MJ: 30.000 euro/cap de magistrat

Ministerul Justitiei a supus dezbaterii publice un proiect de lege conform caruia viata unui judecator valoreaza 30.000 de euro daca magistratul si-o pierde din cauza deciziilor luate in instanta. Daca magistratul este schilodit si ii este distrus un bun, din aceleasi motive, despagubirile pot ajunge si la 100.000 de euro. Magistratii spun ca asteptau o asemenea lege, dar sunt rezervati atunci cand vine vorba de banii acordati drept despagubire.

Chiar daca de la caderea comunismului, Ministerul Justitiei nu a facut nici o statistica cu privire la magistratii care au avut de suferit de pe urma deciziilor luat in cadrul proceselor prezidate, Catalin Predoiu a supus dezbaterii publice un proiect de lege prin care se doreste ca magistratii, abuzati sau ucisi de cetateni sau justitiabil nemultumiti de verdictele primite, sa fie despagubiti in sume de bani plafonate la 100.000 de euro.
Conform proiectului de hotarare, “magistratii beneficiaza, in conditiile prezentei hotarari, de despagubiri acordate din fonduri bugetare pentru situatia in care viata, integritatea corporala, sanatatea ori anumite bunuri le sunt afectate printr-o fapta prevazuta de legea penala, savarsita impotriva lor cu intentie sau cu intentie depasita, ca urmare sau in legatura cu exercitarea de catre magistrati a atributiilor de serviciu”.
In mod cert, conform magistratului Lucian Mihaita, purtator de cuvant la Judecatoria Cluj Napoca, aceasta lege este una benefica si ar trebui ca ea sa poata proteja si alte categorii sociale de profesii care lucreaza cu justitiabilii, cum ar fi politistii sau executorii judecatoresti.
“Pana acum din cate stiu nu s-a pus in discutie o asemenea lege, care este necesara nu doar pentru magistrati ci se pentru alte categorii sociale, cum ar fi, spre exemplu, politistii. In legatura cu sumele nu pot comenta, pentru ca stabilirea lor ramane la latitudinea legiuitorului”, este de parere purtatorul de cuvant al Judecatoriei Cluj Napoca, Lucian Mihaita

In Romania, magistratii mai curand “sunt sinucisi”, decat ucisi

Pe de alta parte, cei care au gandit acest proiect considera ca daca magistratul se face vinovat de incalcari ale regulamentelor profesiei, despagubirea nu mai este acordata. “Despagubirea nu se acorda daca la savarsirea faptei impotriva magistratului a concurat fapta sau atitudinea acestuia, constand intr-o incalcare grava a legii sau a regulamentelor profesiei, cu privire la statut, organizare, conduita sau etica profesionala”.
Chiar daca, pana in momentul de fata nu exista nici o statistica cu privire la abuzurile suferite de magistrati, Gazeta de Cluj va prezinta cateva cazuri in care judecatori sau procurori au fost tinta uneo atacuri.
In 2004, judecatorul timisorean Vasile Gheran a fost gasit mort in locuinta lui. Conform politistilor, el a fost atacat de trei indivizi mascati care au patruns in casa, prin pod, si l-au ucis in bataie. Sotia lui, Ida, de 71 de ani, a scapat prefacandu-se ca a murit. Ucigasii au disparut cu bijuterii in valoare de 50 de milioane de lei vechi. Anchetatorii au retinut la momentul respectiv un grup de suspecti, insa nu a existat nicio proba solida care sa-i lege de locul crimei, asa ca au fost eliberati cu totii.
De asemenea, in urma cu doi ani, procurorul militar Barbu Razusi a fost gasit mort in casa lui de vacanta din judetul Iasi. Daca la inceput, anchetatorii au crezut ca Razusi a murit dupa ce ar fi cazut pe scari, fiind in stare de ebrietate, anul trecut cei care ancheteaza modul in care a avut loc decesul au venit cu o ipoteza conform careia procurorul ar fi fost omorat in bataie.
De asemenea, exista o serie de suspiciuni legate si modul in care procurorul Cristian Panait s-a sinucis in timp ce ancheta nume grele din politica romaneasca. De asemenea, sunt o serie de suspiciuni legate si de moartea fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Arges, Ionela Viorina Ionescu, gasita moarta in raul Arges. Insa, se pare totusi ca in Romania magistratii sunt totusi protejati comparativ cu cei din alte tari. Spre exemplu,anul trecut, un judecator de pace si un grefier au fost ucisi joi dimineata intr-un tribunal din Bruxelles, situat in apropiere de Palatul Justitiei, relateaza Belga, citat de NewsIn. Suspectul este un barbat de origine albaneza, a tras asupra grefierului de la distanta mica, apoi l-a lovit cu un topor, potrivit presei. Apoi, a tras in presedintele tribunalului, Isabelle Brandon. Suspectul era in proces cu sotia pentru tutela asupra copilului. El era nemultumit de o decizie a presedintelui tribunalului. "In sala se aflau doi-trei avocati, judecatorul, grefierul si autorul atacului", a spus un purtator de cuvant al Parchetului din Bruxelles.

