Mister total într-un dosar de contestație în anulare ajuns în luna august pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, care viza pe Ana Maria Muntean, femeia condamnată la închisoare, alături de concubinul ei, Aron Coșergar, care i-a omorât în bătaie copilul de doar 1 an și 5 luni. Prin respectiva contestație, părea că Ana Maria Muntean vrea să scape de pedeapsă, deși, culmea, ea nici măcar nu a atacat cu apel sentința de condamnare  pronunțată Tribunalul Bistrița-Năsăud. Numai că, femeia a negat că a formulat o astfel de acțiune.

La începutul lunii august, pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud a fost înregistrată o contestație în anulare a pedepsei pronunțată în dosarul nr. 315/112/2021, în care au fost inculpați Aron Coșergar și Ana Maria Muntean. În acest dosar 315/112/2021, sentința pe fond a fost pronunțată în februarie anul acesta, când bărbatul a fost trimis după gratii pentru 19 ani și 6 luni de închisoare, iar femeia pentru 3 ani și 4 luni. Coșergar a atacat sentința la Curtea de Apel Cluj, care, în luna mai anul acesta, i-a respins apelul formulat, astfel că în ceea ce îl privește sentința tribunalului bistrițean a rămas definitivă. Pentru Ana Maria Muntean, sentința tribunalului a devenit definitivă la scurt timp de la pronunțare, tot în februarie, prin neapelare.

Cine și de ce i-a folosit datele personale ale Anei Maria Muntean?

Cea care apărea drept contestatoare a pedepsei care i-a fost aplicată în dosarul 315/112/2021, a fost Ana Maria Muntean. Când însă s-a ajuns în fața instanței, lucrurile au luat o turnură neașteptată: femeia a susținut că nu a formulat nicio acțiune în instanță, iar documentul nu este scris de ea.

“Prin Sentinţa penală nr. 16/F/2023, pronunţată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, în dosarul nr. 315/112/2021, definitivă la data de 21.02.2023, prin neexercitarea căii de atac, a fost condamnată Muntean Ana Maria (…), fără antecedente penale, arestată în cauză, pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie prev. de art.199 alin.1 C.pen. rap. art. 193 alin.2 C.pen. cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen, art. 77 lit.e C.pen. şi art. 396 alin. 10 C.pr.pen. la pedeapsa de 1 an închisoare.

A fost condamnată aceeaşi inculpată pentru săvârşirea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului prev. de art. 197 C. pen. cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen., art. 77 lit.e C.pen. şi art. 396 alin. 10 C.pr.pen. la pedeapsa de 3 ani închisoare.

În temeiul art. 55 lit. a C. pen. rap. la art. 66 al. 1 lit. a,b,d,e art. 67 al. 2, art. 68 al. 1 lit. c C.pen. s-a aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege, drepturile părinteşti pe o perioadă de 3 ani.

S-a constatat că faptele deduse judecăţii sunt comise în concurs ideal între ele şi în temeiul art.38 al.2 C.p. rap.la art.39 lit.b C.penal, art. 45 alin.1 C.p., s-a dispus contopirea pedepselor aplicate în pedeapsa principală cea mai grea de 3 ani închisoare, sporită cu o treime din cuantumul celorlalte pedepse principale (4 luni închisoare), rezultând pedeapsa finală de 3 ani şi 4 luni închisoare alături de care se va executa pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a, b, d, e C.p. pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a,b,d,e C.pen., s-a interzis inculpatei ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege, drepturile părinteşti.

În baza art. 404 alin.4 lit.b Cod procedură penală rap. la art. 399 alin.1,4 Cod procedură penală s-a menţinut măsura arestului preventiv şi s-a dedus din pedeapsa principală aplicată durata arestului preventiv din data de 16.01.2023 .

În baza disp. art. 7 alin. 1 din Legea nr. 76/2008, s-a dispus prelevarea probelor biologice de la inculpata Muntean Ana Maria.

S-a făcut aplicarea dispoziţiilor art. 5 alin. 5 din Legea nr. 76/2008 referitoare la informarea inculpatei în sensul că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare a profilului genetic.

