Am văzut zilele trecute ceea ce s-a întâmplat în Moldova de peste Prut, în Basarabia. Moldova de peste Prut…Basarabia… sună ciudat… Mie mi se pare ciudat să ne exprimăm astfel, fiind de fapt vorba de o bucată ruptă din trupul ţării, în fond şi la urma urmei. Nu mai contează în acest caz nici măcar anul în care a fost sfârtecată partea de peste Prut de la ţara mamă. Până la urmă vorbim de un ţinut românesc. Acolo trăiesc români.

 
Mă doare, însă, foarte tare faptul că unii dintre ei, şi mă refer aici la cei care astăzi au ajuns să conducă acest teritoriu, s-au imbecilizat atât de tare, încât trag spre Moscova şi nu spre Bucureşti. Comunismul este dragostea lor dintâi, după care pot ascunde bine beţia Puterii. Cetăţenii de rând ai Basarabiei sunt şi ei împărţiţi în tabere – cei mai bătrâni au crescut odată cu secera şi ciocanul şi altceva nu cunosc, iar cei mai tineri abia acum se trezesc la realitate şi vor o altă viaţă, mai bună, mai liberă.
Îmi aduc aminte că, imediat după 1990, mulţi dintre români de dincoace, dar şi de dincolo de Prut, şi-au dorit revenirea Basarabiei acasă. Autorităţile române de atunci au spus, speriate, că nu este momentul. Poate aveau dreptate în acele clipe, iar răbdarea nu strică nimănui. Doar că, răstimp de 20 de ani, nu au făcut mai nimic, în afară de a mângâia pe creştet autorităţile moldovene atunci când acestea începeau să mârâie când li se părea că românii de ambele părţi se apropie prea mult.
Acum Voronin a vrut să readucă pe prima scenă comunismul. Pentru că tinerii s-au opus, a ridicat mâna asupra lor. Apoi a aruncat vina asupra României. Autorităţile de la Bucureşti au scâncit încă o dată, cuminte, că doar facem parte din UE şi trebuie să cerem aprobare pentru orice vorbă. Doar că UE s-a arătat în toată această problemă relativ dezinteresată şi ne lasă să ne descurcăm, ca de fiecare dată, singuri. Şi ar trebui să facem ceva, nu pentru noi, nu pentru ei, ci pentru urmaşii noştri.

Liana Mureşan

6 COMENTARII

  1. Ți se pare ciudat ? Numele se trage de la Basarab I întemeitorul. Te-ai intrebat de ce Basarabia trage spre Moscova ? Fiindcă rusii le da curent si gaz metan, mult mai ieftin decât ne costă pe noi. De ce sa tragă Basarabia spre Vest ? Vestul dacă pune mâna pe Basarabia, o transforma în colonie. Le va distruge și lor economia și vor deveni piața de desfacere. Urmeaza nedezvoltarea, sărăcia și șomajul generalizat. Colac peste pupăza atomat îi vor invada si pe moldoveni armata americana, NATO, iar UE îi va coloniza. Moldovenii știu asta, fiindcă au văzut ce am pațit noi. Și de asta moldovenii nu vor Unirea.

    • BERBEC, BATI CAMPII FARA NICIO GRATIE. PAI BASARABIA SAU REPUBLICA MOLDOVA, CUM VREi SA-I SPUI ESTE O COLONIE RUSEASCA DE 200 DE ANI, SAU AI IMPRESIA CA SUNT INDEPENDENTI cu armata rusa pe teritoriul tarii, care refuza sa plece si cu un presedinte care executa ordinele kremlinului fara sa vocifereze? Mafia ruseasca spala miliarde in bancile din RM cu sustinerea tacita a politrucilor maldafani. Eu cred ca nici romanii nu vor unirea, daca se face un referendum pe tema asta o sa iasa la suprafata adevarul. Ei nu mai sunt romani de mult, in 200 de ani ,trei sferturi din populatie a fost killerita de rusi, iar cei care-au ramas s-au amestecat cu rusii, ucrainenii, gagauzii, tigani, evrei si ce natii mai traiesc pe acolo. Tu ce populatie crezi ca avea Basarabia cand au ocupat-o rusii? Nu erau nici 600.000 de oameni, in perioada interbelica ajunsesera undeva in jur de 900.000 , gandeste-te cati au murit in razboi, daca pentru eliberarea Basarabiei au murit 300.000 de romani,, apoi foametea impusa de stalin, deportarile , crimele staliniste, au micsorat simtitor numarul populatiei basarabene. in locul lor Stalin a populat Basarabia cu puscariasi adusi din tot URSS-ul, eliberati cu conditia sa traiasca in Basarabia si sa-si intemeieze acolo o familie cu populatia bastinasa, pentru a da nastere la Homo sovieticus. In Basarabia majoritatea familiilor sunt mixte, asa ca despre ce romani vorbim aici?

      • Foarte bine spus… Berbec bate cimpii, eu sint din Basarabia, judet/raion Basarabeasca(cel mai rusificat raion din toata Basarabia, cred eu) dar …sint ROMAN ….dupa nume(Mereanu), dupa limba, dupa traditii, dupa istorie…

  2. Nu s-au imbecilizat! De-a lungul timpului, fiind stapaniti de comunism au fost setati mintal sa urasca Romania si sa iubeasca ocupantul. Lucrurile sunt foarte logice. Problema e ce facem noi azi ca sa reparam aceasta molima a trecutului, cum ii facem sa ne cunoasca din nou, sa stie ca ii iubim si sunt fratii nostri. Acolo peste Prut sunt si unionisti, si prorusi, asadar nu generalizam. II vrem inapoi la poatria mama? Facem ceva pentru asta? Reparam adevarul istoric? Prea putini sunt dispusi la sacrificiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.