Lista despagubirilor pe care magistratii le-ar putea primi
-30.000 de euro pentru vatamari corporale sau imbolnavirii grave. Despagubirea acordata va acoperi, in limita sumei de 30.000 euro – echivalentul in lei la data platii – cheltuielile datorate sau efectuate de magistrat, in masura in care nu sunt suportate sau compensate de sistemul public de asigurari de sanatate;
-5.000 de euro sub forma unei compensatii maxime pentru vatamarea suferita, acordata integral, o singura data, fara a afecta alte drepturi, indemnizatii sau despagubiri la care este indreptatit magistratul;
-20.000 euro, echivalent in lei la data platii, pentru invaliditate de gradul I;
-14.000 euro, echivalent in lei la data platii, pentru invaliditate de gradul al II-lea;
-8.000 euro, echivalent in lei la data platii, pentru invaliditate de gradul al III-lea;
-30.000 euro – echivalentul in lei la data platii – pentru decesului magistratului prin savarsirea, impotriva acestuia, cu intentie sau cu intentie depasita, a unei fapte prevazute de legea penala ca urmare sau in legatura cu exercitarea de catre magistrat a atributiilor de serviciu;
-40.000 euro (suma maxima) pentru despagubirea acordata in caz de distrugere a unui bun;
-50.000 euro daca sunt distruse doua bunuri
-100.000 euro in cazul in care din aceeasi imprejurare au rezultat concomitent sau succesiv doua sau mai multe consecinte dintre cele prevazute la art. 2 lit.a)-d), se acorda despagubiri pentru fiecare prejudiciu in parte, fara insa ca despagubirile cumulate sa poata depasi echivalentul sumei;
Despagubirile se acorda din bugetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al Ministerului Justitiei sau, dupa caz, al Ministerului Public iar, in cazul judecatorilor si procurorilor militari, din fondurile Ministerului Apararii Nationale.

La italieni, judecatorii sunt mai scumpi

In 2008, un judecator din Palermo a decis sa acorde 3,6 milioane de euro vaduvei si celor trei copii ai unui judecator antimafia, Paolo Borsellino, asasinat de mafie la 19 iulie 1992. Familia Borsellino ceruse cinci milioane de euro compensatii, in fata judecatorului Luigi Petrucci, de la sotia fostului lider al mafiei Toto Riina, arestat in ianuarie 1993, Ninetta Bagarella, si de la cea a unui alt sef al mafiei, Giuseppe Gioe. Acordand suma de 3,6 milioane de euro, judecatorul a subliniat in decizia sa ca “pierderea unui sot si a unui tata nu poate fi niciodata compensata cu bani". Borsellino si cinci politisti din escorta sa au fost ucisi in Palermo intr-un atentat cu bomba.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.