În căutarea unei vieți mai bune, muncitorii asiatici din România se lasă vrăjiți de promisiune din videoclipurile de pe TikTok. Ceea ce nu știu, este că odată ce au mușcat momeala și se îndreaptă spre Țările Calde, ajung victimele traficului de persoane.

Cinci cazuri identice de trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă au fost identificate în Grecia în 2024, victimele fiind recrutate prin videoclipuri pe TikTok.

„Momeala” a fost un videoclip de pe TikTok în care un compatriot descria cât de roz stau lucrurile în Grecia. „Veniți aici, suntem bine”, spunea el, susținând sus și tare că este nevoie de muncitori care vor fi plătiți la fel de bine. Victima a fost un tânăr din Nepal, care plecase deja din țara lui și lucra în România cu ajutorul unei agenții de ocupare a forței de muncă. În căutarea unui salariu mai bun, acesta a fost convins de videoclipul-reclamă. A călătorit prin Serbia până în Grecia, ajungând în final în regiunea Peloponez. Acolo, în loc de paradis, a dat peste infern: supraveghetorii i-au confiscat telefonul mobil și pașaportul și, făcând uz de amenințări și violență, l-au obligat să muncească 15 ore pe zi la recoltarea fructelor, oferindu-i o singură masă. Noaptea dormea ​​într-un spațiu fără pat, saltea și toaletă, notează publicația greacă Kathimerini, potrivit Rador Radio România.

Potrivit Marinei Donopoulou, directorul organizației A21, aceste cazuri de exploatare prin muncă amintesc de ”modelul Manolada”. Denumit de la satul Manolada, unde se cultivă în principal căpșuni, este cel mai caracteristic caz de trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă în Grecia. Proprietarii de terenuri de acolo au exploatat economic imigranți din Bangladesh și Pakistan, plătindu-le salarii mici pentru ore nesfârșite de muncă grea în sere. Când muncitorii și-au cerut salariile, au fost reprimați prin violență, fiind trase împotriva lor inclusiv focuri de armă, provocând rănirea a 31 de imigranți. Cazul a căpătat amploare internațională după ce victimele au făcut apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde Grecia a fost condamnată în 2017.

Citește și: Primăria Bistrița a recuperat în instanță terenul de 2 ha de la Roseyarns! Câți bani trebuie să dea înapoi firmei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.