Prezent la Bistriţa cu ocazia inaugurării a unei noi secţii de chirurgie la Spitalul Judeţean de Urgenţă, ministrul sănătăţii Nicolae Bănicioiu a avut parte de o surpriză inedită, pe care greu o va uita. Preţ de câteva minute bune, din cauza unei îmbulzeli specifice româneşti într-un lift, depăşind cu mult capacitatea acestuia de încărcare, ascensorul s-a blocat între etaje, ministrul şi cei din suita lui au rămas prizonieri în cuşca ermetică undeva între etaje. Noroc că mecanicul spitalului, care a devenit în acele clipe cea mai importantă şi căutată persoană din spital, a intervenit salvator. După mai multe telefoane date în disperare de cauză, în cele din urmă mecanicul a fost găsit şi după câteva meştereli a reuşit să deblocheze liftul şi să elibereze preţioasa încărcătură.

 

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, s-a aflat în 25 iunie 2015 la Bistriţa pentru inaugurarea noii secţii de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă. Darea în folosinţă a secţiei respective, mai multe saloane cu grupuri sanitare proprii, săli de tratament şi spaţii administrative dar şi dotarea clădirilor cu ascensoare pentru circulaţia pe verticală a bolnavilor şi separat pentru cei cu handicap locomotor, a fost posibilă ca urmare a unui proiect finanţat din fonduri alocate de Guvern si din bugetul Consiliului judeţean Bistriţa-Năsăud.

De serviciile medicale ale noii secţii de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, vor beneficia simultan 108 pacienţi. Complexul respectiv a fost parte a proiectului ”Supraetajare pavilion P+2 şi transformare în P+4 în vederea construirii unui Bloc operator centralizat şi al unor spaţii medicale – Faza 2. De asemenea modernizările din spital vor mai cuprinde saloane cu grup sanitar propriu cu 1, 3, 4 si 5 paturi, săli de tratament, spaţii administrative”.

 

Evenimentul respectiv a avut mult festivism, amintind de vremuri demult apuse, de faţă fiind multe persoane, unii cu treabă şi mulţi fără treabă, aflaţi acolo doar să fie văzuţi şi ţinuţi minte, dând din coate să fie cât mai aproape de ministrul sănătăţii. Au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, subprefectul Ovidiu Frenţ, primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, viceprimarul Bistriţei George Avram, şefi de instituţii şi alţi gură cască. Totul a mers şnur, ca la carte şi conform scenariului, protopopul Bistriţei Alexandru Vidican a oficiat o slujbă de sfinţire şi i-a oferit ministrului sănătăţii o icoană.

 

Ulterior a urmat un pelerinaj sub îndrumarea managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, prin noile spaţii date în folosinţă. Luările de cuvânt au bătut apa în piuă, un limbaj de lemn perfect, multe laude şi osanale, ajungându-se aproape de cunoscutul ”…mulţumim din inimă partidului”. Până la urmă ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean de Urgenţă, este o chestiune de normalitate, când eşti la putere trebuie să şi realizezi ceva, nu numai să furi. Singurul lucru interesant a fost spiciul ministrului sănătăţi Nicolae Bănicioiu, care pe lângă anumite detalii privind proiectul derulat la spitalul judeţean Bistriţa-Năsăud, a oferit şi o ştire de breaking news. Faptul că la Bistriţa, la Spitalul Judeţean Urgenţă, sunt internaţi pacienţi din Ucraina, militari, membrii ai serviciilor de securitate, răniţi în urma conflictului sângeros din estul Ucrainei, cu separatiştii proruşi dirijaţi şi susţinuţi de Moscova.

