Dezvoltarea turismului si posibilitatile de finantare au constituit scopul vizitei ministrului IMM-urilor la Prundu Bârgaului. Ioan Ovidiu Silaghi a discutat cu autoritatile despre starea proasta a infrastructurii si, îndeosebi, despre vechea problema a reabilitarii drumului spre Colibita. O alta chestiune adusa în prim-plan de administratia locala a fost transformarea Colibitei într-o statiune turistica, speranta materializarii acestei intentii stând fie în deputatul PNL Ioan Turc, care sa întocmeasca un proiect în acest sens, fie într-o hotarâre de Guvern.

Odata declarata statiune, ministrul a spus ca autoritatile din zona vor putea accesa atât fonduri nationale, cât si europene. Pentru dezvoltarea turismului, Ministerul IMM-urilor a lansat anul trecut un program în valoare de 198 de milioane de euro, care se poate extinde pâna la un miliard de euro, destinat realizarii infrastructurii turistice. Care drum e turistic sau nu, Consiliul Judetean decide, iar de aceea, Ministerul IMM-urilor a solicitat acestei institutii sa transmita propuneri de drumuri judetene cu destinatie turistica. De asemenea, Silaghi a declarat la Bistrita ca Guvernul va reduce, în cel mult doua saptamâni, cu 30% numarul celor peste 500 de avize pe care trebuie sa le obtina firmele de la institutiile statului si va introduce procedura adoptarii tacite pentru celelalte. Potrivit sursei citate, ministerul a avut nevoie de circa un an pentru a inventaria toate avizele de care au nevoie societatile comerciale din diferite domenii de activitate.

Fonduri de un miliard de euro

„Am dat o circulara celorlalte ministere sa vedem cu cât le putem reduce. Am avut situatii în care unii au zis ca pot renunta la 2-3, dar si altele în care ni s-a spus ca sunt insuficiente si ar mai trebui sa mai adauge câteva. Dintr-o discutie pe care am avut-o cu primul ministru am decis sa le reducem pe cele care sunt o plimbare inutila a hârtiilor”, a declarat ministrul. Stiu ca procedura birocratica pentru accesarea acestor fonduri este stufoasa, dar este impusa de Bruxelles. Tocmai din acest motiv, din luna octombrie a anului trecut am elaborat un ghid de finantare care sa vina în sprijinul intreprinzatorilor. Fondul pe care noi îl gestionam este de un miliard de euro si am convingerea ca se va epuiza repede”, a mai declarat, în cadrul unei conferinte de presa sustinuta la sediul PNL din Bistrita, ministrul Ovidiu Silaghi.

Jos taxa jos procentul

Totodata, ministrul liberal a anuntat ca, în cursul saptamânii viitoare, va propune Guvernului reducerea cu 30 la suta a numarului de avize si autorizatii care se cer în momentul de fata întreprinzatorilor pentru accesarea fondurilor structurale. De asemenea, se va introduce si procedura de aprobare tacita, ceea ce înseamna ca, în cazul în care o cerere nu a fost solutionata în termenul legal de 30 de zile, se considera aprobata. Ministrul Silaghi considera „suparatoare“ taxa perceputa de Registrul Comertului, în valoare de 600-1.000 de lei, pentru modificarile în Codul CAEN si, din acest motiv, va cere Guvernului sa anuleze aceasta taxa. O alta noutate este si aceea ca se va micsora la trei zile intervalul de timp în care poate fi înregistrata o persoana fizica autorizata. „În România este mai usor sa faca un SRL decât sa înregistrezi o persoana fizica autorizata. În momentul de fata procedura poate dura si trei luni, ceea ce este inadmisibil“, a mai spus Ovidiu Silaghi.

Fonduri structurale

Ghidul Aplicantului pentru finantarea IMM-urilor din fondurile structurale europene va fi lansat la sfârsitul acestei luni, a declarat, la Bistrita, ministrul Ovidiu Silaghi, adaugând ca acest ghid le va da posibilitatea firmelor mici si mijlocii sa acceseze fonduri de peste un miliard de euro. Ministrul pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL) a mai precizat ca vor putea fi ceruti bani pentru trei tipuri de proiecte: pâna în 10.000 de euro pentru consultanta, între 10.000 si 250.000 de euro pentru investitii mici si între 250.000 de euro si 1,5 milioane de euro pentru investitii mari. Suma investita va reprezenta 60% fonduri europene si 40% fonduri proprii. Pentru contributia proprie de 40%, ministrul a explicat ca pot fi accesate credite bancare. „La un proiect de 2,5 milioane de euro, milionul de euro care reprezinta contributia proprie se poate lua de la banci si poate fi garantat prin Fondul National de Garantare pentru IMM, care are menirea de a fi lânga intreprinzator pentru a-i acorda garantiile necesare pentru accesarea creditelor”, a spus Silaghi

Portal turistic online

Ministrul pentru Întreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale, Ovidiu Silaghi, a declarat ca România ar putea avea un portal turistic online. “Eu am prezentat aceasta idee functionarilor din minister, iar ei nu au primit-o cu entuziasm. În opinia mea, e un mod rapid si civilizat de a cauta traseele si ofertele turistice. Site-ul va cuprinde si istorii sau povesti ale unei destinatii turistice anume, vom putea descarca spoturi video, fotografii, sau vom putea urmari imagini live din locatii turistice”, a spus ministrul Ovidiu Silaghi.

Banii de drumuri, returnati la Guvern

Aflat în vizita în judetul nostru, ministrul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ioan Ovidiu Silaghi, a facut o declaratie soc, si anume ca suma de 140 miliarde de lei alocata anul trecut de Guvern pentru refacerea infrastructurii din Bistrita-Nasaud s-a întors la Bucuresti în totalitate. Acesta a mai afirmat ca “returnarea de catre Consiliul Judetean a celor 140 miliarde de lei, bani destinati realizarii infrastructurii judetene, dovedeste fie ca drumurile din Bistrita-Nasaud sunt excelente si nu necesita îmbunatatiri, fie autoritatile nu stiu cum sa cheltuiasca banii primiti”. Prin urmare, suma care va fi alocata în acest an pentru drumurile din judet va fi mai mica”, a mai precizat ministrul.
De cealalta parte, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu, a declarat ca ministrul IMM-urilor “habar n-are ce vorbeste si ca nu s-a întors niciun ban înapoi”. Mai mult decât atât, Marinescu a declarat ca banii respectivi au venit foarte târziu în judetul nostru, undeva prin luna august si se temeau ca nu o sa îi poata cheltui. Însa cum în Consiliul Judetean functioneaza o echipa operativa, cele 140 de miliarde de lei au fost cheltuiti pâna la ultimul ban, în principal investind în podul de serviciu din Târlisua, în asflatarea drumului spre Figa si reparatii într-o parte din comunele judetului. Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu a mai declarat ca afirmatiile lui Ioan Ovidiu Silaghi sunt nefondate si nu cunoaste situatia din teritoriu. Marinescu nu îsi explica pe ce baza a facut Silaghi asemenea afirmatii.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.