Colegul nostru, profesorul universitar Teodor Tanco a formulat în 2014 o plângere prealabilă împotriva primarului din Năsăud, Mircea Romocea. În sesizare se menţionau mai multe ilegalităţi comise de edil în complicitate cu angajaţi ai Primăriei. Pentru că telefoanele şefilor de poliţie erau ascultate, în rechizitoriul din dosarul IPJ GATE apar interceptări prin care se încerca îngroparea plângerii făcută de Tanco, lucru care s-a şi întâmplat de altfel.

În data de 3 octombrie 2014, primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea îl sună pe inspectorul şef Mureşan şi îi solicită să intervină într-un dosar penal în care un cetăţean din Năsăud, profesorul Teodor Tanco a reclamat mai multe ilegalităţi comise de angajaţi Primăriei Năsăud.

Ca să arate că este servil intereselor primarului, inspectorul şef Ioan Ovidiu Mureşan l-a chemat la el pe inspectorul principal Paul Bugnar care avea dosarul cu reclamaţia lui Teodor Tanco.

”Fii foarte atent, se folosesc alţii de tine. Tu eşti băgat la înaintare şi ai să pici, fii foarte atent. Deci, vezi lucrurile la adevărata dimensiune, bine? Tu eşti băiat deştept. Eu am avut o discuţie cu primarul şi-o zis : domnu’ Mureşan, n-am făcut nimic …”. După aceasta, şeful IPJ îi spune inspectorului Bugnar că îl va susţine în carieră şi îl va ajuta să ajungă şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor. ”Mai nou poliţiştii nu se uită numai la problemă, se uită şi la context … ”, i-a mai spus Mureşan subalternului său.

În schimbul intervenţiei, inspectorul şef l-a rugat pe primarul din Năsăud să intervină pe canale politice pentru schimbarea adjunctului IPJ Bistriţa, comisarul Ciprian Buta, cu un ofiţer mult mai maleabil. La această solicitare, primarul Mircea Romocea a spus:”o să discut şi eu. O să-l sun pe ministru”.

În faţa acestei replici, comisarul şef a replicat:”Dvs şi preşedintele orice, absolut orice, dacă pot. Fără niciun fel de reţinere … şi nu contează că-i zi, că-i noapte. Fără niciun fel de problemă, eu ce stă în puterea mea, eu …”.

Procurorii mai susţin că poliţistul Mureşan a sesizat disponibilitatea primarului din Năsăud şi a plusat ca la poker.”Inspectorul principal încearcă să îl capaciteze pe acesta pentru a acţiona, prin folosirea influenţei politice, împotriva ofiţerilor Linul Marius – subsecretar de stat în Ministerul de Interne şi Bodescu Ioan Sidor – şeful SIPI Bistriţa Năsăud. Îi subsecretar de stat. Din punctul meu de vedere, eu nu mă apăr, dar … E un dar … cum scrie despre Mureşan Ovidiu, scrie şi despre prim procuror, cum scrie despre primarul din Năsăud scrie şi despre preşedintele Consiliului Judeţean. Şi eu am văzut asta fizic, scriptic, că mă sună de la Bucureşti, trebuie să dai explicaţii … ”.

 

Paul Simion Bugnar: „Mi s-a spus că sunt folosit”

Chemat în faţa instanţei la ultimul termen din dosarul IPJ Gate, în calitate de martor, Simion Bugnar a recunoscut că au existat intervenţii pentru a trata diferit ancheta derulată în urma plângerii penale depusă de Teodor Tanco.

