Cabinetul de avocatură Coltuc a lansat, pe blogul propriu și pe pagina de facebook, o chemare la un proces colectiv al absolvenților Universității Spiru Haret, promoțiile 2009 – 2012, care au urmat formele de învățământ la distanță (ID) sau frecvență redusă (FR). Avocații acestui cabinet au instrumentat un număr de mare de astfel de dosare, fiind interesați de atragerea unor astfel de cazuri de mai multă vreme. Ca de obicei, incapacitatea autorităţilor de a rezolva problema absolvenţilor de la Spiru Haret îi afectează pe toţi cei care plătesc taxe şi impozite la bugetul de stat, deoarece zecile de mii de procese deschise împotriva ministerului au ca finalitate nu doar eliberarea unor diplome, ci şi plata unor daune către absolvenţi, pe care Ministerul Educaţiei trebuie să le suporte în solidar cu Universitatea Spiru Haret.
Pe blogul Cabinetului de avocatură Coltuc stă scrisă cu litere de o șchioapă o invitație de participare la un proces de proporții, care suna astfel:
”Proces colectiv pentru absolvenții Spiru Haret promoțiile 2009,2010,2011,2012 – ID si FR. Cel mai mare proces colectiv din Romania stă să izbucnească.”
Dacă până de curând Cabinetul de avocat Coltuc racola, apelând la diferite mijloace de publicitate, cum ar fi conferințele de presă, cazuri individuale interesate de acest subiect, de curând avocații acestui cabinet au văzut oportunitatea uriașă a unui proces colectiv, pe care îl mediatizează intens prin diferite canale media. Astfel, la mijlocul lunii iulie a acestui an, cabinetul de avocatură Coltuc a organizat o conferință, care a avut misiunea de a expune realitățile cu care se confrunta absolvenții promoției 2009 a Universității Spiru Haret, care nu și-au primit până la acest moment diplomele.
În cadrul conferinței, avocatul Marius Vicențiu Coltuc, fondator al Cabinetului de Avocatură Coltuc, și avocatul Laura Scutaru, colaborator al Cabinetului, au oferit informații necesare pentru absolvenții afectați de scandalul diplomelor Spiru Haret, și i-au informat despre demersurile care pot fi făcute. În cazul acestei conferințe au prezentat şi un caz concret, unicul, al unui absolvent care a câştigat în instanţă daune de 72.000 de lei , reprezentând taxele de şcolarizare, cheltuielile de transport şi beneficiul nerealizat în urma incapacităţii de a-şi folosi calitatea de absolvent de studii superioare.
Absolvenți din toate colțurile, uniți-vă!
Îndemnul casei de avocatură este adresat celor câteva mii de absolvenţi ai Universităţii Spiru Haret din promoţiile 2009, 2010, 2011 şi 2012, formele de şcolarizare ID şi FR, ale căror diplome nu au mai fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, după ce specializările lor nu au mai fost acreditate.
”Problema este una extrem de gravă, care depăşeşte cu mult dosarele pe clauze abuzive care sunt în număr de aproximativ 5.000 de dosare”, se arată în comunicatul al casei de avocatură.
Reprezentații casei de avocatură se așteaptă la un număr de aproximativ 50.000 de absolvenţi. Ei susţin că, până în prezent, peste 3.800 de absolvenţi Universității Spiru Haret au reuşit să obţină în instanţă eliberarea şi recunoaşterea diplomelor de licenţă şi mai sunt în jur de 1.000 care au decizii definitive, dar încă nu au ridicat documentul de la universitate.
”Alţi aproximativ 50.000 de absolvenţi se pot alătura acestui demers, fiind absolvenţi ai universităţii ale căror diplome nu au fost recunoscute”, a explicat reprezentantul Casei de avocatură Coltuc. Începând cu data de 11 decembrie 2013, cei interesaţi pot trimite o adeziune la adresa avocat@coltuc.ro şi vor fi sunaţi de avocaţi pentru a li se explica ce acte trebuie să trimită.
O ispravă marca Abramburica
Scandalul diplomelor de la Spiru Haret a izbucnit în 2009, când Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei de la acea vreme, a anunţat că formele de învăţământ ID (învăţământ la distanţă) şi FR (fără frecvenţă) ale Universităţii Spiru Haret nu sunt autorizate şi funcţionează în ilegalitate. Aceasta în condițiile în care ministerul nu a semnalat până la acel moment acest lucru zecilor de mii de studenţi care urmau cursurile respectivelor forme de învăţământ. Mai mult decât atât, la acea vreme a ieșit la iveală faptul că reprezentanții ministerului nu avea habar dacă formele respective de învăţământ sunt autorizate sau nu.
Conform unei declaraţii a fostului ministru al învățământului, Ecaterina Andronescu, aceasta a cerut verificarea Universităţii Spiru Haret abia când a văzut cifra uriaşă de absolvenţi din anul 2009.
“În momentul în care s-au cerut formularele de diplome pentru absolvenţii anului 2009, universitatea aceasta a cerut 50.000 de diplome. Când am văzut, am spus că au greşit cu un ordin de mărime şi am cerut să verifice dacă cifra este corectă. Era, iar cu un an înainte se întâmplase acelaşi lucru. Şi atunci am încercat să vedem dacă toate aceste programe care aveau absolvenţi, funcţionează legal sau nu. O comisie pe care am trimis-o acolo a constatat că erau foarte multe programe de învăţământ la distanţă care nu erau autorizate”.
Ar trebuie amintit că Ecaterina Andronescu, tot în calitate de ministru al Educaţiei, a fost cea care a acreditat Universitatea Spiru Haret atunci când aceasta a fost înfiinţată, în anul 2002, de către Aurelian Bondrea, un fost activist comunist.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României a obligat atât Universitatea Spiru Haret, cât şi Ministerul Educaţiei la eliberarea diplomelor. ICCJ a obligat Ministerul să tipărească diplomele, însă nu să le şi recunoască, deoarece în perioada 2008-2009 Universitatea nu avea acreditare, prin urmare absolvenţii ar trebui să obţină o nouă hotărâre judecătorească de recunoaştere a diplomelor.
Astfel, incapacitatea autorităţilor de a rezolva problema absolvenţilor de la Spiru Haret îi afectează pe toţi cei, de la absolvenți la cei care plătesc taxe şi impozite la bugetul de stat. Zecile de mii de procese deschise împotriva ministerului au ca finalitate nu doar eliberarea unor diplome, ci şi plata unor daune către absolvenţi, pe care Ministerul Educaţiei trebuie să le suporte în solidar cu Universitatea Spiru Haret.
Crina Crainic