Hotărârile de reorganizare adoptate de Senat și Camera Deputaților, care prevăd desființarea a sute de posturi, au fost contestate la Curtea Constituțională și în instanțele de contencios administrativ.

Recent, atât Senatul, cât și Camera Deputaților au adoptat hotărâri de reorganizare menite să eficientizeze activitatea parlamentară, ceea ce a dus la desființarea a numeroase posturi și la concedieri. Aceste măsuri au generat nemulțumiri în rândul angajaților, care, susținuți de grupurile parlamentare SOS și AUR, au sesizat Curtea Constituțională (CCR) invocând încălcări ale principiilor transparenței și dialogului social. De asemenea, aceștia au demarat acțiuni în contencios administrativ pentru suspendarea și anularea actelor administrative considerate ilegale. 

În sesizările depuse de la Curtea Constituțională e menționat faptul că documentul pentru reorganizare a fost adoptat fără „o dezbatere adecvată” și „fără o fundamentare detaliată a necesității și impactului restructurării, contrar principiilor transparenței și dialogului social”, fiind încălcat articolul 41, alineatul 1 din Constituție și prevederile articolului 518 din Codul Administrativ. 

Un alt argument este încălcarea articolului 16, alineatele 1 și 2 din Constituție, adică principiul „egalității în fața legii”, deoarece restructurarea e făcută în baza unor „criterii neclare și potențial discriminatorii”, care contravin prevederilor Legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar. 

În acest context tensionat, Mircea Abrudean, vicepreședinte al Senatului, a preluat atribuțiile de președinte interimar al acestei camere legislative, după ce Ilie Bolojan a devenit președinte interimar al României, în urma demisiei lui Klaus Iohannis. Abrudean, în vârstă de 38 de ani, are o experiență vastă în administrație, fiind fost prefect al județului Cluj și secretar general al Guvernului. 

Pe lângă responsabilitățile sale parlamentare, Abrudean a fost membru al Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări al EximBank, unde a încasat anul trecut aproximativ 21.500 de lei lunar pentru participarea la două ședințe pe lună. 

Termenul stabilit de CCR pentru discutarea sesizărilor privind hotărârile de reorganizare este 27 martie. Până atunci, angajații continuă demersurile în instanțele de contencios administrativ, contestând legalitatea măsurilor adoptate de conducerea Parlamentului.

Citește și: Românii din Cernăuți l-au învins prin vot ultra majoritar pe Zelenski

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.