Ulterior sesizării, potrivit art. 431 alin. 1 C.pr.pen. instanţa a dispus ataşarea dosarului penal nr. 315/112/2021 al Tribunalului Bistrița-Năsăud, în vederea îndeplinirii procedurii de citare cu toate părţile, pentru a se putea examina conform art. 431 C.pr.pen. în cameră de consiliu admisibilitatea în principiu a cererii, dispunându-se totodată efectuarea unei adrese către Bistrița-Năsăud, în vederea asigurării asistenţei juridice obligatorii contestatoarei Muntean Ana Maria, persoană privată de libertate.

La chiar primul termen de judecată acordat în cauză pentru data de 23.08.2023, petenta Muntean Ana Maria, asistată de apărătorul desemnat din oficiu, av. (…), a arătat că ea nu a formulat cererea ce face obiectul prezentului dosar şi nu şi-o însuşeşte.

Dată fiind poziţia petentei, exprimată în mod liber în sala de judecată, în prezenţa apărătorului desemnat din oficiu, cu care a luat legătura în prealabil, instanţa va respinge ca inadmisibilă contestaţia în anulare pretins a fi formulată de contestatoarea Muntean Ana Maria, (…), reţinând că aceasta nu a formulat prezenta cerere”, se arată în sentința pronunțată în urmă cu o lună de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Cine și de ce a depus în numele femeii contestația? Lăsând la o parte faptul că a făcut “o excursie” de la penitenciarul în care este deţinută și până la Tribunalul Bistrița-Năsăud, sunt fapte care ar trebui verificate, fiindcă vorbim de cineva care i-a folosit fără drept datele personale.

Copil bătut cu cruzime, neapărat de mamă

Faptele de care au fost acuzați Coșergar Aron și Muntean Ana Maria s-au petrecut în urmă cu trei ani, copilul decedând pe data de 15 august 2020. Femeia, în vârstă de 20 de ani pe atunci, de loc din Hațeg, subit a decis să-și părăsească bărbatul cu care se afla într-o relație de concubinaj.

Ana Maria Muntean și-a părăsit concubinul în perioada 16-19 iunie 2020, pe când era internată cu copilul în spital, care fusese diagnosticat cu diaree și gastroenterită, probabil infecțioase şi alte tulburări hidrice şi electrolitice.

În acea perioadă, femeia l-a cunoscut, prin intermediul Facebook, pe Coșergar, care i-a propus să se mute cu el în Ciceu Giurgești. Iar ea a acceptat fără stea pe gânduri. Și-a luat copilul și a plecat direct din spitalul din Hațeg, în casa lui Coșergar, din Ciceu Giurgești.

În prima lună după ce a ajuns în locuința lui Coșergar, totul părea în regulă, acesta dând impresia că acceptă copilul. Apucăturile rele ale bărbatului aveau însă să iasă curând la suprafață. S-a întâmplat în a doua parte a lunii iulie 2020, când copilul, din cauza sănătății sale precare, a început să plângă mai des și voia să stea în brațele mamei sale. Coșergar a devenit nervos și a început să-l agreseze pe micuț. De loviturile acestuia nu a scăpat nici Ana Maria pentru că nu-l putea opri din plâns pe copil.

Pe de altă parte, nici femeia nu l-a protejat pe copil, din contră, l-a lovit peste mânuțe sau peste cap, ori l-a ținut câteva ore afară în curte în soarele fierbinte.

Violențele asupra copilului au fost continue, Coșergar lovindu-l cu cruzime ori de câte ori avea ocazia, iar când micuțul plângea, bărbatul îi administra și alte lovituri. Ultima dată a fost lovit în ziua de Sfânta Maria, pe 15 august 2020, copilul rămânând inconștient.

Cum micuțul nu și-a revenit, a doua zi a fost dus de Coșergar și mama sa la spitalul din Beclean, unde medicii au constatat starea foarte gravă a acestuia. Drept urmare, l-au transferat de urgență la Bistrița, unde micuțul a ajuns în stop cardio-respirator, astfel încât a fost nevoie să fie resuscitat. La scurt timp a fost supus unei intervenții chirurgicale, însă copilul nu a mai putut fi salvat, iar pe data de 22 august acesta a murit.

Agresiunile asupra copilului au fost văzute de mai multe persoane, inclusiv de rudele bărbatului, însă niciuna nu a anunțat autoritățile, vorbind abia după ce copilul a murit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.