Ministerul Finanţelor a alocat 1,4 milioane de euro de la Trezoreria statului pentru a asigura că autorităţile care gestionează fondurile structurale plătesc beneficiarii la timp, evitând astfel întârzierile cauzate de decontarea acestora la Bruxelles. În perioada următoare, această sumă va creşte, ministrul fiind optimist în legătură cu posibilitatea României de absorbţie a fondurilor europene.

Beneficiarii de fonduri europene au primit de la Trezorerie, prin Ministerul Finanţelor, 1,4 miliarde de euro, bani destinaţi să acopere sumele datorate de autorităţile care gestionează fondurile structurale de la UE acestora. Din această sumă s-au tras efectiv 1,16 mld. lei, banii provenind dintr-un fond de rezervă din Trezoreria statului, arată Ziarul Financiar. Publicaţia arată că valoarea cererilor de rambursare depuse la Bruxelles în trimestrul I se ridică la 1,42 mld. lei, fiind cu 22% mai mari decât sumele împrumutate din Trezorerie pentru fluenţa plăţilor.

Decalaj cu Bruxelles-ul

„Este practic un sistem de credite-punte prin care facem ca beneficiarii să nu simtă niciun moment lipsa de lichiditate la nivelul autorităţilor de management care poate apărea din cauza decalajelor în procesul de de¬con¬tare cu Bruxelles-ul. Acoperim astfel şi o anumită sezonalitate, pentru că mai departe în cursul anului fluxurile de rambursări încep să curgă şi nu mai este nevoie de aceste credite care oricum se în¬chid în două-trei luni şi nu au niciun impact la nivelul deficitului bugetar”, a declarat Bogdan Drăgoi, ministrul Finanţelor.
Drăgoi se declară convins că ţinta de 3,5 mld. euro privind atragerea de fonduri structurale în acest an poate fi atinsă, în pofida performanţei foarte slabe din primul trimestru, când intrările de bani europeni au însumat numai 194 mil. euro. „Programul nostru are în vedere şi o ciclicitate a rambursărilor pentru că de-abia în trimestrele II-III încep să se mişte bine marile proiecte de infrastructură care ar trebui să atragă cei mai mulţi bani”, a declarat ministrul. Ministerul Finanţelor va propune Guvernului ca pentru trimestrul al doilea să aprobe un plafon de 2,4 miliarde de lei pentru noi împrumuturi din Trezorerie destinate plăţilor pentru proiectele finanţate din programele operaţionale.
Ministrul Bogdan Drăgoi spune că împrumuturile-punte din Trezorerie fac parte din soluţiile aplicate de Guvern pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, acestea incluzând limitarea la 45 de zile a termenelor de procesare a cererilor de rambursare şi scurtarea la 14 zile a termenului în care Autoritatea de Certificare şi Plată transmite facturile spre decontare la Comisia Europeană. Cu toate acestea, reglementările nu prevăd sancţiuni pentru funcţionarii care nu respectă termenul de 45 de zile.

Motivarea funcţionarilor

În privinţa motivării funcţionarilor angajaţi în structurile care gestionează fondurile europene, Ministerul Finan¬ţelor intenţionează să condiţioneze sporul de 75% din salariu acordat acestora în funcţie de performanţa efectivă în atragerea de fonduri a programului pentru care lucrează. Până acum, aceşti funcţionari primeau un spor de 75% la salariu, indiferent dacă programul aflat în subordinea instituţiei la care lucrau avea sau nu un grad de absorbţie ridicat. Până acum evaluarea funcţio¬narilor se făcea anual.
„De la şefi la simpli angajaţi din autorităţile de management şi or¬ganismele intermediare regionale, toţi vor fi evaluaţi în funcţie de per¬formanţa trimestrială şi vor primi sporuri pe măsură pentru că legea spunea iniţial că sporul este de «până la 75%». Dacă un trimestru este mai slab, dar în următorul se reglează şi pe medie este atins obiectivul, diminuarea de spor va fi recuperată”, a explicat Drăgoi.
Deşi România a raportat un nivel de absorbţie a fondurilor europene de 14%, oficialii de la Bruxelles arată că cifra reală este doar la un sfert din această proporţie, şi anume 3,5%. Ţara noastră a pierdut deja bani când, din cauza unor nereguli, o parte din banii pentru Programul Operaţional Regional (POR) au fost blocaţi de organismele comunitare. Amintim că anul acesta, instituţiile de audit au atras atenţia oficialilor Comisiei Europene în legătură cu implementarea defectuoasă a mai multor proiecte pe POR, ceea ce a dus la penalizarea României şi blocarea plăţii a 800 de milioane de euro prin proiectul european de a cărui monitorizare trebuia să se ocupe Autoritatea de Management menţionată mai devreme.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.