Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud are în plan să amenajeze şi să consolideze încă un drum judeţean, o porţiune de 11,5 km, între localităţile Matei şi Fântânele. Potrivit studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici, documente recent aprobate de consilierii judeţeni, suma estimată pentru lucrări este de peste 20,25 milioane lei. Deci, costul unui kilometru de drum este estimat în acest caz la peste 1,75 milioane lei (peste 395.000 euro). Lucrările ar trebui să fie finalizate în aproximativ trei ani de la data semnării contractului.

În luna februarie, CJ BN a lansat licitaţia cu privire la modernizarea drumului ce duce de la Figa la Beclean, deşi se pare că nu avea încă banii asiguraţi pentru finanţare, în valoare de aproape 7 milioane lei. Acest lucru reiese din faptul că în luna aprilie Ministerul Dezvoltării a aprobat prin ordonanţă de urgenţă finanţarea investiţiei cu aproximativ 6 milioane lei, în timp ce Consiliului Judeţean îi revine o cofinanţare ce depăşeşte cu puţin un milion de lei.

 

În timp ce unele drumuri judeţene sunt transformate în drumuri de interes local şi predate în grija administraţiilor locale – 16 km între Chiuza şi Spermezeu, şi încă 6,1 km între Leşu şi Lunca Leşului -, semn că puterea de finanţare a unor lucrări serioase este destul de scăzută, conducerea Consiliului Judeţean angajează sau pregăteşte angajarea unor lucrări de amenajare şi consolidare sau modernizare a altor drumuri judeţene, estimate la nişte costuri foarte mari.

Astfel, în luna februarie, consilierii judeţeni bistriţeni au aprobat două proiecte de hotărârea care vizau modernizarea unor drumuri judeţene, care, potrivit documentelor au costuri foarte mari. Mai precis vorbim de modernizarea a 1,3 km de drum judeţean în comuna Negrileşti, pe DJ 170, pentru care, conform proiectului tehnic şi al indicatorilor tehnic-economici aprobaţi, costul este estimat la 2,1 milioane lei, în timp ce pentru modernizarea a circa 3 km de drum pe DJ 172 Beclean – Figa, CJ BN ar putea cheltui 5,7 milioane lei (sumele nu conţin TVA).

În luna aprilie, Executivul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a supus spre aprobarea consilierilor judeţeni un alt proiect de hotărâre care vizează reabilitarea a 2,1 km de drum de pe DJ 172 G, între Sărăţel şi Domneşti, pentru care costul investiţiei este estimat la peste 5,5 milioane lei, adică la circa 1,23 milioane de euro. La finele lunii mai, consilierii judeţeni bistriţeni au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea şi consolidarea a 11,55 km de drum de pe DJ 151, între Matei şi Fântânele.

 

Aproape 400.000 de euro kilometrul

Potrivit datelor tehnice generale privind obiectivul de investiţii, sectorul de drum este singura legătură a satelor Moruţ şi Fântânele (sate componente ale comunei Matei) cu centrul de comună, pe de o parte, şi cu drumul judeţean 151 pe de altă parte. Din acelaşi document reiese faptul că respectivul sector de drum se află într-o stare foarte proastă, fiind un drum pietruit care prezintă multe denivelări. În acelaşi timp, majoritatea podeţelor sunt colmatate, ca de altfel şi şanţurile laterale, aspect care reprezintă o excepţie, întrucât multe din drumurile din judeţ au podeţele sau şanţurile în aceeaşi stare. Drept urmare, drumul propriu-zis va fi amenajat şi asfaltat, majoritatea podeţele vor fi înlocuite, rigolele şi şanţurile (în lungime totală de circa 6 km) vor fi dalate, iar pe o porţiune de aproximativ o jumătate de kilometru terasamentele vor fi întărite.

Investiţia este estimată la 20.256.699 lei (inclusiv TVA), din care C+M (construcţii+montaj) – 18.902.784 lei. Rezultă astfel că amenajarea unui kilometru de drum judeţean de pe porţiunea Matei – Fântânele este estimat la 1.753.826 lei, adică aproximativ 395.897 euro.

 

Licitaţie lansată în februarie! Banii de la Dragnea, aprobaţi în aprilie

Tot în ultima şedinţă de legislativului judeţean care a avut loc la finele lunii trecute, aleşii judeţeni au avut în atenţie un proiect de hotărâre privind aprobarea cofinanţării de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a unui sector de drum în lungime de 2,97 km de pe 172, între Beclean şi Figa, în valoare totală de 1.035.578 lei (inclusiv TVA), din care circa jumătate, adică 540.861 lei, sunt bani prevăzuţi a fi cheltuiţi anul acesta.

Suma totală estimată a fi necesară acestui obiectiv de investiţii este de 6.927.911 lei, din care 5.892.331 lei sunt asiguraţi de Ministerul Dezvoltării prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), sumă aprobată printr-o ordonanţă de urgenţă în luna aprilie.

Interesant este însă că studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici s-au aprobat de consilierii judeţeni pe 26 februarie, anul acesta, iar a doua zi a fost postat pe SEAP anunţul cu privire la atribuirea contractului de lucrări pentru modernizarea sectorului de drum dintre Beclean şi Figa. Deschiderea ofertelor ar fi trebuit să aibă loc la jumătatea lunii martie, însă, pe data de 14 aprilie, pe motiv că este mare numărul de oferte, mai exact 7, şi din această cauză volumul de muncă necesar pentru evaluarea ofertelor este foarte mare, perioada de evaluare a fost prelungită cu încă 60 de zile. Cu toate acestea, la jumătatea lunii trecute, comisia de licitaţie se pare că s-a pronunţat asupra câştigătorului. S-a întâmplat însă ca la circa o lună de la termenul fixat iniţial pentru deschiderea şi evaluarea ofertelor să fie aprobată finanţarea de către Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea a investiţiei de la Beclean.

 

Câştigătorul este contestat

La această licitaţie, aşa cum am precizat mai sus, s-au depus şapte oferte, printre ofertanţi aflându-se nume foarte cunoscute, des întâlnite la licitaţiile CJ BN. Este vorba mai precis de SC Dimex 2000 Company SRL Rebrişoara, SC Frasinul SRL, SC Antrepriza de Drumuri şi Reparaţii ARL Cluj SA, SC Îndemânarea Prodcom SRL Bistriţa cu terţ susţinător tehnic şi profesional Mis Grup SRL, SC Construct Perom SRL, SC LDP SA, SC Caterpilar SRL cu terţ susţinător tehnic şi profesional SC CML.RO SRL.

Deşi nu este încă anunţat oficial rezultatul licitaţiei, contestaţiile nu au întârziat să apară. Potrivit documentelor postate pe SEAP în acest sens, SC Dimex 2000 Company SRL contestă primele două clasate – SC Caterpilar Transilvania SRL – declarată câştigătoare – şi SC LDP SA, aşa cum reiese din documentul întocmit de conducerea firmei din Rebrişoara. Până la închiderea ediţiei, Dimex nu a primit vreun răspuns la contestaţia întocmită la jumătatea lunii mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.