "O floare neagra la Casa Alba", o piesa scrisa special pentru ea de un compozitor libian.
Statele Unite au ajutat atunci Libia sa revina pe scena internationala, tara acceptand sa renunte la armele de distrugere in masa.
"M-am intors din aceasta vizita realizand in ce masura Gaddafi traieste in bula sa", marturiseste Rice. "Ma intrebam daca intelege cu adevarat ce se intampla in jurul lui. Si eram foarte multumita ca l-am deposedat de armele de distrugere in masa. Acolo, in buncarul lui, nu ar fi ezitat vreodata sa le foloseasca in ultima instanta", a mai adaugat Condolezza Rice.

Andrei TOMOS

1 COMENTARIU

  1. a fost interesul sa-l aomoare pe gadafi cum a amai facut si cu alti
    americanii vor sa conduca lumea
    vor sa-si pune oamenii lor
    pacat
    dumnezel le plateste la totii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.