Ministrul Economiei risca sa se curenteze
De la inceputul acestui an, statul roman a abordat o politica noua vizavi de contractele pentru energie electrica incheiate intre companiile furnizoare de electricitate si firmele intermediare. Asa numitele contracte ale “baietilor destepti” au fost supuse renegocierii, insa cei care intermediaza tranzactiile cu energie electrica au refuzat sa accepte noul pret majorat impus de Hidroelectrica, principalul furnizor de energie din Romania. Astfel ca renegocierea a luat forma unui litigiu care risca sa se rezolve abia la expirarea contractelor.
Dupa realegerea noului Guvern, proaspatul ministru al Economiei, Lucian Bode, a incercat sa faca o serie de schimbari, asa cum face orice persoana motivata de noutate. spre exemplu, l-a schimbat pe seful Transelectrica si a incercat, desecretizarea si renegocierea contractelor baietilor destepti. Daca in doar o singura zi, ministrul Economiei a reusit sa il schimbe pe Horia Hahaianu, fostul sef al Transelectrica care, in mod oficial, si-a dat demisia de onoare, in privinta contractelor incheiate pentru intermedierea energiei electrice ministrul Bode nu a reusit sa rezolve nimic.
“Am un singur mesaj de transmis. Avand in vedere ca pana miercuri rezultatul negocierilor bilaterale cu scopul reducerii duratei, cantitatilor si cresterea pretului, si ca nu s-au obtinut rezultatele asteptate de actionar, am decis transmiterea tuturor acestor contracte catre Ministerul Justitiei cu scopul analizarii posibilitatii de anulare a acestora. Termenul este 23 februarie, data la care vom avea o pozitie comuna MECMA si Ministerul Justitiei. Majoritatea companiilor au fost de acord cu reducerea duratei si a cantitatilor, dar nu au agreat in special conditia a treia, respectiv cresterea preturilor. Pe statul roman il intereseaza sa aduca in limita normala si a bunului simt aceste contracte”, a declarat intr-o conferinta de presa Ministrul Economiei, Lucian Bode.
Printre societatile care cumpara energie ieftina de la stat si o revand cu un pret mai mare se numara societatile Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries, Alro, etc, firme controlate de oameni de afaceri cu influenta politica, iar contractele preferentiale vor expira in perioada 2015-2018.
Hidroelectrica este detinuta de stat, prin Ministerul Economiei, in proportie de 80%, iar restul actiunilor sunt in portofoliul Fondului Proprietatea (FP). Conform unor estimari facute de managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, Hidroelectrica a pierdut de pe urma contractelor preferentiale circa 230 de milioane de euro. conform lui Konieczny, pretul mediu de piata al energiei vandute de Hidroelectrica este de 150 de lei/MWh, dar “baietii destepti” cumparau energie cu preturi cuprinse intre 100 si 135 de lei/MWh.
“La un pret mediu de piata de 150 de lei/MWh, din aceste contracte bilaterale, la preturi semnificativ sub cel al pietei, pe baza informatiilor publice furnizate de catre Hidroelectrica pana acum, estimam pierderile companiei la 130 de milioane de euro din profit pe 2009, iar in 2010 profiturile pierdute au fost in jur de 100 de milioane de euro. Noi consideram ca Hidroelectrica ar fi trebuit sa ofere aceste cantitati de energie pe piata, intr-un proces transparent de licitatie si sa accepte cele mai bune oferte primite”, arata reprezentantul Fondului Proprietatea.
Baietii de la Cluj asteapta
La Cluj, firmele care pot face tranzactii cu energie, potrivit raportului Fondului Proprietatea, nu se numara printre marii cumparatori de la Hidroelectrica. Emfez Romania, subsidiara grupului ungar cu acelasi nume, a primit licenta de tranzactionare de la ucrainianul, Dmitri Firtash care controleaza exportul de gaze din Ucraina. Societatea clujeana este controlata de EMFESZ KFT si administratorii sunt omul de afaceri ungur VAJKOVSZKI GYORGY si concetatenii lui, Toth Arpad Zoltan si Gazda Tamas. SC Arc Parc Industrial, firma detinuta de Adriana Cristea si fiul ei, Stefan. Afacerile familiei Cristea, care acum se numara printre milionarii Clujului, au fost sustinute la inceput de fostul director al fabricii de textile Argos, Angela Popescu. Anul trecut, SC Arc Parc Industrial a avut o cifra de afaceri de aproape 2 milioane de lei. Firma clujeana SC Energon Power&Gas este detinuta de omul de afaceri Rares Criste. Aceasta firma a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de peste 44 milioane de lei. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de holdingul olandez ENERGON HOLDING DELFT si de administratorul firmei, Rares Criste. In aceasta firma a fost implicat si Alin Ardelean, fiul fostului sef de la Doi si’un sfert, Virgil Ardelean, care i-a vandut lui Criste actiunile pe care le avea. SC TEN GAZ (fost AMGAZ FURNIZARE) este detinuta de Electrogrup si administrata de Marius Claudiu Petrescu, iar cifra de afaceri pe anul trecut a fost de peste 187 de milioane de lei. Electrogrup este administrata de fratii Teofil si Simion Muresan, cu o avere estimata la peste 50 de milioane de euro, si de Claudiu Liviu Sugar care face parte din acelasi grup de oameni de afaceri din care se evidentiaza Rares Criste, Alin Ardelean sau Andrei Hossu, fiul lui Mircea Hossu, implicat in devalizarea Bancii Dacia Felix. SC Gevco, firma clujeana licentiata pentru a face afaceri cu energie electrica, este patronata de Catalin Gabriel Marinescu. In 2007, Gevco a fost in atentia unei comisii parlamentare care a anchetat firmele “baietilor destepti din energie” care faceau afaceri cu statul.
Au mai fost ministri pusi pe renegociere
De ani buni, ministrii Economiei si directorii Hidroelectrica au prelungit contractele pentru energie electrica incheiate cu “baietii destepti”. De la fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, sau fostul director al Hidroelectrica, Mihai David, toti reprezentantii statului care au avut putere de decizie in acest domeniu au continuat aceasta practica. In mod concret, firmele asa – zisilor “baieti destepti” cumpara energie electrica ieftina de la stat si o vand la un pret mai mare. Practic, este o afacere care nu cere abilitati manageriale extraordinare insa este dedicata doar unui grup restrans de persoane.
Potrivit unui raport facut de Fondul Proprietatea pe lista firmelor respective se gasesc doi “consumatori strategici” (Alro Slatina si Mittal Steel), restul societatilor jucand un rol de intermediere in comertul cu energie electrica.
In 2010, ALRO Slatina a cumparat 3.104.910,58 de MWh, pentru care a platit 348.874.415,50 de lei, adica 112,36 lei/MWh. Aceasta societate este controlata de rusul Vitali Matsitski. Apoi, firma pe care Bogdan Buzoianu ar controla-o, Energy Holding, a cumparat de la Hidroelectrica 2.609.352,76 MWh, pentru care a platit 313.122.330,44 de lei, adica 119, 99 lei/MWh. Actionarii acestei societati sunt off – shore – urile Energy Holding (Cyprus) Limited, 5%, si B.V. Marken Investment & Trading Mit, 95%, iar Buzoianu este unul dintre cunoscutii fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. Alpiq RomEnergie a cumparat 1.824.711,77 MWh, la un pret de 119,66 lei/MWh, iar SC Alpiq RomIndustries a cumparat 1.576.984.58 MWh cu 119,99 de lei/MWh. conform surselor din domeniul economic si aceste societati ar fi controlate tot Bogdan Buzaianu.
Razvan Robu