„Îmi menţin în totalitate declaraţia pe care am dat-o în faza de urmărire penală. Am fost şi sunt şi în prezent ofiţer de poliţie judiciară la IPJ Bistriţa – Serviciul de investigare a criminalităţii economice iar în prezent am grad subcomisar de poliţie. Aveam în lucru în 2014, mai precis din august 2014, un dosar penal format la plângerea prealabilă a d-lui profesor Teodor Tanko împotriva mai multor persoane printre care şi primarul oraşului Năsăud dl. Romocea Mircea şi un anume Roşu Ioan – director la ABAST Cluj. Îmi aduc aminte că într-o zi de vineri am fost sunat de către inspectorul şef pe telefonul de serviciu, prin care mi-a comunicat că doreşte să vorbească cu mine. Ne-am înţeles să mă prezint în cursul zilei de luni la ora 8,30 la dânsul în birou.

Luni dimineaţă m-am prezentat la dânsul conform dispoziţiei, moment în care m-a întrebat dacă am în lucru un dosar în care este implicat şi primarul oraşului Năsăud. Din discuţia purtată îmi amintesc că mi-a spus „ai grijă că o să pici pentru că alţii se folosesc de tine” şi că ar fi colegi care se folosesc de înscrisurile ridicate într-un alt scop decât cel de serviciu. Am avut încredere în inspectorul şef pentru că a fost şeful meu direct şi în acel moment am înţeles că mă protejează şi că este în posesia unor informaţii pe care eu nu le aveam în acel moment. Am plecat cu ideea de a proteja ancheta şi a nu divulga informaţiileobţinute nici colegilor şi nici altor persoane din afara instituţiei.

Am discutat şi cu d-na procuror, având în vedere că este o persoană publică, nu i-am comunicat discuţia pe care am avut-o cu dl. Mureşan însă i-am comunicat că ar fi bine să ne protejăm informaţiile adunate şi probatoriul din dosar pentru a nu naşte probleme în spaţiul public. Inculpatul Mureşan mi-a comunicat în contextul aceleiaşidiscuţii că Romocea Mircea a fost în audienţăşi că i-ar fi spus că este nevinovat”, se arată în declaraţia dată de Bugnariu la ultimul termen de judecată din dosarul IPJ Gate.

 

Primarul recunoaşte

Chemat şi el la declaraţii în faţa instanţei, edilul Năsăudului, Mircea Romocea a recunoscut că a purtat discuţii cu Mureşan referitoare la dosarul anchetat de Bugnaru.

„La începutul lunii octombrie 2014 m-am întâlnit întâmplător cu inculpatul Mureşanîn apropierea instituţieişi, pentru că ne cunoşteam de mai multă vreme dânsul m-a invitat la o cafea în birou. Printre alte discuţii am abordat şi cea a dosarului penal în care eu dar şialţiangajaţi din cadrul primăriei eram cercetaţi, rugându-l să se procedeze corect şi obiectiv” mărturiseşte Mircea Romocea.

ioan-ovidiu-muresan

Dă cu virgulă

Cu toate că Paul Bugnar susţine că au existat tentative din partea lui Romocea de a interveni în ancheta desfăşurată de el, întrebat în instanţă, martorul precizează că nu a divulgat informaţii din dosar şi nici nu l-a informat pe Mureşan periodic despre derularea investigaţiei.

Este greu de crezut că primarul ar fi intervenit dacă nu s-ar fi temut că va fi anchetat serios. De asemenea, chiar dacă Bugnar a militat pentru protejarea informaţiilor, ancheta a rămas suspendată, dosarul cu plângerea lui Teodor Tanco fiind clasat.

Întrebat în instanţă dacă a apreciat că era un dosar sensibil, Bugnar a răspuns astfel: „Da, pentru că s-ar fi putut interpreta că ar fi vorba de interese politice în care ar fi implicată poliţia, fiind vorba despre primarul unui oraş din judeţ”.

Ciudat este că la doi ani după ”îngroparea” plângerii făcută de Teodor Tanco, nimeni nu redeschide dosarul. Cu toate că există interceptări şi mai nou, declaraţia anchetatorului, care toate demonstrează că acea sesizare ar fi fost una întemeiată, dat fiind faptul că primarul din Năsăud, Mircea Romocea, a încercat să intervină în anchetă, în prezent acea sesizare a fost lăsată de izbelişte.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.