Alegerile generale se apropie vertiginos, desi a trecut putin timp de când am scapat de cele locale. Politicienii români au intrat deja în stare de alerta, cu atât mai mult cu cât miza este mare – un fotoliu de deputat sau unul de senator. În plus, cu cât mai multe fotolii parlamentare intra în contul unui partid, cu atât sansa de a guverna tara este considerabila.

La scrutinul pentru locale nu putine au fost cazurile în care alegatorii au fost ademeniti cu diverse pomene electorale, dar autoritatile îndrituite a sanctiona astfel de încalcari ale legii s-au facut ca nu vad sau nu aud, masurile luate fiind aproape zero.

Sunt cunoscute câteva cazuri si în Bistrita-Nasaud, cel care a facut mai multa vâlva fiind cazul în care fostul primar al comunei Nimigea Ioan Grigore Turcu a fost reclamat si acuzat de rivali ca ar fi acordat astfel de pomene, constând în produse alimentare, unor consateni.

Exista situatii în care au fost oferite chiar si sume de bani. Nimeni însa nu vrea sa vada nimic.

Moldovenii în cap de lista

Potrivit unei cercetari comandate de BiG Media Relatii Publice si realizate de Atipique Communications, un sfert din românii cu drept de vot recunosc ca li s-au oferit bani în schimbul votului la alegerile locale din vara acestui an. Dintre acestia, 29% recunosc ca stiu si alte persoane carora li s-au facut propuneri financiare pentru a pune stampila pe candidatul indicat.

Aceasta modalitate de mita electorala este cel mai des întâlnita în Moldova unde 39% dintre locuitorii acestei zone recunosc ca li s-a oferit o suma de bani în schimbul votului. Urmeaza Dobrogea cu 30% si Oltenia cu 24%. Potrivit acestui sondaj, cei mai corecti politicieni se pare ca sunt în regiunea Crisana-Maramures. În aceasta zona doar 15% dintre locuitori au primit oferte din partea partidelor pentru a pune stampila pe un anumit candidat.  Cu 18% si respectiv 16 %, Transilvania si Banatul sunt sub media pe tara în ceea ce priveste disponibilitatea partidelor de a cumpara votul.

Clasamentul este similar si în cazul cetatenilor cu drept de vot care ar fi dispusi sa-si vânda votul. Primul loc este ocupat tot de moldoveni, cu 15%. Doar 9% dintre dobrogeni si tot atâtia olteni ar fi dispusi sa accepte mita electorala, iar dintre ardeleni 6%. La polul opus se situeaza tot banatenii cu 3% si cei din Crisana-Maramures, cu 2%. Bucurestenii sunt si ei pe primele locuri ale acestui top, cu circa 14%.

Studiul a fost realizat în perioada 17-25 august 2008 pe un esantion national de 1.250 de persoane. Metoda de cercetare folosita a constat în interiviuri directe si focus grupuri realizate în Bucuresti si în 40 de localitati din tara. În Capitala cercetarea a fost facuta pe un esantion reprezentativ de 500 de persoane.

Promisiune e numele meu…

Între timp, guvernanti sau cei care se afla în Opozitie, încearca sa mituiasca electoratul, legal. Mai precis fac promisiuni, fiecare în limita posibilitatilor. Guvernantii promit pensii mai mari, subventii, salarii, drumuri mai bune, scoli reabilitate, ajutoare sociale de tot soiul, tot tacâmul. Toate acestea în pragul alegerilor. De-a lungul celor patru ani de mandat se face foarte putin însa, alegatorii fiind în catarea politicienilor doar atunci când acestia au nevoie de ei.

Românii, mai saraci si cu duhul si din punct de vedere social, cred de fiecare data în promisiuni ori accepta pomene din partea celor care vâneaza un loc caldut pentru patru ani.

Liana Muresan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.