Nu toti oradenii vor avea de castigat de pe urma accesarii unor fonduri de 77 de milioane de euro pentru realizarea unor investitii la CET. De exemplu, consumatorii care pana acum foloseau ca agent termic apa geotermala facturata la 102 lei/Gcal vor avea de suferit de pe urma schimbarilor aduse de acest proiect, arata cotidianul Crisana. Odata cu implementarea acestui proiect, se va institui un pret unic de facturare a populatiei de 197 lei/Gcal.
Proiectul de modernizare a CET Oradea, evaluat la 70 de milioane de euro, prin achizitionarea unei turbine pe gaz cu o putere instalata de 20 MWT, a trei cazane pentru apa fierbinte si inlocuirea a doua magistrale de transport al agentului termic primar, a fost aprobat si de expertii Comisiei Europene. Modernizarea CET Oradea este unul dintre cele mai importante proiecte pregatite de municipalitate, fiind stabilita prin masterplanul pe termoficare al municipiului. Proiectul de anvergura este considerat imperativ necesar, intrucat actualul CET, construit in 1966, functioneaza poluant si ineficient, pe baza de combustibili fosili, iar conform standardelor de mediu asumate de Romania centralele pe carbuni vor trebui inchise in urmatorii doi ani sau dotate cu filtre performante extrem de costisitoare, arata Financiarul.
Investitia in noua centrala termica va fi suportata in proportie de 50% din fonduri europene, 45% din fonduri guvernamentale si 5% din bugetul local. „CET-ul va trebui sa isi reduca pierderile de pe reteaua secundara de la 40%-50%, cat sunt in prezent, la doar 15%. Primaria va trebui sa isi asume faptul ca va continua subventionarea energiei termice in cazul in care guvernul o va retrage, iar actualul operator, Electrocentrale, va trebui sa devina mai eficient“, a declarat primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, in cadrul unei conferinte de presa.
Saptamana trecuta, in Sala Mica a Primariei Oradea a avut loc o sedinta de lucru a reprezentantilor Directiei Management Proiecte cu Finantare Internationala, a celor de la Electrocentrale, respectiv Transgex. Pentru implementarea programului de investitii la CET, Regia de termoficare si Primaria Oradea sunt obligate sa adopte o serie de masuri, care vor avea si efecte negative asupra cetatenilor. Primii afectati vor fi consumatorii de agent termic furnizat de Transgex, care factureaza gigacaloria la 102 lei deoarece planul de masuri presupune instituirea unui pret unic de facturare, precum si mentinerea pretului gigacaloriei la un nivel echitabil. Acest lucru inseamna ca noile investitii nu vor duce la scaderea pretului de facturare, iar pentru o parte din oradeni vor aduce chiar majorarea acestuia pana la nivelul a 197 lei/Gcal.
O alta masura impusa este instituirea unei taxe de poluare pentru cei care refuza sa se racordeze la reteaua de termoficare a orasului. Lemnul, carbunele si gazul sunt astfel considerati factori poluatori. CET si Transgex nu au nimic de pierdut de pe urma acestor schimbari, cei doi operatori de productie cazand de acord in legatura cu infiintarea unui singur operator de transport a energiei termice. Planul de masuri va fi adoptat de Consiliul Local Oradea, care se va reuni in aceasta luna, insa intrarea in vigoare a acestor cerinte se va face incepand cu 1 august.
Diana Gabor