 

” La rectificare vom cofinanţa Blocul operator, sper ca acesta să fie aşa cum este nevoie în Bistriţa, până în 2016 încercăm să finalizăm cam tot ce ar trebui să fie într-un judeţ de 300.000 de locuitori, partea de urgenţă. Văd că au scăzut transferurile către Cluj, meritaţi toate felicitările, tot acest efort este de a gestiona urgenţele aici, asta se va încheia când vom avea şi Neurochirurgia în totalitate funcţională. Vă avertizam că o să vină din alte părţi aici, iată că s-a şi întâmplat, sunteţi pe drumul cel bun, aveţi pacienţi şi din Ucraina. Doar să nu vă speriaţi şi să continuaţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

În legătură cu acest subiect, ”Gazeta de Bistriţa” va reveni cu un material într-un număr viitor.

 

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud are o secţie nouă de chirurgie, într-un pavilion nou construit, deasupra unuia deja existent. Prin transformarea uneia dintre clădiri care avea două nivele într-una cu patru unele nivele, spitalul din Bistriţa va avea un bloc operator nou, centralizat şi saloane noi pentru Chirurgie. Valoarea totală a proiectului se apropie de 28 milioane de lei, banii fiind suportaţi de Guvernul României şi din bugetul Consiliului Judeţean. La Spitalul Judeţean se construieşte practic un bloc operator centralizat cu opt săli de operaţie şi sterilizare, trei săli vor fi folosite pentru Chirurgie generală, două pentru operaţii de Ortopedie şi Traumatologie, o sală de operaţii pentru Urologie, una de Oftalmologie, una de ORL şi blocul operator va fi dotat cu o staţie de sterilizare proprie. Mai este necesar după cum sublinia un mucalit, pe bună dreptate, având în vedere ”faima” de care se bucură serviciile medicale oferite la Bistriţa, să avem şi medici care să folosească cu pricepere aceste dotări şi spaţii de excepţie.

 

Incidentul privind sechestrarea involuntară a ministrului sănătăţii Nicolae Bănicioiu în lift sa petrecut pe timpul deplasării la un alt nivel al spitalului. Tot cei de faţă voiau să stea în proximitatea ministrului, având în vedere faptul că toate camerele de luat vederi erau focalizate pe acesta şi aveau şansa să fie văzuţi la principalele televiziuni de ştiri în prime-time. Schimbarea etajului s-a făcut cu ajutorul unui ascensor, cu o capacitate de încărcare bine determinată, 8 persoane, lucru specificat pe uşa liftului. Neţinând cont de acest lucru, ca să fie văzuţi cu ministrul Nicolae Bănicioiu în ascensor, alături de acesta şi de preşedintele Consiliului Judeţean BN, Emil Radu Moldovan, de managerul spitalului, dr. Mircea Gelu Buta, toate persoanele care făceau parte din suită s-au bulucit şi înghesuit în buna tradiţie românească să intre în cutia metalică. Era evident din capul locului că numărul persoanelor înghesuite în lift depăşea cu mult capacitatea de încărcare a acestuia şi că vor fi probleme. Cu greu s-a închis uşa, iar apăsarea pe buton a urnit cu greutate ascensorul supraîncărcat. După câteva secunde acesta s-a oprit, blocat undeva între etaje. Încercările repetate de a-l reporni butonând la disperare comenzile nu au dat nici un rezultat, liftul refuza cu încăpăţânare s-o ia din loc.

Sigur că rolul de salvator al ministrului a revenit gazdei, managerul spitalului Mircea-Gelu Buta, spre care sau îndreptat cu speranţă toţi ochii şi care a dovedit că ştie şi cum să acţioneze într-o situaţie limită. A durat ceva minute, dar până la urmă mecanicul spitalului a fost găsit şi acesta prin câteva manevre a reuşit să deblocheze ascensorul buclucaş cu preţioasa încărcătură. Momentul a fost marcat de mai multe glume, ministrul Nicolae Bănicioiu, cu bonomia recunoscută a trecut uşor peste incident.

 

Restul vizitei de prezentare a noilor dotări ale spitalului a decurs fără nici un eveniment notabil, în acelaşi stil festivist care a marcat întreaga activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.